Sport

Saját uszodája lett Újpestnek

halassy olivér városi uszoda (halassy olivér városi uszoda, uszoda, újpest)
halassy olivér városi uszoda (halassy olivér városi uszoda, uszoda, újpest)

A Halassy Olivér Városi Uszodát kedden, ünnepélyes keretek között avatták fel.

Szép uszodát kapott Újpest, nem vitás. Akadálymentesített, a mozgásukban korlátozottak a földszinten öltözhetnek, a vakok és gyengénlátók számára pedig Braille-írással is kiegészített táblák segítenek az eligazodásban.

Wintermantel Zsolt, Újpest polgármestere azt mondta a keddi avatón, Újpest képes a saját lábán megállni, és segítség nélkül is fejlődni, adott esetben uszodát építeni. Ezért is kell szeretni a létesítményt.


Az új uszoda nagyon szép látvány
Fotó: Sport24 
A képre kattintva galéria nyílik.

Valóban impozáns a 25 méteres, a FINA, azaz a Nemzetközi Úszó Szövetség versenykövetelményeinek is megfelelő medence és a tanmedence, de a háromszintes létesítményben van egy elektroterápiás gyógyászati kezelőegység is, mely a sportolók és a látogatók igényeit szolgálja. Az uszodában a legkorszerűbb víztisztító és vízforgató berendezéseket építették be.

Az avatón egyébként ott volt Tibolya Péter világbajnok öttusázó, Güttler Károly korábbi olimpiai ezüstérmes úszó, az utánpótlás-válogatott egyik edzője, Erdei Zsolt profi ökölvívó és Kozák Danuta olimpiai bajnok kajakos is.

Az Erdei Zsolttal készült villáminterjúnk itt olvasható, míg az uszodát szerdától lehet kipróbálni. Részletek itt: http://www.haloujpest.hu/

Az uszoda névadója egyébként az a Halassy Olivér, aki a magyar vízilabda-válogatott tagjaként 1932-ben és 1936-ban olimpiai bajnoki címet szerzett, mellette háromszoros Európa-bajnok. Klasszisát jól jelzi, hogy úszóként 23-szoros magyar bajnok (pólósként 10-szeres), és 1931-ben Párizsban 1500 méteres gyorsúszásban is Európa-bajnok lett. Egész pályafutása során az UTE sportolója volt.

Egy kis műszaki-technikai kitekintő

Megújuló energiaforrás, egy vízkutas hőszivattyús rendszer biztosítja az uszoda hőellátását. A kiválasztott rendszer a talajvíz hőtartalmát hasznosítja, amely egy hagyományos fűtési rendszerhez képest 50 százalékkal olcsóbb üzemeltetést biztosít.

Az öt termelőkútból kiszivattyúzott, percenként maximálisan 650 liter víz a hőszivattyúkban leadja hőtartalmának egy részét, majd a tíz darab nyeletőkúton keresztül visszakerül a talajba. Eközben hőmérséklete 12 °C-ról 6°C-ra csökken. A kutak kialakítását hidrodinamikai modellszámítások előzték meg, hiszen fontos szempont volt, hogy a lehűtött és a talajba visszavezetett víz ne kerüljön újra a melegebb vizet szívó kutakba.

A talajvízből elvont energiát 4 darab hőszivattyú közvetíti a medencékhez, és ezek biztosítják a zuhanyzók melegvíz-igényét is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik