Sport

Fiatal korisokkal várjuk az Eb-t

A 2014. január 15. és 19. között sorra kerülő budapesti műkorcsolya és jégtánc Európa-bajnokságra 36 ország 180 versenyzőjét várják a szervezők. Magyarországot hárman képviselik.

Csütörtök délelőtt rendezték a 2014-es Műkorcsolya és Jégtánc Európa-bajnokság első sajtótájékoztatóját. Az eseményen a szervezőbizottság és a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség elnökségének képviselői mellett a versenyzők és edzőik is megjelentek.

Magyarországot egy férfi versenyző és egy jégtánc páros fogja képviselni a hazai, budapesti rendezésű kontinensviadalon. Férfi egyéniben az első senior szezonjában versenyző Forgó Kristóf indulhat, jégtáncban pedig a Turóczi Dóra, Major Balázs kettős lép majd jégre. Fiatal, nemzetközi porondon még kevésbé ismert nevű korcsolyázók, akik számára az első igazán nagy megmérettetés lesz majd az Európa-bajnokság. Jégtáncosainkat a korábban az EngiTóth duó mellett is edzőként működő Berecz Ilona, férfi versenyzőnket a Kulcsár Zsófia, Tóth Zoltán edzőpáros készíti fel a versenyre.

„Már kiskoromban is Ili néni mellett tanultam a sportág alapjait, ám az első partnerem túlnőtt engem, így nem mutattunk jól a jégen, útjaink ezért szétváltak. Én akkor vívni kezdtem, de nem igazán tetszett, 2006-ban visszatértem a jégre, akkor találkoztam Dórival” – mesélte a kezdetekről Major Balázs.

„Ez a negyedik senior szezonunk, de korábban nem volt lehetőségünk ekkora felnőtt viadalon részt venni. Most azonban már a világbajnokságra is megvan az induláshoz szükséges pontszámunk. Az Eb-n szeretnénk hibátlanul futni, minél jobban szerepelni, majd kiderül, mire lesz elég” – egészítette ki Turóczi Dóra.

Az ISU kvalifikációs rendszere 2012-től megváltozott: a technikai pontszámban kell egy bizonyos szintet teljesíteni ahhoz, hogy a versenyzők indulhassanak a nagy nemzetközi versenyeken. Berecz Ilona az idei szezonnal és a felkészüléssel kapcsolatban elmondta: vannak biztató jelek:

„Korábban juniorként is sikerült jó eredményeket elérni, ilyen például a 2010-es junior világbajnokságon elért 12. hely, ahol a technikai tudásra, tehát a program objektív részére a 8. legmagasabb pontszámot kapták” – emlékezett vissza. „Jégtáncban nemrég megszűnt a kötelező tánc, ez most a rövid táncban szerepel beépítve, mi pedig a demó videót nézve úgy gondoltuk, hogy a legjobb lesz attól megtanulni, aki a videóra feltáncolta. Ezért mentünk Franciaországba, Olivier Schoenfelderhez készülni, ami amellett, hogy pontos technikai tudást jelent, egy olyan nagy név támogatását is magában hordozza, ami a szubjektív részét is emeli a pontszámnak. A szezon első versenyéhez képest, ami az olimpiai kvalifikációs torna volt, és a duó számára a bemutatkozó verseny nemzetközi porondon, a legutolsón már 20 ponttal többet szereztek” – mutatott rá Berecz Ilona.


Turóczi Dóra és Major Balázs 2006 óta korcsolyáznak együtt
Fotó: MTI

A 19 éves Forgó Kristóf eddig juniorként bizonyíthatott, a 2013-2014-es szezonban mutatkozhatott be először felnőttként. A rövid programban az induláshoz szükséges pontszámot már egy évvel korábban megszerezte, az idei szezon kezdete előtt pedig kűrben is sikerült teljesítenie.

„Négy évesen kezdtem korcsolyázni, Kazincbarczikán. Két éve készülök Zsófiékkal, és ez az első szezonom a felnőttek között” – kezdte a bemutatkozást Forgó. „Az Európa-bajnokságon nagyon szeretnék 24-be kerülni, vagyis kvalifikálni a kűrre.”

Kulcsár Zsófia szerint erre meg is van az esély: „A legfontosabb feladat eddig az volt, hogy juniorról sikerüljön átállni a senior versenyzésre, ami nagy ugrás, nehéz feladat. Mióta hazajöttünk Grazból, ahol eldőlt, hogy Kristóf indulhat az Európa-bajnokságon, arra fókuszálunk, hogy sikerüljön továbbjutni a rövidprogramból. Az ehhez szükséges részleteken igyekszünk javítani, jó úton járunk.”

Tóth Zoltán a nyári felkészülésről beszélt:

„Ahhoz, hogy Kristóf a felnőttek között is eredményes lehessen, úgy döntöttünk, hogy külföldi szakember segítségét is igénybe vesszük. Két hétig edzőtáborozott Oroszországban alexei Mishin csapatával, a koreográfiáját pedig a szintén orosz alexei Vasilevski készítette szlovákiában, ami egy hetes kemény felkészülést jelentett szomszédjainknál. Ez is kellett ahhoz, hogy meglegyen az Eb-hez szükséges pontszám.”

Ezen kívül még a nőknél lehet esély arra, hogy szurkolhassunk magyar versenyzőnek az Európa-bajnokságon, ám a legtehetségesebb korcsolyázónk, Tóth Ivett 14 éves, így nem éri el az induláshoz szükséges 15 éves korhatárt.

36 országból 180 versenyzőt várnak

“Ez lesz a legrangosabb verseny a szocsi téli olimpia előtt. Reméljük, sokan kilátogatnak a 7000 fő befogadására kibővített Syma Csarnokba” – mondta az esemény csütörtöki sajtótájékoztatóján Sallak György, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség ügyvezető igazgatója, aki hozzátette, a kontinensviadalról nagyjából 25 órát közvetít a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik