Sport

Hanga Ádám egy éve

Hanga-Adam(960x640)(1).jpg (Hanga Ádám)
Hanga-Adam(960x640)(1).jpg (Hanga Ádám)

A férfikosárlabdázás jelenkori legjobb és legértékesebb magyar játékosa furcsa, de összességében sikeres évet tudhat maga mögött. Palánkot tört, élcsapatba igazolt, megműtötték, bemutatkozott az Euroligában, majd december 21-én megszületett első gyermeke. Összefoglaló.

Még csak 24 éves Hanga Ádám, aki Dávid Kornél óta az első olyan játékosunk, akinek reális esélye van arra, hogy bemutatkozzon az észak-amerikai profi ligában, az NBA-ben. Tehetségére már fiatal korában is felfigyeltek, de fővárosi évei után az Albacompban teljesedett ki. Onnan igazolt 2011-ben a spanyol Basquet Manresa együtteséhez.

Éppen azután, hogy az év júniusában 59. kiválasztottként draftolta őt a San Antonio Spurs csapata. A Spurs vigyázó szemei azóta is rajta vannak.

A 2013-as évet is Manresában kezdte Ádám, de aztán a nyáron megtörtént a nagy váltás számára. Az alábbiakban az év fontos pillanatait idézzük fel.


Aláírásokban is menő Spanyolországban
Fotó: Facebook

Január 3.: Az egyik vezető kosaras portál megszellőztette, hogy Hangát kivásárolná csapatából a spanyol ACB Liga akkori 5. helyezettje, az Európa Kupában nagy célokat szövögető Bilbao.

Január 6.: A Manresa kikapott a soros bajnoki fordulóban, a Cajasol Sevilla otthonában, 67-60-ra. Nem nagyon ment a magyar játékosnak, 31 perc alatt 3 pontig jutott (ez egy tripla volt), szerzett 4 lepattanót, 1 labdát, 1 blokk is fűződött a nevéhez.

Január 10.: Remekelt Hanga: spanyol karriercsúcsot ért el: az Assignia Manresa ugyan kikapott 87-86-ra a Valencia ellen, a magyar játékos 23 pontot szerzett, 29 VAL-indexet produkált. Mindezt 28 perc alatt, került még a zsákba 2 lepattanó, 1 gólpassz, 4 szerzett labda és 9 kiharcolt fault.

Január 18.: Hosszabbítás után kapott ki 101-95-re a Manresa Hanga Ádámmal, méghozzá egy olyan csapat ellen, amely az év későbbi szakaszában nagyon is közel került hozzá. A második helyen álló Caja Laboral végül győzött. Hanga zsákolása kellett az egyenlítéshez a rendes játékidő végén. A magyar kosaras 34 percet játszott, 12 pontot, 6 lepattanót, 4 gólpasszt, 2 szerzett labdát, 3 blokkot, 6 kiharcolt szabálytalanságot produkált.

Videó – Hanga remeklése a Laboral ellen:

Január 20.: Az Obradoiro ellen végre nyert Hanga csapata. A magyar játékos kezdőként 26 percet kapott, szerzett 8 pontot, 2 lepattanót, 3 gólpasszt, 1 labdát, mellette 4 kiharcolt fault és 3 dobásblokkolás szerepelt a neve mellett, és eladott 1 labdát is.

Január 27.: Óriási meglepetésre Hanga csapata idegenben verte meg a Gran Canariát, a liga negyedik helyezettjét. Hanga Ádám 25 perc alatt 10 pontot dobott, 4 lepattanót szerzett, 1 labdát lopott, 3-at eladott. A végeredmény 75-65 lett.
„Győztünk a BOMBAERŐS Gran Canaria otthonában” – harsogta Ádám Facebook-oldalán, jogos örömmel.

Február 3.: 17 pontot szerzett Hanga a Barcelona ellen, és a egyik zsákolása alkalmával összetörte a palánkot! A vége vereség ezzel együtt (88-76).


Palánkot tört Hanga
Fotó: ACB

Február 17.: Hanga 15 pontot dobott a Real Madridnak. 24 perc alatt tette ezt meg, mellette 4 lepattanót szerzett, kiosztott 2 gólpasszt, szerzett egy labdát, blokkolt egyet és volt 4 kiharcolt faultja. A Real ezzel együtt 104-70-re győzött.

Február 21.: Hanga Ádám lett az Év legnépszerűbb sportolója a Ringier közönségszavazásán.

Február 24.: A Joventut Badalona ellen odahaza kapott ki a Manresa 93-88-ra. Hanga kezdett, 15 pontot szerzett, 5 lepattanót, 2 blokkot, 5 kiharcolt faultot gyűjtött össze 29 perc alatt.

Március 2.: Sorsdöntő vereség egy közvetlen rivális ellen, így a Manresa a kiesés közvetlen közelébe került. A Lagun Aro elleni vereség alkalmával Hanga 28 perc alatt 16 pontot szerzett, 5 lepattanót, 1 gólpasszt, 4 kiharcolt faultot produkált, mellette 2 eladott labdával rontotta mutatóját. A vége 86-91…

Március 10.: Fájó hazai vereség az Unicaja Malaga ellen. Hanga Ádám 29 percet játszott, ez idő alatt 7 pont, 6 lepattanó, 3 gólpassz és 5 kiharcolt fault lett a mérleg egyik oldalán. A másikon 2 eladott labda. 80-63 lett Gulyás Róbert egykori csapatának javára.

Március 16.: Újabb vereség, ekkor már biztosnak tetszett, hogy a bentmaradás teljesíthetetlen a Manresa számára. Hanga most nem kezdett, de csereként is 31 percet játszott, ez alatt 15 pontot, 8 lepattanót, 2 gólpasszt, 1 szerzett labdát és 4 kiharcolt faultot, valamint 2 eladott labdát írtak fel a neve mellé a jegyzőkönyvbe. A Valladolid 86-73-ra nyert.

Március 24.: Váratlan, de édes győzelem a Bilbao ellen. 23 perc alatt 9 pont, 10 (!) lepattanó, 3 gólpassz, 1 blokk, 1 szerzett labda és 5 kiharcolt fault a mérleg, na meg 1 eladott labda. 82-79-re nyert a Manresa.

Április 1.: Az Estudiantes otthonában győzött a Manresa, Hanga Ádám 16 pontot, 5 lepattanót, 8 kiharcolt faultot jegyzett, és zsákolt egy hatalmasat.

Április 6.: A „legeslegközvetlebb” rivális ellen kulcsfontosságú vereséget szenvedett Hanga csapata, a Fuenlabrada 73-51-re lemosta a Manresát. A magyar kosaras 25 perc alatt 6 pontot, 3 lepattanót, 4 gólpasszt, 2 szerzett labdát, 1 blokkot, 5 kiharcolt faultot és 2 eladott labdát „gyűjtött”.


A Barcelona ellen
Fotó: ACB

Április 14.: Nem sokat játszott Hanga a Murcia ellen, de főszereplő lett. Az utolsó negyed előtt még 10 pontos vezetést adott le a Manresa, de a végén a magyar kosaras megmentette a csapatát. Összesen 26 percet játszott, 10 pont, 4 lepattanó, 4 szerzett labda, 2 gólpassz, 1 kiharcolt fault és 2 eladott labda került a neve mellé. Ő szerezte a hosszabbítást jelentő duplát, és a ráadásban is fontos kosarakat ért el, 103-100-ra nyert az Assignia. Ezzel együtt matematikailag is kiesett a csapat.

Április 21.: Helytállás a Caja Laboral ellen. Hanga csere volt, 28 perc alatt 18 pontot szerzett, valamint 8 lepattanó, 4 gólpassz, 5 kiharcolt fault és 1 labdaeladás került a neve mellé. 21-es VAL mutatója a Manresa legjobbja volt.

Április 28.: Élete legjobb teljesítményét nyújtotta – legalábbis spanyol karrierje során – a magyar játékos. A Canarias ellen is kikapott a csapat, Hanga csereként 28 pontot szerzett, 5 lepattanót, 4 gólpasszt, 2 labdaszerzést, 3 blokkot és 9 kiharcolt faultot rittyentett. Ez 37-es VAL-érték!

Május 3.: Egy spanyol szaklap, a solobasket.com a bajnokság áprilisi csapatába választotta Hangát, aki meccsenként átlagban 18 pontot, 5 lepattanót szerzett, illetve 3,5 gólpassza mellett találkozónként két labdaszerzés is fűződött a nevéhez. Eközben hallani lehetett a Virtus Roma érdeklődéséről.

Május 8.: A Zaragoza otthonában is kikapott a Manresa, 89-62-re, Hanga Ádám 31 percet töltött játékban, ami alatt 12 pont, 7 lepattanó, 3 gólpassz, 2 szerzet labda, 1 blokk és 7 kiharcolt fault fűződött a nevéhez, a negatív oldalra pedig 3 labdaeladást jegyeztek fel nála.

Május 12.: Utolsó hazai meccsét játszotta a Manresában Hanga Ádám. A Cajasol Sevilla ellen 19 pontot szerzett a magyar játékos 25 perc alatt, emellett 19 pontot szerzett, 3 lepattanót, 6 gólpasszt és 3 labdaszerzést, 2 blokkot és 6 kiharcolt faultot tudott felmutatni a 92-76-os vereség alkalmával.

Május 17.: A Facebookon reagált a jövőjével kapcsolatos találgatásokra Hanga: „Amint konkrétumokkal tudok szolgálni a jövőmmel kapcsolatban, Ti fogjátok megtudni elsőként, mint ahogy ez idáig mindig:)) Több neves klub érdeklődött, ami önmagában is nagy megtiszteltetés, egyben elismerése a munkámnak. Szóval remek érzés:)) Sajnos második napja vírusos betegséggel küzdök, kérdéses a vasárnapi játékom a Valencia elleni szezonzárón:((„

Május 19.: Nem játszott Valenciában Hanga, a csapat 90-59-re kapott ki. A magyar kosaras mindemellett négy kategóriában is az ACB Liga 15 legjobbja között zárt, köztük a legfontosabb statisztikai listán, a VAL pontokban, ahol óriási neveket utasított maga mögé.

A lehetséges 34 meccsből 32-n játszott, a VAL-listán 14. lett 13,8-as átlagával, közvetleül megelőzte a Real Madrid sztárját, Rudy Fernandezt. 11,7-es pontátlaga lett, 4,5 a lepattanó, 0,78 a blokk, 5,3 pedig a kiharcolt fault mutatója, ezzel a bajnokság 4. (!) legjobbja lett – hiába, fickándozni tud a magyar klasszis. Átlagban 25,6 percet töltött a pályán.

Május 24.: A solobasket.com oldal a szezon harmadik legjobb ötösébe választotta Hangát.

Június 24.: Nagy elismerés! A Murcia elleni,m hosszabbítást érő, utolsó másodperces kosara az acb.com oldal szerkesztői szerint az egész spanyol bajnokság harmadik legszebb jelenete lett.

Július 2.: Hanga Ádámot kivásárolták szerződéséből, a Laboral Kutxa csapatához szerződik. Így reagált a kosaras a Facebookon: „”Sikerült….Euroligaaaaa jövőre :-))))) Kivásárolt a Laboral Kutxa a manresai szerződésemből! EZÉRT dolgoztam, hogy létrejöjjön és sikerült:-)) Köszönöm az egész éves támogatásotokat és jövőre irány az Euroliga…hú, de jó kimondani :-))”.

Új csapata háromszoros bajnok, hatszoros kupagyőztes. A hírek szerint 400 000 eurót fizettek érte.


Csavarok és a térd
Fotó: Facebook

Július 5.: „A hétvégén kiutazom Vitoriába és jövő kedden a csapat orvosa megműti a térdemet. Az utóbbi hónapokban nem tudtam 100 %-os munkát végezni a sérülés miatt. Kisebb atroszkópos beavatkozásról van szó, nem nagy dolog, de már szeretnék túl lenni rajta. A rehabilitációt utána rögtön kint meg is kezdem” – írta a közösségi portálon.

Július 9.: Túlesett az operáción Hanga Ádám. Mikel Sanchez doktor operálta, ő műtötte meg többek között Rafael Nadal térdét is. Egy nappal később el is hagyta a kórházat a kosaras.

Július 19.: „Kivették a varratokat….már túl is vagyok az első vízes edzésen is!! Nagyon jól éreztem magam, minden jól megy:-))”

Július 25.: A budapesti Zenit Hotelben tartott sajtótájékoztatót Hanga Ádám és menedzsere, Lóránt András. Ő elmondta, minden spanyol élcsapat megkereste Ádámot, de a szakmai szempontok a Kutxa Laboral mellett döntöttek.
A Manresa komoly anyagi gondokkal küzdött az utóbbi időben mellesleg.

Videó – egy karrier képekben:

Két ázsiai csapat is megkereste Hangát, az egyik 50 napos szerződést és rengeteg pénzt ajánlott, de nem fogadták el az invitálást. A Virtus Roma már a repülőjegyet is kifizette a magyar kosarasnak, de a szerződés a kivásárlás összege körüli vita miatt nem valósult meg.
A rehabilitációja 10 hetet vesz igénybe.

Július 22.: A Facebookon jelentette be: „Újabb előrelépés… ma már biciklin edzettem:))”


Hanga itt már biciklizett
Fotó: Facebook

Augusztus 26.: „Megkezdtük a felkészülést az új társaimmal, itt a Laboral Kutxánál! Az Eb miatt kissé még hiányosan és egyelőre én is csak a rehabilitációm folytatásával, de mégis nagy élmény volt ez a nap:)” – írta a Facebookon.

Szeptember 27.: A Laboral közölte, Hanga nem fog felépülni a spanyol bajnokság rajtjáig. Csontödémát találtak a térdében, így további nyolchetes rehabilitációra van szükség.

“Egy hét kivételével az egész nyarat Vitoriában töltöttem, hogy mielőbb vissza tudjak térni” – nyilatkozta az MTI-nek Hanga Ádám. “Minden feladatot elvégeztem, amit mondtak, sokat dolgoztam. Nem nagy fájdalomról van szó, de annak sem szabadna lennie. Csalódott vagyok, de ez meg elszántabbá tesz”.

Október 17.: Elkezdődött az Euroliga. Hanga csapata a litván Lietuvos Rytas, a görög Panathinaikosz, az izraeli Maccabi Tel-Aviv, az orosz Lokomotiv Kubany és a szerb Crvena Zvezda csapataival került egy csoportba.

December 1.: Először volt a keretben a spanyol bajnokságban Hanga Ádám új csapatában, de még nem lépett pályára.

December 6.: „Győzelem az Euroligában az első meccsemen:) Nagyon hiányzott már a játék, remek érzés volt újra a pályán lenni a srácokkal tétmeccsen. Egyre erősebbnek érzem magam, de még sok a munka. Köszönöm a sok-sok buzdító üzenetet, nagyon jól esik:)))” – írta ki magából örömét Hanga, miután pályára lépett – furcsa mód, először az Euroligában, a litván Lietuvos Rytas ellen. Az Euroliga D csoportjában 10 264 néző előtt nyert a Laboral 79-63-ra. Hanga Ádám 10 és fél percet játszott, mely alatt szerzett 1 labdát, adott 1 gólpasszt, 1-szer blokkolt, igaz 3-szor faultolt és 1 labdát el is adott.

December 8.: Bemutatkozott a spanyol bajnokságban is Hanga, a Valencia ellen. „Jó mérkőzést játszottunk, a végén viszont nem kellőképpen koncentráltunk a védekezésben, amit kegyetlenül kihasznált a Valencia. Nagyon örülök a perceimnek, amit a pályán töltöttem, próbáltam minden pillanatot kihasználni” – írta Hanga. A magyar válogatott 23 percet töltött a pályán, 10 pontot, 2 lepattanót, 1 gólpasszt, 3 kiharcolt faultot és 2 személyi hibát gyűjtött.

December 12.: A második meccs az Euroligában, de vereség a Zvezda otthonában, 81-65-re nyert a szerb csapat. Hanga 14 percet játszott, pontot nem szerzett, egy nagyon szép blokk viszont a nevéhez fűzödött.

December 20.: Győzelem az Euroligában az orosz vetélytárs ellen (84-71)! A magyar kosaras 9 pontot dobott, 4 lepattanó, 1-1 gólpassz és labdaszerzés fűződik a nevéhez a maga 24 perce alatt. Közte pedig egy remek zsákolás is.

Videó – egy remek zsákolás:

December 22.: Vereség Bilbaóban, hosszabbítás után. „Nagy meccset játszottunk ma Bilbaóban, de sajnos a hosszabbítást elszúrtuk. Nehéz időszak ez, sok vereség becsúszott az utóbbi hetekben, de ez is csak arra ösztönöz bennünket, hogy még keményebben dolgozzunk!”


Megszületett első gyermeke
Fotó: Facebook

Egy örömtelibb hírt is megosztott Facebook-oldalán Hanga Ádám: „Tegnap megszületett az első lányom, Aylar! Ő és a feleségem is jól van! Ennél szebb karácsonyi ajándék nem is lehetne:)))”

Így van!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik