Sport

Sportdiplomáciai kudarc: így nem lett olimpiai kvótánk

Liu Shaolin Sándor (liu shaolin sándor, )
Liu Shaolin Sándor (liu shaolin sándor, )

Férfi rövidpályás gyorskorcsolya váltónk kétszer bukta el a kvótát a szocsi téli olimpiai játékokra. Egyszer sem önhibájából. Hogy hogyan lehet kétszer elveszteni valamit, amit még meg sem szereztek? Egyszerűen: pályán kívül, asztalnál. Íme a váltó torinói és kolomnai kálváriája, avagy nesze neked, sportdiplomácia.

A rövidpályás gyorskorcsolya olimpiai kvótái két idei világkupa – a vasárnap végetért oroszországi, kolomnai, valamint az egy héttel korábbi, torinói – eredményei alapján kerültek kiosztásra. Hazánk versenyzői három férfi és két női egyéni helyet korcsolyáztak össze, és női váltónk is ott lehet majd Szocsiban. Fiaink erről lecsúsztak, íme a történet.

Torino, Olaszország, első felvonás. Férfi 5000m váltó, elődöntő. Pár kör van már csak vissza, Amerika az olimpia egyik nagy esélyesével, JR Celskivel a soraiban simán vezet, mögöttük azonban nagy a tülekedés, a mieink, Hollandia és az olasz váltó helyzete folyamatosan változik. Liu Shaolin Sándor korcsolyázik a belső íven amikor hoppá, egy holland lökés hátulról, Niels Kerholtstól, és mint a dominó, dől el Sanyi, kilökve a mellette külső íven haladó Tomaso Dottit. A döntnök benézi az eseményeket, sárgalap fiainknak, büntetés, 17. hely, nulla pont a kvalifikációhoz. Majd a bíró ismét visszanézi, mi történt, rájön, hogy tévedett, visszavonja az ítéletet, 8. hely, boldogság és irány Oroszország, Kolomna.

Kolomnában nem magától dőlt el Knoch Viktor sem…
Fotó: MTI

Második felvonás. Kenyeret és cirkuszt: kitör a botrány. Sanyi a torinói bukásnál megrántotta a bokáját, járni alig bír, a csapatorvos még nincs Kolomnában, az oroszok próbálják összerakni. Szerdán még fájdalmakkal, de azért már jégen van.

Közben a pálya mellett áll a bál, japánnal az élen a kisebb országok összefognak a magyar váltó ellen, mondván hogy jogtalanul változtatott ítéletet a döntnök Torinóban. Fenyegetőznek is, azt mondják, nem állnak rajthoz, ha nem vonják vissza az ítéletet. Összeül az ISU Tanács, és bizony visszavonják az ítéletet. A szabályok értelmében a döntnök utólag nem változtathat az ítéletén. Furcsa, hogy erről a döntnöknek senki nem szólt. Még furcsább, hogy nem azon problémáznak, vajon valóban a holland fiú lökte-e meg a magyart, hanem azon, hogy a bíró változtathat-e az ítéletén. Knoch Viktor, Liu Shaolin Sándor, Burján Csaba és Béres Bence pedig csütörtökön ismét a 17. helyen találja magát, pont nélkül. Nincs mese, Kolomnában így az 5. helyet kell elcsípni az olimpiai kvótához.

Liu Shaolin Sándor nem mellesleg kínai-magyar.
Öccse, Liu ShaoAng testvére közösségi oldalán osztotta meg véleményét – de legalább van humora

Forrás: facebook

És jön a harmadik felvonás… Kolomna, 5000m férfi váltó, a fiúk a B döntőben. Nyerni kell! Az jelenti összetettben az 5. helyezést. Nagyon nehéz helyzet, két, a világ elitjébe tartozó csapatot, Kanadát és Kínát is verni kell. A kazahok akkora kihívást azért nem jelentenek. És igen! 10 méterrel, egyetlen kanyarral a verseny vége előtt Knoch Viktor vezeti a futamot! … amikor a mögötte haladó, épp megelőzött kínai, Liang Wen Hao szinte ráugrik, és kilöki. Kínát kizárják ugyan, de hiába nyerhettünk volna, az első helyet nem adják vissza a bírók. Viktorék így másodszor vesztették el azt, amit még meg sem nyertek. A fiúk facebookon ezzel a képpel kommentálták az eseményeket:

A buktatás 8:45-nél

És hogy lehet-e még tenni valamit a nyilvánvaló igazságtalanság ellen? Próbálkozni fognak, hogy sikerül-e, kiderül. Nagy megmérettetés előtt áll a magyar sportdiplomácia. Vagy nesze neked, ennyi volt?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik