Sport

2013-ban nálunk járt a sportvilág apraja-nagyja

Divízió I-es vb (divízió 1-es jégkorong vb, )
Divízió I-es vb (divízió 1-es jégkorong vb, )

Idén is el voltunk kényeztetve, már ami a hazai rendezésű világversenyeket illeti. Összesen 14 Európa- vagy világbajnokság volt Magyarországon. Körkép.

Már február végén Eb-t rendezett Magyarország, igaz, az még „csak” egy kadet és ifi vívó Európa-bajnokság volt, Budapesten. Ezen pazar sikert ért el a női tőrcsapat (Mester-Schmél Viktória, Pásztor Flóra, Balogh Orsolya, Kondricz Kata), hiszen aranyérmes lett, a csapat tagja, Mester-Schmél Viktória később egyéniben is Európa-bajnokká vált (még kséőbb világbajnok).

A magyar fiú párbajtőrcsapat (Bányai Zsombor, Siklósi Gergely, Tóth Gergely, Buta Levente) aranyérmet szerzett az Eb-n, egyéniben Bányai duplázott, míg a fiú tőrözők közül Dósa Dániel bronzérmes lett.

A juniorok között a kardozóknál Márton Anna ezüst-, Várhelyi Kata bronzérmes lett. Remek mérleg.


Heidum Bernadett lett a legeredményesebb
Fotó: MTI

Március 8. és 10. között viszont már felnőtt világesemény, rövid pályás gyorskorcsolya-világbajnokság volt Debrecenben. 35 ország 131 versenyzője járt itt, hazánkat 5 nő és 5 férfi képviselte. A legjobb eredmény Heidum Bernadett nevéhez fűződik, ő 1000 méteren 6. lett.

Az év egyik legnagyobb durranása lehetett volna (na, jó, persze az is volt) a divízió I.-es jégkorong-világbajnokság április 14. és 20. között. A Papp László Sportarénában azonban ezúttal (is) csak félsiker született, hiszen a magyar válogatott nem tudta kivívni az A csoportba jutást, ellenben megverte a kazah válogatottat egy sokáig emlékezetes mérkőzésen.

A feljutás a Dél-Korea elleni meccsen úszott el, ott ugyanis 4-1-ről kapott ki Rich Chernomaz csapata, ez végzetesnek bizonyult. Talán majd jövőre, Dél-Koreában, az dupla visszavágás lenne.

A divízió I.-es jégkorong-vb (A csoportjának) mérkőzései:

Japán-Kazahsztán 2-5
Dél-Korea – Olaszország 0-4
Magyarország – Nagy-Britannia 4-2

Olaszország-Japán 4-1
Kazahsztán – Nagy-Britannia 5-0
Magyarország – Dél-Korea 4-5 – hosszabbítás után

Dél-Korea – Japán 5-6
Olaszország – Nagy-Britannia 5-1
Magyarország-Kazahsztán 2-1

Kazahsztán – Dél-Korea 4-2
Japán – Nagy-Britannia 4-1
Magyarország-Olaszország 1-2

Nagy-Britannia – Dél-Korea 1-4
Olaszország – Kazahsztán 0-3
Magyarország-Japán 1-0

A végeredmény:

1. Kazahsztán 12 pont
2. Olaszország 12 pont
3. Magyarország 10 pont
4. Japán 6 pont
5. Dél-Korea 5 pont
6. Nagy-Britannia 0 pont

A kazahok és az olaszok jutottak az A csoportba.

Egy héttel később a cselgáncsozók legjobbjai gyűltek össze Budapesten, ugyancsak a Papp László Sportarénában. Az Eb április 25. és 28. között zajlott, a londoni olimpia bronzérmese, Csernoviczki Éva aranyérmet nyert, Joó Abigél és Bor Barna pedig a dobogó harmadik fokára állhatott fel. Csernoviczkié lett az Eb legszebb ipponja is, ezt egy különdíj keretében jutalmazták.

Videó – Csernoviczki Éva aranyérme:

Május 10. és 12. között rendezték Szegeden a kajak-kenu Világkupát, ezt csak azért említjük meg, mert a mezőny gyakorlatilag világbajnoki szintű volt, így van ez mindig a sportág ezen versenysorozatában. A magyar válogatott 18 érmet, hat aranyat, nyolc ezüstöt és négy bronzot gyűjtött össze.

Május 10. és 25. között a felnőtt és az ifi teke-világbajnokságot Zalaegerszeg hozta tető alá, ahol teljes magyar siker született, hiszen a nők és a férfiak is aranyérmesek lettek. A férfiak világrekordot értek el a 4012 fás teljesítményükkel. További érdekesség: Kiss Tamás, a csapat tagja az aranyéremmel a nyakában kérte meg barátnője kezét, több ez, mint egy hollywoodi történet, így együtt. Az U18-as nők mezőnyében Tóth Katalin 622 fával lett világbajnok, míg Nagy Gergő a sprintversenyben lett bronzérmes.

A világbajnok tekézők:

Az aranyérmes férfi válogatott: Kiss Norbert, Kakuk Levente, Karsai László, Zapletán Zsombor, Nemes Attila, Farkas Sándor, Boanta Claudiu, Feher Zoltán Flavius, Kiss Tamás, Botházy Péter. Szövetségi kapitány: Fehér László.

Az aranyérmes női válogatott: Méhész Anita, Tímár Edina, Sáfrány Anita, Nemes-Juhász Gabriella, Nemes Irén, Zenger Nikolett, Sajermann Nóra, Némethné Katona Beáta, Fegyveres Petra, Airizer Emese Júlia. Szövetségi kapitány: Kaszás Zoltán.

Május közepén karate-Eb-t rendeztünk, ahol öt bronzéremmel gazdagodtak a mieink. Bartha Nikola, Metzger Sarolta, S. Kovács Ádám, Tóth Beatrix és a női csapatunk lett harmadik a kontinenstornán.

Július 6. és 13. között Balatonfüreden rendezték meg a laser 4.7 világ- és Európa-bajnokságot, 10-én pedig Budapesten, a Puskás Ferenc Stadionban a Gyulai István atlétikai emlékversenyt, ezt is meg kell említenünk, mint rangos viadalt.

Július 14. és 21. között a laser radial és a laser standard vitorlázó U21-es világ- és Európa-bajnokság mezőnyét fogadta Balatonfüred. Csodás sikert ért el ezen a viadalon Vadnai Jonatán, ugyanis az U16-os korosztályban világ- és Európa-bajnok lett, az U18-as korosztályban pedig ezüstérmes.

Július 25. és 30. között a junior öttusa-világbajnokság volt Székesfehérváron, Földházi Zsófia aranyérmes lett. Ugyancsak első helyen végzett a férficsapat, Demeter Gergely, Harangozó Bence, Málits István, egyéniben Demeter ezüstérmet hozott, valamint a férfi és a női váltó (Slett Emese, Réti Kamilla, Földházi Anita) is második lett a világbajnokságon.

Az év egyik legrangosabb eseménye az augusztus 5. és 12. között, a Syma-csarnokban rendezett vívó-világbajnokság volt. Itt lett aranyérmes páratlan versenyzéssel a Boczkó Gábor, Rédli András, Imre Géza, Szényi Péter összetételű párbajtőrcsapatunk.


A világbajnoki aranyérem után
Fotó: MTI

Egyéniben bronzérmes lett Szilágyi Áron kardozó és Szász Emese párbajtőröző, míg bronzérmet szerzett a kerekes székes női párbajtőrcsapatunk (Krajnyák Zsuzsanna, Dani Gyöngyi, Juhász Veronika, Jurák Andrea), valamint ezüstérmet Osváth Richárd kerekes székes tőrözőnk.

A hagyományos tiszaújvárosi triatlon-Világkupa augusztus 10-11-én a világ triatlonsportágának legnagyobb alakjait köszöntötte – szintén vb-szintű esemény volt.

Szombathelyen augusztus 12. és 18. között zajlott a junior férfi vízilabda-vb, ahol a magyar válogatott a 4. helyen végzett, soraiban az akkor már a barcelonai vb-ről aranyéremmel a nyakában hazatérő Bedő Krisztiánnal.

Szeptember elején Balatonalmádiban rendezték a soling-világbajnokságot, amelyet a Kékszalag versenyek szinte örökös bajnoka, Litkey Farkas és legénysége nyert meg.


Litkey Farkas, Vezér Károly és Weinhardt Csaba világbajnok lett
Fotó: MTI

Szeptember 16. és 22. között a birkózó-világbajnokságról szólt minden idehaza, Sastin Mariann szerezte az egyetlen magyar aranyérmet, egyben a női birkózás első aranyérmét. Mellette Barka Emese, Módos Péter, Lőrincz Viktor és Kiss Balázs lett bronzérmes.

Decemberre is maradt egy divízió II/A-s U20-as jégkorong-világbajnokság, és mivel Miskolcon a magyar válogatott győzelmével ért véget a torna, a hazai rendezésű sportesemények sora magyar sikerrel zárult.

A Rich Chernomaz által vezetett magyar csapat a litvánokat (5-1), a románokat (6-1), az észteket (8-1), a hollandokat (7-2) verte meg, ezzel hat év után egy szinttel feljebb szerepelhet a későbbiekben.

További sportsikereket, 2014-re is!

Videó – Akkor jöjjön az egyik felemelő pillanat a végére:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik