Sport

A kapus lehet az izlandiak gyenge pontja

Björgvin Páll Gústavsson (Björgvin Páll Gústavsson)
Björgvin Páll Gústavsson (Björgvin Páll Gústavsson)

A magyar kézilabda-válogatott videóelemzője szerint az olimpiai negyeddöntőben szerepelt csapathoz képest nem sokban változott az izlandi együttes, amely kedden a magyarokkal találkozik a dániai Európa-bajnokság csoportküzdelmeinek második fordulójában.

“Továbbra is a nyitott védekezés jellemző rájuk, mint ahogyan eddig is. Nagyon szellemes, kreatív játékot játszanak” – mondta Berta Sándor. A korábbi játékos 2008 óta áll a magyar szövetség alkalmazásában, azóta számításai szerint nagyjából négyszáz mérkőzésről készített elemzést.

Az Európa-bajnokságon az ellenfél védekezési és támadási stratégiáját kell tanulmányoznia, de a lerohanásokat és a visszarendeződést, valamint a kapusok mozgását is figyeli. A találkozók előtt nemcsak a szakmai stábnak, hanem egyes játékosoknak is külön anyagot kell készítenie, ami több mint három órát vesz igénybe.


Fotó: MTI

Az izlandiakkal kapcsolatban megjegyezte, talán a kapus, Björgvin Páll Gústavsson lehet a gyenge pont, aki klasszis ugyan, de általában csak akkor fog ki jó napot, ha az első néhány lövést megfogja. Berta szerint ha a gyenge pontjait célozzák meg, akkor elbizonytalanodhat.

Ennek ellenére pokoli nehéz összecsapás elé nézünk, hiszen az izlandiak a tornára úgy jutottak ki csoportgyőztesnként, hogy csak egy meccset veszítettek, azt is Fehéroroszországban, egy már tét nélküli összecsapáson.

2012-ben, a londoni olimpián emlékezetes meccset vívtunk ellenük: kétszeri hosszabbításban harcoltuk ki ellenük az elődöntőt.

Ahhoz a mérkőzéshez képest a magyar csapatból tízen lépnek pályára kedden a mieinknél (Császár, Ilyés, Iváncsik, Lékai, Mikler, Mocsai, Putics, Schuch, Vadkerti és Zubai), míg az izlandiak 14 fős olimpiai keretéből szintén tízen játszanak ma is a válogatottban.

A magyar csapat vasárnap hétgólos vereséget szenvedett a világbajnok spanyol csapattól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik