Sport

Először járt kutya a Mount Everesten

mount everest (mount everest, )
mount everest (mount everest, )

Egy indiai nyomornegyed mélyéről a Mount Everest alaptáboráig jutott fel egy kóbor eb, amely elsőként járt ilyen magasságban a világ legmagasabb hegyén.

A kölyköt egy szeméttelepen szedte össze mostani gazdája, aki magával vitte őt Nepálba, a Mount Everestre. Joanne Lefson szerint a Rupee (Rúpia) névre hallgató állat az első kutya, amely feljutott a Csomolungma 5364 méter magasan fekvő alaptáborába.

Rúpia Leh hegyi városban élt szeméthegyek között, jobb füléből hiányzik egy darab. Már kis híján elpusztult, amikor rátaláltak, “vézna volt, úgy nézet ki, mintha napok óta nem evett, nem ivott volna” – mondta el a korábbi profi golfozó Joanne Lefson. “Egyszerűen nem hagyhattam sorsára” – tette hozzá.

Rupee az alaptáborban
Fotó: AFP

A nő végül magához vette és fehérjediétával talpra állította a 11 hónapos kölyköt. Miután a négylábú korábbi testsúlyának kétszeresére hízott, és az állatorvos is rábólintott, a sportember magával vitte Rúpiát élete legnagyobb kalandjára a Himalája jeges csúcsai közé.

A furcsa pár október 14-én vágott neki Luklából a roskatag hidakon, csúszós hegyi ösvényeken vezető útnak, amelyet sárlavinák nehezítettek. “Először azt gondoltam, néha majd nekem kell őt cipelnem. Ehelyett ő ment elöl és vitt magával” – mesélte Joanne Lefson. Rúpiát még a hideg sem gyötörte meg, sőt. “Élvezte a havat, evett belőle és hempergett benne. Ha hagytam, még a hóban is aludt.”

A kutya és gazdája azóta visszatért Lefson hazájába, a sokkal melegebb időjárási körülmények közé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik