Sport

13 olimpiai kvótánál jár Magyarország

gyorskorcsolya (gyorskorcsolya, )
gyorskorcsolya (gyorskorcsolya, )

A Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) hivatalos értesítése alapján a magyar rövidpályás gyorskorcsolyázók a két kvalifikációs világkupa-viadalon - az előzetes számításoknak megfelelően - nyolc kvótát szereztek a jövő februári, szocsi téli olimpiára, ezzel már 13 magyar sportoló helye biztos az ötkarikás csapatban.

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) honlapja arról számolt be, hogy az ISU tájékoztatása szerint a váltó sikeres kvalifikációjának köszönhetően öt magyar női rövidpályás gyorskorcsolyázó szerepelhet az orosz városban, míg a férfiak egyéniben jutottak három indulási joghoz.

A távonkénti elosztás alapján a férfiaknál ketten állhatnak rajthoz 500 méteren, míg 1000-n és 1500-on hárman. Az 5000 méteres váltó pedig a harmadik tartalék, ugyanakkor a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség szeretné elérni, hogy “a kvalifikációs versenyeken a magyarokat ért méltatlan döntések miatt” a váltó is kapjon meghívást az olimpiára, ami azt jelentené, hogy a férfiaknál is öten képviselhetnék a magyar színeket. A nők egyéniben 500-on és 1000-n egy, 1500-on két indulási jogot szereztek.

“Hogy kik is képviselhetik a magyarokat az olimpián az az elkövetkező két hónap teljesítményei alapján dől majd el. A szakvezetés egy kisebb európai verseny és a 2014-es Eb teljesítményei alapján hirdeti ki majd az utazó keretet. Pillanatnyilag hat-hat férfi és női rövidpályás gyorskorcsolyázó alkotja az olimpiai keretet. Ebből a keretből kerül majd ki a három férfi és az öt női versenyző” – olvasható a MOB honlapján.

Kaszó Klára, a Magyar Sí Szövetség ügyvezető elnöke elmondta, hogy sífutásban egy-egy férfi és női kvóta már megvan, míg alpesi síben két nő és egy férfi részvétele biztos Szocsiban. A sportvezető hozzátette, a kvalifikációs sorozat még nem zárult le, s további indulási jogok kiharcolására van esélye a magyar sízőknek.

A nagypályás gyorskorcsolyázóknál olimpiai szintidőt futott Nagy Konrád 1500 és Tóth-Lykovcán Ágota 500 méteren, de ez még nem jelenti azt, hogy biztosan ott lesznek a szocsi játékokon. Az egyes távokon a december 15-én záruló ranglisták alapján jelölik ki az indulókat. Szocsiban 100 férfi és 80 női gyorskorcsolyázó lehet ott. A rövidebb távokon, 500, 1000 és 1500 méteren 36 nő és 40 férfi állhat rajthoz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik