Sport

Az óceánon mondott csődöt a vitorlázó robotpilótája

vitorlázás (vitorlázás, )
vitorlázás (vitorlázás, )

Néhány tengeri mérföld megtétele után visszafordult Harald Sedlacek osztrák vitorlázó, aki vasárnap indult "minihajójával" a spanyolországi Gijónból, hogy rekordot döntve oda-vissza átszelje az Atlanti-óceánt.

Sedlecak csapata keddi közleménye szerint röviddel a startot követően csődöt mondott a robotpilóta, ezért a hajónak vissza kellett fordulnia. A pótalkatrészek kedd délután érkeznek meg Gijónba, így szerda délután ismét útnak indul a vitorlázó. Sedlacek elmondása szerint bízik abban, hogy harmadszorra sikeres lesz a rekordkísérlet.

A 32 éves Harald Sedlacek a világon az első, aki egy csupán 4,9 méteres, teljes egészében úgynevezett vulkánfiberből készült vitorlással vág neki az Atlanti-óceánnak, ráadásul megállás és külső segítség nélkül, előbb keletről nyugatra, majd az északi részen nyugatról keletre.

Sedlaceknek mindössze egy 1,5 négyzetméteres területen kell elférnie a 4400 tengeri mérföldes (mintegy 8150 kilométeres) út során. A férfi a spanyolországi Gijónból indul, az amerikai St. Augustine-nál ér partot, ahonnan a franciaországi Les Sables d’Olonne-ba indul tovább.

Édesapja már nem versenyez
Fotó: AFP

Harald apja, Norbert Sedlacek mindössze négy hete adta át a stafétabotot fiának. Akkor úgy nyilatkozott: fia első alkalommal kap lehetőséget, hogy bizonyítson az extrém sportolók között.

Norbert Sedlacek novemberben másfél héttel startolása után kényszerült megállni Spanyolországban, hajóját ugyanis elektromos üzemzavar miatt partra kellett vonni Gijónban. Ráadásul összeütközött a vihar miatt felkorbácsolt vizű kikötőben hánykolódó tárgyakkal, aminek következtében hajója több alkatrésze megsérült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik