Sport

Marquez lett a MotoGP legfiatalabb világbajnoka

Marc Márquez (marc márquez, )
Marc Márquez (marc márquez, )

A spanyol Marc Marquez lett a gyorsaságimotoros-világbajnokság MotoGP kategóriája történetének legfiatalabb világbajnoka, miután a harmadik helyen ért célba a vasárnapi Valenciai Nagydíjon.

A valenciai futam döntött a világbajnoki címről a királykategóriában, ugyanis 15 pont volt a különbség Marquez és Lorenzo között vasárnapig, persze a kétszeres világbajnok szezon közben komoly sérüléssel bajlódott, így már az is csoda, hogy még most is versenyben volt a vb-címért.

A rajtnál egyébként remekül jött el Lorenzo, hiszen megszerezte az első helyet, de Pedrosával folyamatosan harcolt az éllovas pozícióért, miközben kettejüket Marquez figyelte a harmadik helyről.


Marquez hihetetlen szezont produkált
Fotó: DPPI

Féltávnál Lorenzo és Pedrosa motorja összeért, ezt Marquez kihasználva megelőzte őket, de a yamahás honfitársa visszaelőzte őt. Végül Marquez elengedte Pedrosát is, hiszen neki egy negyedik hely is elég volt a világbajnoki címhez, amit be is gyűjtött, hiszen felállhatott a dobogó legalsó fokára, így Lorenzo győzelme önmagában semmit sem ért.

Marqueznek az idei volt az első idénye a MotoGP-ben. Újoncként legutóbb 1978-ban Kenny Roberts tudott vb-címet nyerni a királykategóriában.

Moto3-ban az ugyancsak spanyol Maverick Vinales lett a vb-győztes, mivel nyert Valenciában. Vinales kétpontos hátránnyal érkezett a szezon zárófutamára, az összetettben eddig az élen álló honfitársa, Luis Salom (KTM) azonban a versenyen bukott, s bár visszatért a pályára, csak 14. lett, így Vinales a futamgyőzelemmel a vb-címet is megnyerte.

Moto2-ben a szintén spanyol Pol Espargaro már két héttel ezelőtt, Motegiben bebiztosította világbajnoki címét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik