Sport

Besegít a FINA az amerikai pólócsapatnak

vízilabda (vízilabda)
vízilabda (vízilabda)

A FINA változtatott az olimpiai kvalifikációs kritériumokon, amely az amerikai férfi-vízilabdaválogatottnak kedvez.

Sok sportág érdeke, hogy az Amerikai Egyesült Államok szerepeljen az olimpián. A jelek szerint nincs ez másképp a vízilabdában sem – ahol a fenti állítás talán hatványozottan igaz –, így a waterpolo.hu keddi cikke szerint a vezetők tettek is annak érdekében, hogy az USA-nak minden esélye meglegyen kijutni a 2016-os riói olimpiára.

Korábban a kvalifikáció úgy nézett ki a négyévente megrendezésre kerülő világesemény kapcsán, hogy a kontinentális tornák győztesei kvótához jutottak, ugyanakkor volt egy olyan kikötés, amely szerint a játékoknak otthont adó ország megkapja az adott földrész helyét az olimpián. Erre egy példa: a tavalyi, eindhoveni Európa-bajnokságról nem lehetett kijutni Londonba, mivel a britek, mint rendezők megkapták ezt az indulási jogot. A Pánamerikai Játékok, illetve Ázsia és Óceánia térségének legjobbja ugyanakkor már a kontinentális tornákon kiharcolta a részvételt – kivéve Afrika.


Fotó: Shutterstock

Az Egyesült Államok válogatottjának ennek értelmében vagy a kazanyi világbajnokságon, vagy az év végi Világliga-döntőben, vagy az olimpiai kvalifikációs tornán kellett volna olyan helyezést elérnie, amellyel kijut Rióba. Ugyanakkor azt meg kell jegyezni, hogy az USA-nak ezeken a világeseményeken nem megy annyira, mint azt szeretnék: az 1973 óta megrendezésre kerülő vb-ken például még sosem értek oda a dobogóra – sőt, ez csak európai csapatoknak sikerült –, a Világligában sem termett még eddig nekik sok babér, a kvalifikációs sorozatba pedig bárkinek beletörhet a bicskája.

A waterpolo.hu felhívja rá a figyelmet, hogy a FINA szép csendben változtatott ezen a rendszeren, igaz csak a férfiak esetében. Mindez azt jelenti, hogy a 2015-ös világbajnokságról a két finalista jut ki Brazíliába, ellenben ott lehet az összes kontinensbajnok.

A nők mezőnyében az Európa-bajnok ismét megkapja az indulási jogot, a világbajnokságról ugyanakkor továbbra sem lehet eljutni az olimpiára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik