Sport

Putyin: a melegek hagyják békén a gyerekeket

szocsi 2014 (szocsi 2014)
szocsi 2014 (szocsi 2014)

Az orosz államfő azt mondta, nem kell feszengenie a homoszexuálisoknak.

Oroszország mindent megtesz a szocsi téli olimpia biztonságáért – jelentette ki pénteken Vlagyimir Putyin orosz államfő. A politikus több televíziós csatornának adott interjút, amelyből most csak részleteket közöltek az orosz sajtóban, mivel azt vasárnap sugározzák teljes terjedelmében.

Putyin azt is hangsúlyozta: arra törekszenek, hogy a biztonsági intézkedések ne legyenek szembetűnőek, ne nyomasszák a versenyzőket és a vendégeket, újságírókat, de hatékonyak legyenek.

Az elnök kijelentette:”ha gyengeséget, félelmet mutatunk, akkor abban segítünk a terroristáknak, hogy elérjék céljukat”. Kifejtette, hogy “a nemzetközi közösségnek,- legyen az humanitárius, gazdasági, politikai – össze kell fognia, egyesíteni kell erejét a terrorcselekmények elleni küzdelemben, az ártatlan emberek gyilkolása ellen”.

“Lezárták” Szocsit

Az orosz államfő rendelete értelmében január 7-től példa nélkül álló biztonsági intézkedések léptek hatályba Szocsiban, ahol február 7-én kezdődik a téli olimpia. A hatóságok lépései elsősorban azt szolgálják, hogy megakadályozzák a Doku Umarov csecsen hadúr által mozgósított iszlám szélsőségesek támadásait. December végén Volgográdban két robbantásos merényletben 34 ember halt meg, mintegy 70-en megsérültek.

Vlagyimir Putyin még hatályba lépés előtt, január 4-én módosította ezt a rendeletet és engedélyezte a tüntetéseket a szocsi téli olimpia idején, azzal, hogy előtte a város vezetésével és a biztonsági szervekkel kell egyeztetni. Az orosz hatóságok olyan megmozdulásokra is számítanak, amelyeknek a résztvevői a homoszexualitásnak a kiskorúak körében való népszerűsítését tiltó törvény ellen tiltakoznak majd.

“Semmit nem tiltunk be, senkit sem viszünk el”

Külföldön élesen bírálják ezt az orosz szabályozást, amely nem csak tiltja, hanem bünteti is például a másság képviselőinek felvonulását. Tavaly decemberben előbb Joachim Gauck német államfő jelentette be, hogy nem utazik el a téli olimpiára, majd Washingtonban és Párizsban is bejelentették, hogy sem az elnökök, sem magas beosztású állami tisztviselők nem vesznek részt a nemzetközi játékok rendezvényein.

Az orosz államfő Szocsiban olimpiai önkéntesekkel is találkozott. Egyikük felvetette, hogy a homoszexualitás népszerűsítése tilos Oroszországban, ők mégis szivárványszínű olimpiai formaruhát viselhetnek. Putyin válaszában kifejtette, hogy hazájában nem tilos az egyneműek kapcsolata. Azt mondta:”semmit sem tiltunk be, senkit sem viszünk el. Nálunk, ellentétben más országokkal, (a homoszexuálisokkal szemben) nincsen semmiféle felelősségre vonás”. Hozzátette: “nyugodtak lehetnek, nem kell feszengeniük, de kérem, hagyják békében a gyerekeket”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik