Sport

Kézi-vb: most ugrik a majom a vízbe

női kézilabda válogatott (női kézilabda válogatott, )
női kézilabda válogatott (női kézilabda válogatott, )

A magyar kézilabda-válogatott harmadikként zárt csoportjában, így a C jelű hatos második helyezettjével csap majd össze a nyolcaddöntőben. A norvégok lengyelek feletti győzelmével tegnap biztossá vált, hogy Spanyolország lesz az ellenfél.

Nagy szomorúságunkra csütörtökön kikaptunk Romániától, majd egy nappal később a németek ellen sem sikerült nyerni, de nincs ok az aggodalomra, az egyenes kieséses szakaszban még javíthatunk. Ezt támasztja alá Hajdu János szövetségi kapitány is, aki a Németország elleni kudarcot követően elmondta: “Ez a vereség felér egy győzelemmel. Amiért jöttünk, a nyolcaddöntő, most következik.”

A lehetséges ellenfelek közül nem a leggyengébbet, de nem is a legerősebbet kaptunk, mondhatni egyik szemünk sír, a másik nevet.

A C csoport élén ugyanis az a Norvégia végzett, mely az elmúlt években úgymond egyedüralkodója a sportágnak, 2008 után 2012-ben is olimpiát nyertek, 2010-ben az Európa-bajnokságon, 2011-ben pedig a világbajnokságon didalmaskodtak. Talán biztosra vehetjük, hogy a norvégok megálljt parancsoltak volna a legjobb 16 között a magyar csapatnak.

Soós góljaira is szükség lesz
Fotó: MTI

A harmadik helyen Lengyelország végzett, velük azért valószínűleg nem sok gondunk lett volna, esélyesként léphettünk volna pályára ellenük. Mi sem mutatja ezt jobban, hogy az elmúlt két vb-re még csak kvalifikálni sem tudtak, olimpiai résztvevők pedig még egyszer sem voltak.

Végül, de nem utolsó sorban nézzünk szét egy kicsit soron következő ellenfelünk, a spanyol válogatott háza táján, akik nyolc ponttal, egyetlen vereséggel csoportjuk második helyén végeztek, így Magyarország ellen kellene kiharcolniuk a negyeddöntőbe jutást.

Ami azt illeti, nem egy világverő csapatról beszélünk, ám a spanyolok mindig tudnak meglepetést okozni. Az elmúlt évtizedből nagy sikert nem tudnak felmutatni, egy Eb-ezüst és egy vb-bronz amit össze tudtak szedni a XXI. században.

Annyi biztos, hogy egy, a végletekig kiélezett összecsapásra számíthatunk, de reméljük, hogy két hajrában elvesztett meccs után a lányok összekapják magukat, és végig koncentrálva, könnyed játékkal tudunk a legjobb nyolc közé jutni.

A találkozóra a kiírás szerint 17.30-tól kerül sor, Újvidéken.

Kézilabda-vb – A nyolcaddöntők párosításai

A csoport (Belgrád)

1. Franciaország 10 pont, 2. Montenegró 8, 3. Koreai Köztársaság 6, 4. Hollandia 4, 5. Kongói DK 2, 6. Dominikai Köztársaság 0

B csoport (Nis):

1. Brazília 10 pont, 2. Szerbia 8, 3. Dánia 6, 4. Japán 4, 5. Kína 2, 6. Algéria 0

C csoport (Nagybecskerek/Zrenjanin):

1. Norvégia 10 pont, 2. Spanyolország 8, 3. Lengyelország 6, 4. Angola 4, 5. Argentína 2, 6. Paraguay 0

D csoport (Újvidék):

1. Németország 10 pont, 2. Románia 8, 3. Magyarország 6, 4. Csehország 4, 5. Tunézia 2, 6. Ausztrália 0

A csoportok első négy helyezettje jutott a nyolcaddöntőbe.

A nyolcaddöntő programja:

december 15., vasárnap:
Montenegró-Dánia, Belgrád 18.00 
Franciaország-Japán, Belgrád 20.45 
Németország-Angola, Újvidék 17.30 
Románia-Lengyelország, Újvidék 20.15

december 16., hétfő:
Brazília-Hollandia, Belgrád 18.00 
Koreai Köztársaság-Szerbia, Belgrád 20.45 
Spanyolország-MAGYARORSZÁG, Újvidék 17.30
Norvégia-Csehország, Újvidék 20.15

Ajánlott videó

Olvasói sztorik