Sport

Lekaratéztuk Európát

karate (karate, )
karate (karate, )

16 arany, 10 ezüst és 12 bronz a magyar válogatott eredménye az idén Magyarországon megrendezett, 41. Wado Kai Karate Európa-bajnokságon. Az országok közötti összesítésben 80 ponttal Magyarország végzett az első helyen. Skócia válogatottja 54 ponttal második lett, a harmadik helyen pedig Románia végzett 27 ponttal.

Reggel 9 órától este 9 óráig zengett a „Ria, ria, Hungária” a Pestszentimrei Sportkastélyban megrendezett Európa-bajnokságon. Nem is hiába! Az első kata (formagyakorlat) kategóriákban egymás után a magyar karatékák végeztek az első helyen. A magyar válogatott a kata versenyszámokban összesen 15 érmet nyert. A magyar lányok összesen 7 – 4 arany, 1 ezüst és 2 bronz – érmet szereztek, fiaink pedig 8-at, melyből 5 arany és 3 ezüst.

Ezt követően délután előkerültek a védőfelszerelések is és kezdetét vette a szó szerinti küzdelem, a kumite, s a sikerek ekkor is folytatódtak. A verseny egészségügyi személyzetének a szokásos láb-, illetve arcsérüléseket, orrvérzéseket kellett ellátni. Komolyabb egészségügyi ellátásra senkinek nem volt szüksége. A magyar csapat az olykor véres küzdelmek során 7 arany 6 ezüst és 10 bronz érmet szerzett.

A magyar csapat
Fotó: wado-kai.hu

A versenyen összesen 20 ország Örményország, Bosznia-Hercegovina, Észtország, Ausztria, Dánia, Franciaország, Írország, Portugália, Szerbia, Luxeumburg, Wales, Skócia, Svájc, Belgium, Anglia, Németország, Olaszország, Románia, Svédország és Magyarország karatékái vettek részt. A bajnokságon 12 éves volt a legfiatalabb induló, s a számos junior kategórián túl, felnőtt korosztályokban is indultak versenyzők. Összesen csaknem 300 sportoló, akik hónapok óta erre a versenyre készültek. Edzettek reggel, edzettek este, sokszor még hétvégén sem pihentek.

A magyar válogatottba nyolc egyesület – az I.C. Tatami SE, Nóva SE, Piramis SE, Torony SE, Kono SE, SZESE, Sozsin SE, és a Wado SE – több mint 50 karatékája került be, akik valamennyi versenyszámban – egyéni kata (formagyakorlat) és kumite (küzdelem), csapat kata és csapat kumite – indultak.

A verseny izgalmas küzdelmeit táncbemutatók tették még színesebbé. Emellett a rendezvényen megismerkedhettek a baranta elnevezésű ősi magyar harcművészettel is, amely nem csupán a pusztakézzel, hanem többféle alapfegyverrel – köztük botokkal, kardokkal, vagy akár íjakkal – való küzdelmet is magába foglalja.

A bajnokságon Kucsák László, Pestszentimre fideszes alpolgármestere megnyitó beszédében örömét fejezte ki, hogy a százezres lélekszámú településrész adhat otthont ennek az európai szintű karateversenynek. Rajta kívül a meghívott vendégek között részt vett többek között Mészáros János, a Magyar Karate Szövetség és a Nemzeti Sportszövetség elnöke; Kalmár Árpád, a Magyar Karate Szövetség alelnöke; Patrice Belrhiti, az Európai Wado Kai Szövetség elnöke; Sztakó József az Európai Wado Kai Szövetség főtitkára. Továbbá akinek köszönhetően mára az egyik legnépszerűbbé vált a wado karate stílus: Réti István, a Wado Kai magyarországi megalapítója.

„Ez nem csak egy verseny, hanem a Wado Kai ünnepe” – így jellemezte a 41. Wado Kai Karate Európa Bajnokságot a Magyar Wado Kai Karate Szövetségtől Gali Csaba. A versenyigazgató a verseny végén azt mondta: reméli mindenki így is érezte.

A jövő évi, 42. Wado Kai Európa-bajnokságot Olaszország rendezi meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik