Sport

Nagyon jól állnak a magyarok Norvégiában

curling eb 4 (curling, curling eb, curling eb 2013)
curling eb 4 (curling, curling eb, curling eb 2013)

Csoportgyőztes lett a magyar férfi curlingcsapat a B csoportos Európa-bajnokságon.

Ötből öt – ez volt a mérlege az Ézsöl Gábor, Belleli Lajos, Hall Krisztián, Varga Balázs összetételű magyar csapatnak Stavangerben a hétfői játéknap után, a mieink eddig az osztrákokat, a litvánokat, a lengyeleket, a walesieket és a hollandokat is megverték, így a csoport élén állnak.

A csapatvezető Vaspöri Tamás összefoglalta a két hétfői mérkőzést, majd elmondta, tulajdonképpen mit is jelent számunkra ez a remek kezdés, és mi várható a folytatásban. (Igen, a feljutásról lesz szó alább.)

“Reggel Walesszel játszottunk, akiket a csoportban a második legkomolyabb ellenfélnek gondoltunk, a hollandok után. Azt tudom elmondani, hogy végig nyomás alatt tartottuk őket, és végig fölöttuk is voltunk minden téren. Sajnos egy-két kisebb hiba is becsúszott, és ezért nem ért véget a meccs már jóval hamarabb. De a lényeg, hogy végig a kontrollunk alatt volt a meccs. Így végülis azt is mondhatnám, hogy simán nyertünk.

Délután következett Hollandia. Mindketten veretlenul álltunk a meccs előtt a csoportban, és már előzetesen is őket gondoltuk a legerősebb ellenfélnek a B2-es csoportban. A mérkőzes sem volt nagyon egyszerű. A meccs elején nagyon jól sikerült rájuk erőltetni az akaratunkat, és így több hibába is belekényszerítettük őket. A 7. endig abszolút a kezünkben volt a meccs, ott viszont a hollandoknak sikerült 4 pontot írni, egy rossz döntésnek köszönhetően, még az end elején…

Viszont ez nem tört meg bennünket egyáltalan, sőt talán még egy kis pluszt is adott az utolsó három endre, amit végül taktikusan játszva hoztunk. A holland csapat nagyon fiatal játékosokból áll, látszott rajtuk, hogy nehéz szitukban izgulnak még.

Mostanra érzem úgy, hogy a Balázsból (ez az első Eb-részvétele) is elmúlt a drukk, és most már higgadtan tudja a küveket a jó pozícióba dobni. A többieken pedig éppen az látszik, hogy ez már a sokadik Eb-jük, nagyon rutinosak, és nem esnek kétségbe, egy-egy elrontott end utan. Egy meccs nagyon hosszú, simán vissza lehet jönni még nagyobb hátrányból is. Lalinak van egy kis problémája a lábával a három évvel ezelőtti baleste miatt, meccsről meccsre jobban fáj neki a bokája, ami nehezíti a játékát, és leginkább a koncentraciót. Remélem, azért a kezelhető szinten belül tudjuk ezt majd tartani.

Ezen kívül mindenki jól érzi magát, még két meccs van hátra az alapszakaszból, amiből, ha egyet nyerünk, már biztosan csoportelsőkent jutunk a legjobb 4 közé. Úgy tervezzük, hogy minden meccset meg fogunk nyerni. Kedden a belgk és a horvátok jönnek” – mondta a magyar csapat vezetője.


A magyar válogatott eddig remekel

Ami a rájátszást illeti: a legjobb négy között egy speciálisan a curlingben használt rendszert, az ügynevezett Page-rendszert használják. Ez a következőt jelenti.

“A két csoportelső és a két csoportmásodik játszik egymás ellen. Amelyik csapat megnyeri a csoportelsők találkozóját, rögtön a döntőbe jut, ezzel fel is jut az A csoportba. A csoportmásodikok meccsének győztese a csoportelsők mérkőzésének vesztesével játszik, és aki közülük győz, szintán a döntőbe jut – ezzel második szereplőként az A csoportba. Rendeznek bronzmeccset is a döntőbe nem jutott két csapat számára. Így gyakorlatilag a csoportelsőknek két lehetőségük is van a döntőbe jutásra, így a feljutásra, ezért érdemes küzdeni már most” – közölte a “lényeget” Vaspöri Tamás.

Van még egy fontos állomás is a stavanegeri Eb végén. A B csoportos Eb győztese egy két győzelemig tartó, úgynevezett World Challenge Game-et játszik az A csoportos Eb 8. helyezettjével. Aki ezt a párharcot megnyeri, részt vehet a 2014-es curling-világbajnokságon, nyolcadik európai résztvevőként.

A női csapatunknak eddig kevésbé megy: a lengyeleket és a spanyolokat legyőzte a Szekeres Ildikó, Patonai Ágnes, Szentannai Ágnes, Páthy-Dencső Blanka összeállítású csapat, az osztrákoktól, a szlovénektől, a finnektől és az észtektől viszont kikapott.

FRISSÍTÉS:

Kedden délelőtt aztán folytatódott a remeklés a magyar csapattól: Belgium is fejet hajtott (10-6 a mieinknek), így az utolsó fordulótól függetlenül csoportgyőztesek lettek a mieink.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik