Sport

Megmászta az Andokot egy kilencéves kisfiú

hegymaszas(960x640)(1).jpg (hegymászás, )
hegymaszas(960x640)(1).jpg (hegymászás, )

Alig kilencévesen mászta meg a nyugati és a déli félteke legmagasabb, 6962 méteres hegycsúcsát az Andok argentínai szakaszán egy amerikai kisfiú.

Tyler Armstrong december 25-én ért fel az Aconcagua csúcsára, sikerével ő lett a hegy legfiatalabb meghódítója – közölte az expedíció vezetője pénteken. A gyerek külön bírói engedéllyel mászhatta meg a magaslatot.

A fiút 30 éves apja és több hegyi vezető kísérte útján az argentin-chílei határ közelében, Buenos Airestől 1100 kilométerre nyugatra fekvő hegy csúcsára. Anyja a gyerek honlapján gratulált fiának.

“Szuperbüszke vagyok rád. De nem tudok nem aggódni, ha továbbra is ilyen kalandkereső maradsz” – írta.

Az Aconcagua
Fotó: AFP

Tyler Armstrongnak az Aconcagua volt az idei második jelentős hódítása: néhány hónapja a Kilimandzsáró 5895 méteres csúcsára, Afrika legmagasabb pontjára jutott fel Tanzániában.

Korábban megmászta a kontinentális Egyesült Államok legmagasabb csúcsát, a 4421 méteres Whitneyt is. Következő úti célja a Mt. McKinley, Észak-Amerikai legmagasabb pontja Alaszkában. A fiú mind a hét kontinens legmagasabb csúcsát meg akarja mászni.

Az Aconcagua-expedíció vezetője szerint mindössze egy fiatalabb gyerekről tudni, aki legalább 5300 méteres magasságig feljutott a hegyen: egy inka fiú, akit aztán feláldoztak a hegy Piramide nevű csúcsán a Kolumbusz előtti időkben. A hozzávetőleg hétéves fiú múmiája 1985-ben került elő.

Az Aconcaguát 1897-ben mászták meg először. Azóta több mint 110-en vesztek oda a hegyen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik