Sport

4 milliárdos akadémia a jövő “Nagyjaiért”

Mocsai Lajos (mocsai lajos, )
Mocsai Lajos (mocsai lajos, )

A szövetség elnöke szerint a 2015-re elkészülő akadémia és sportcsarnok segít abban, hogy a magyar kézilabda a világ élvonalában maradjon.

Új sportcsarnok és bentlakásos iskola is épül Balatonbogláron, a kivitelezés már jövő tavasszal elkezdődhet – jelentették be csütörtökön. A Nemzeti Kézilabda Akadémia létesítményei két egymáshoz közeli, de különálló telken állnak majd.

Az egyik helyszínen új, nemzetközi mérkőzések lebonyolítására is alkalmas sportcsarnok épül, amelyben három szabvány méretű kézilabda-pálya is elfér. Edzések idején függönnyel választják el egymástól a három pályát, rangos mérkőzések rendezése esetén pedig a két szélső pálya helyén mobil lelátót építenek, amelyen összesen 2500 szurkoló foglalhat helyet. A csarnok melletti fejépületbe kerülnek az öltözők és a kiszolgáló helyiségek.

A sportcsarnoktól nem messze épül fel a kézilabda akadémia központi épülete, ahol a növendékek elszállásolására és kiszolgálására lesz lehetőség. A kivitelezés tavasszal kezdődhet, és első ütemben az akadémia épülete készülhet el, akár már 2014 végén, majd a sportcsarnok 2015 első felében.

Már nyáron megkezdték a munkát
Fotó (MTI)

A beruházás 3,8 milliárd forintba kerül

Ez a beruházás egy újabb fontos lépés annak érdekében, hogy a sportlétesítmény-fejlesztés területén ledolgozzuk az elmúlt évtizedek lemaradását. Azt gondolom, hogy aki az elmúlt években látta a női vagy férfi BL-csapataink mérkőzéseit, esetleg a válogatottnak szorított valamelyik világversenyen, azok egyetértenek velem, hogy ez a sportág megérdemli a világszínvonalú edzőbázist” – mondta Vígh László, kormánybiztos a Nemzeti Sportközpontok vezetője. Hozzátette: az egész országban sorra indulnak az újabb és újabb sportcélú beruházások, hiszen a 16 kiemelt sportág létesítmény-fejlesztésére is több mint 4 milliárd forint jut a következő években.

Vetési Iván, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke szerint csak az infrastruktúra fejlesztésével garantálható, hogy a magyar kézilabda a világ élvonalában maradjon. „Amikor a Nemzeti Kézilabda Akadémiára gondolok, leginkább a tokiói olimpia jut eszembe. Nagyon remélem, hogy hét év múlva mind a női, mind a férfi válogatottunk ott lesz az ötkarikás játékokon, soraiban olyan játékosokkal, akik a Nemzeti Kézilabda Akadémián pallérozódtak” – mondta Vetési Iván.

Már elindult a munka

Hozzátette, hogy a rendkívül büszkék az Akadémiára, melynek csapatai a márciusi felvételik és a nyáron meginduló oktató-nevelői munka révén sikeresen szerepelnek a korosztályos bajnokságokban, emellett a Bogláron otthonra találó junior válogatott is fontos, sőt, figyelemreméltó eredményeket produkáló szereplője a felnőtt NB I-nek. Az akadémia főigazgatója Mocsai Lajos, a magyar válogatott szövetségi kapitánya.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik