Nagyvilág

Putyinnak is vannak meleg barátai

Putyin(1)(960x640).jpg (putyin)
Putyin(1)(960x640).jpg (putyin)

Ezt annak kapcsán említette az orosz államfő, hogy többen aggodalmuknak adtak hangot a homoszexualitással szembeni orosz hivatalos hozzáállás miatt.

Vlagyimir Putyin az olimpia helyszínén adott interjút több külföldi tévécsatornának, a BBC televízió által vasárnap sugárzott beszélgetésben kijelentette, hogy Oroszországban nem a homoszexuálisokat üldözi a törvény, hanem elsősorban a gyermekek sérelmére ellövetett szexuális visszaélések propagandáját.

Törődjenek a saját dolgukkal

Putyin kiemelte, hogy az Oroszországban nemrégiben elfogadott – külföldön komoly bírálatokat kiváltó – törvény semmiféleképpen nem jelenti egyének üldözését szexuális irányultságuk alapján, így nem fenyegeti veszély az olimpiára érkező “nem hagyományos” szexuális orientációjú látogatókat és versenyzőket – tette hozzá az orosz államfő.
Kijelentette: arra kéri Oroszország barátait, hogy mielőtt Oroszországot bírálnák, saját problémáikat oldják meg.

A BBC tudósítójának arra a felvetésére, hogy számos neves brit közéleti személyiség – köztük Sir Elton John énekes – aggodalmának adott hangot a homoszexualitással szembeni orosz hivatalos hozzáállás miatt, Vlagyimir Putyin kijelentette: a homoszexualitás – a világ számos más országával ellentétben – Oroszországban nem bűncselekmény. Hetven országban törvényileg üldözik, közülük hétben halálbüntetéssel fenyegetik a homoszexuálisokat – hangsúlyozta.
Kijelentette: személyesen sem foglalkozik azzal, hogy kinek milyen a szexuális irányultsága, nincs benne semmiféle előítélet, baráti körében is vannak homoszexuálisok.

Csak szövegelnek?

A szocsi olimpiával kapcsolatos korrupciós vádakat firtató kérdésre Putyin kijelentette: az orosz kormány nem tapasztalt semmiféle “nagyobb” korrupciós ügyletet a játékokkal összefüggésben. Voltak “árfelhajtási kísérletek” a kivitelezők részéről, de “ez minden országban így megy” – tette hozzá.

Kérte, hogy ha bárkinek konkrét és objektív információja van az olimpiával kapcsolatos korrupcióról, azt ossza meg az orosz hatóságokkal, amelyek “köszönettel és hálával” vennék az ilyen információk átadását. “A szövegelésen túl senki nem adott át nekünk” semmiféle ilyen értesülést – tette hozzá.

A terrorfenyegetettségre vonatkozó kérdésre Putyin kijelentette: az orosz rendőrség és a biztonsági alakulatok 40 ezer tagja ügyel a szocsi téli olimpia biztonságára; tevékenységük kiterjed a légtér, a tenger és a környező hegyek védelmére.
Az orosz elnök köszönetet mondott Oroszország amerikai, európai és ázsiai partnereinek az orosz biztonsági szolgálatokkal folytatott “aktív együttműködésért”. Szavai szerint “e közös munka” jelenleg is zajlik.

Nem jó a hatalomba kapaszkodni

A BBC tudósítójának kérdésére, hogy kíván-e ismét indulni az államfői posztért, Putyin kitérően azt mondta, hogy erről egyelőre korai beszélni, hiszen a következő elnökválasztás 2018-ban lesz. “Most a feladatok elvégzésével kell foglalkozni, aztán majd meglátjuk” – fogalmazott.

Putyin szerint a legrosszabb, amit egy politikus tehet, az, ha minden lehetséges módon kapaszkodni próbál a hatalomba, és csak erre összpontosítja figyelmét. Ebben az esetben elkerülhetetlen a kudarc – tette hozzá az orosz elnök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik