Sport

Hosszú Katinka mindent vitt idén

hosszu-katinka(1)(960x640).jpg (hosszú katinka)
hosszu-katinka(1)(960x640).jpg (hosszú katinka)

A magyar úszónő rendkívül kiegyensúlyozottan és eredményesen versenyzett a 2013-as esztendőben. Talán rá lehettünk a legtöbbször büszkék az elmúlt 365 napban.

A 24 éves kiválóság 2012 végén jelentette be: a Vasas SC-ben folytatja pályafutását. Gőzerővel készült a nyári vizes világbajnokságra, ahol a legeredményesebb magyar induló címét is elnyerte.

Természetesen nem maradt versenyek nélkül a felkészülési időszak sem, az ír úszók nyílt világbajnokságán, a Mare Nostrum elnevezésű sorozat harmadik, befejező állomásán és az országos bajnokságon is tarolt Hosszú Katinka.

Fotó: MTI/AP

Ezután következhetett az esztendő legnagyobb megmérettetése, a vizes vb, ahol a magyar úszó hatalmas örömöket okozott a magyar sportszeretőknek.

Hosszú Katinka elsőként csapott célba 200 méter vegyesen és 400 méter vegyesen egyaránt, míg 200 méter pillangón a dobogó legalsó fokára állhatott fel.

“Minden egyes nap libabőrös volt az ember, amikor bejött az uszodába, és látta, hogy tele van a lelátó. Mindenki miattunk volt ott, csodálatos volt. Mindig próbáltam azt hinni a hangzavarban, hogy nekem szurkolnak” – nyilatkozott a világversenyt követően Hosszú.

Nem állt meg az élet, következhetett a rövid pályás világkupa eindhoveni állomása, ahol Hosszú Katinka két nap alatt négyszer úszott világcsúcsot. Augusztus 7-én a 200 m-es vegyes úszás rekordját kétszer döntötte meg, délelőtt az előfutamban 2:04,39-es idővel, majd délután 2:03,20-es időt ért el. Másnap a 100 m-es vegyes úszás rekordját már ez előfutamban megdöntötte (57,73), amit a délutáni döntőben tovább javított (57,50).

Pár nappal később szintén a rövid pályás világkupán, Berlinben a 100 m vegyes előfutamában (57,45), és a 400 m vegyes döntőjében is (4:20,85) új világcsúcsot ért el. Ezzel úszótörténelmet írt, ő lett az első versenyző, aki rövid pályán mindhárom vegyes úszás szám világrekordját egy időben tartja.

Fotó: MTI/AP

Októberben Moszkvában, majd Szingapúrban is hengerelt a magyar úszólány, a novemberi tokiói állomáson, 50 mellen pedig országos csúcsot úszott. Ezzel ő lett az első magyar úszónő, aki egyszerre mind az öt úszásnemben magyar csúcstartó. Hosszú a pekingi, záró állomáson még négy érmet szerzett, így összesen 55 medállal fejezte be a versenysorozatot.

Az esztendő végén a rövid pályás Európa-bajnokságon 200 méter vegyesen első, 200 pillangón negyedik, 4 × 50 m váltóban nyolcadik lett. 400 méter vegyesen a második, 200 méter háton pedig a harmadik helyen végzett.

Magánéletében is zajlottak az események ebben az évben, ugyanis augusztus végén a Seychelle-szigetekhez tartozó Mahén feleségül vette edzője és egyben szerelme, Shane Tusup.

Az összegzésből természetesen az sem hagyható ki, hogy Hosszú Katinka érdemelte ki az év legjobb női sportolója címet a magyar sportújságírók szavazatai alapján az 56. Sportcsillagok Gálaestjén.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik