Sport

Fontos meccs előtt a pólóválogatott, vért vettek a játékosoktól

benedek tibor (benedek tibor)
benedek tibor (benedek tibor)

A magyar férfi-vízilabdaválogatott kedden elkezdi a Világliga selejtezőit: a görögöket fogadjuk, Miskolcon. Hétfőn még doppingellenőrök jártak a csapatnál.

Első tétmérkőzésére készül a Barcelonában világbajnoki aranyérmet szerző férfiválogatott a nyári csúcsesemény és csúcssiker után. Eddig a jól megérdemelt pihenés után (no, annyira azért nem volt hosszú a kikapcsolódás, hiszen a klubcsapatokban korán elkezdődött a munka) eddig csak egyszer jött össze a keret: a juniorválogatott elleni mérkőzésre, majd az azt követő martfűi edzőtáborra.

Október 20-án játszott tehát először a világbajnok csapat, akkor 16-9-re győztek a srácok a búcsúzó juniorok ellen. Viszont nem játszottak a Kondorosi úti uszodában a légiósok, így a Varga testvérek és Madaras Norbert sem. A kétszeres világbajnok Madaras most sem fog, mert Benedek Tibor őt, valamint Decker Ádámot és Bátori Bencét kihagyta a keretből.

A kapitány a hétfői Reggeli Startban, a Digin azt mondta, ez nem azt jelenti, hogy az ő formájukkal most nem elégedett, egyszerűen szeretne kipróbálni több játékost a Világliga-selejtezők során, és valakit mindig ki kell ennek okán hagynia a keretből – ez így lesz a későbbi három meccsen is.


Benedek Tibor biztosan nagyon felkészült a görögökből
Fotó: MTI/Kovács Anikó

Már a juniorok elleni mérkőzésen is ott volt a vízben például az egri Salamon Ferenc vagy épp a szegedi Tóth Márton, az egriek játékosa a tavalyi Világliga során is rendre szerepet kapott, ott volt a cseljabinszki szuperdöntőben is. Merthogy az előző sorozat döntőjébe eljutott Magyarország válogatottja, sőt: a döntő döntőjében is ott volt, de akkor a szerbek jobbnak bizonyultak, ők tehát a címvédők.

Maga Benedek Tibor is a Világligában kezdte kapitányi pályafutását, egy éve, október 23-án játszottunk Nagyváradon a románok ellen, simán nyertünk, de akkor még senki sem gondolta, hogy ez a győztes bemutatkozás világbajnoki aranyéremmé érik a későbbiekben.

Éppen emiatt az esélyesség terhe már a fiúk vállát nyomja, nemcsak a Világligában, hanem majd a budapesti Európa-bajnokságon is, amely jövő július 14-én kezdődik. Erre a kapitány azt mondta a hétfő reggeli interjújában, hogy már tavasszal elkezdte a srácok felkészítését: nem véletlen, hogy a válogatott ott volt a divíziós I.-es jégkorong-vb-n, hogy szokja a hazai világesemény hangulatát.

Bár a Világliga selejtezőiben a továbbjutás a cél, az is biztos, hogy a középtávú cél a sikeres Eb-szereplés. Ez nem azt jelenti, hogy a mieink feladják a Világligát, sőt! Ugyanakkor, ha nem sikerül jó eredményt elérni, akkor sem történik tragédia. A szuperdöntőt amúgy Dubajban rendezik majd, már csak ezért is érdemes lesz hajtani a fiúknak, nem mintha a láblógatás lenne a feladat majdan.

A világbajnokság előtt kétszer is kikapott a magyar csapat a keddi ellenfél görögöktől, majd aztán Barcelonában 9-3-ra nyertek Szivós Marciék, imponáló játék mentén. Benedek Tibor ezzel kapcsolatban a következőt nyilatkozta:

„A 9-3 a két elvesztett mérkőzés eredménye volt, a görög mentalitásból adódóan ezt a mérkőzést kicsit könnyebbnek gondolták, nem számítottak arra, hogy ekkora változás lesz a játékunkban kéthetes különbséggel. Most nekik van visszavágnivalójuk, mi vagyunk a világbajnokok, meglátjuk, hogy alakul majd a mérkőzés. A görög csapat néha lelkes, néha kevésbé, számítani kell arra, hogy nagyon fel lesznek tüzelve, de ők azért elég kiszámíthatatlanok”.

A mérkőzést Miskolcon, a Kemény Dénes Uszodában rendezik 19 órától, összesen 328 jegyet adtak el, mindet, hamar.

És még egy érdekesség: a Magyar Antidopping Csoport munkatársai a Komjádi-uszodában hirtelen megjelentek a válogatott hétfői esti edzésén: hat játékostól vettek vért. Az ellenőrzés miatt a válogatott később indulhatott csak el Miskolcra, a holnapi meccs színhelyére.

Fontos információk:

A magyar válogatott kerete:

Kapusok: Nagy Viktor, Decker Attila

Mezőnyjátékosok: Szivós Márton, Tóth Márton, Hosnyánszky Norbert, Jansik Dávid, Vámos Márton, Varga Dénes, Varga Dániel, Hárai Balázs, Bedő Krisztián, Gór-Nagy Miklós, Salamon Ferenc

A Világliga selejtezőcsoportjai:

A csoport: Szerbia, Oroszország, Románia
B csoport: Horvátország, Magyarország, Görögország
C csoport: Montenegró, Németország, Olaszország, Szlovákia

A keddi mérkőzések:

Magyarország-Görögország – Digi Sport 1, 18 óra 45 perctől
Oroszország – Románia
Németország – Olaszország
Montenegró – Szlovákia

A Világliga szuperdöntőjét Dubajban rendezik, 2014. június 16. és 22. között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik