Sport

Bejelentette visszavonulását Marosi Katalin

Marosi Katalin (Marosi Katalin)
Marosi Katalin (Marosi Katalin)

Hivatalosan is befejezte pályafutását Marosi Katalin profi teniszező, Székesfehérvár polgármestere, a családtagok és a szurkolók köszöntötték hétfőn Székesfehérváron.

Marosi Katalin a visszavonulása alkalmából rendezett fogadáson elmondta: szíve mélyén mindig hiányolni fogja a teniszt. Reményét fejezte ki, hogy továbbra is szerves része lehet a magyar teniszsportnak. Segíteni szeretné a sportág hazai felemelkedését, az utánpótlásképzés fejlesztését, hogy kiemelkedő magyar eredmények születhessenek. Tenisziskolát szeretne alapítani, hogy tudását, tapasztalatát gyerekeknek és fiatal teniszezőknek adhassa át. Székesfehérvár önkormányzatának támogatásával mindezt helyben kívánja megvalósítani.

Pályafutásának legnagyszerűbb eredményei közé sorolta a 14 év alatti Európa-bajnoki és világbajnoki páros győzelmet Vidáts Rékával az oldalán. Maradandó emlékként említette dél-amerikai versenyeit, ahol a juniorok és később a felnőttek között is több tornagyőzelme és döntője volt.


Fotó: MTI

Szólt az amerikai csapatbajnokságban való részvételéről is, ahol vegyescsapatban, egyedi számolási és szabályrendszer alapján küzdött az Egyesült Államok több városában. A viadalokon csapattársa volt többek között az ausztrál Mark Philippoussis.

Cser-Palkovics András polgármester szerint megtiszteltetés a város számára, hogy Marosi Katalin a közelben telepedett le, és jövőjét is a településen képzeli el. Jelezte: a tenisz Magyarországon nem sikersport, pedig a világon mindenhol jegyzik, ezért országimázs szempontjából fontos kérdés, hogy van-e sikeres teniszezője Magyarországnak. Példaként említette Szerbiát, amely Novak Djokovic révén folyamatosan szerepel a világsajtóban.

Fotó: MTI

Marosi Katalin 1979. november 12-én született Gyergyószentmiklóson. 1985-ben, öt és fél évesen kezdett el teniszezni szülővárosában. Kilencévesen költöztek át szüleivel és bátyjával Magyarországra. Több klubban is megfordult, az Alagi Majorban kezdte, majd Rákoskeresztúron, a Vasasban és a BSE-ben is szerepelt.

Marosi a női versenyeket szervező WTA adatai szerint egyesben 393 győzelmet aratott és 297 vereséget szenvedett, míg párosban 354/288 ez a mutató. Egyesben 15, párosban 31 kisebb, azaz ITF-tornán győzött. Legjobbjaként 2000 májusában 101. volt egyesben a világranglistán, párosban pedig tavaly májusban a 33. helyen állt. Pályafutása során összesen 721 400 dollár (körülbelül 160 millió forint) pénzdíjat nyert.

Marosi 2000-ben Mandula Petra oldalán negyeddöntős volt a sydneyi olimpián, és volt főtáblás mind a négy Grand Slam-tornán.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik