Sport

Shisha Pangma: csúcstámadásra indul a magyar hölgy

himalaja(960x640)(2).jpg (himalája, )
himalaja(960x640)(2).jpg (himalája, )

Lesták Erzsébet szeptember 21-én nekivág a nyolcezer feletti magasság meghódításának.

Amint azt már korábban megírtuk, magyar női hegymászónk a Shisha Pangma csúcsának bevételére készül. A túra szeptember elején kezdődött és most már ott tart, hogy szombaton a legmagasabb pontot támadják. Az expedíció azért különleges, mivel hegymászónk oxigén használata nélkül szeretne feljutni a 8027 méteren elhelyezkedő csúcsra.

Lesták Erzsébet a 4bakancs.com-nak elárulta, hogy az elmúlt pár napban az 1. és a 2. tábor kiépítésével foglalatoskodtak, amiben igazán kifáradtak. Ráadásul nehéz haladni is, rossz a terep, rengeteg a gleccserhasadék. Az egyes és kettes pontok között nincs fix kötél, mert kevés arra az expedíció és a serpa is, akik ezt a munkát elvégeznék. A csúcstámadáskor ott lesz a hegyen az a tapasztalt spanyol Carlos Soria is, aki a Kancsendzöngánál is ott volt, amikor Erőss Zsolt és Kiss Péter eltűnt.

Fotó: 4bakancs.com

A terveik szerint szombaton vágnak neki az útnak, az 1-es és 2-es táborban egy-egy éjszakát töltenek, közben kiépítik a hármas tábort is és onnan indul a hódítás.

Ha minden rendben halad, akkor három nap múlva fent lehetnek, öt nap múlva pedig már az alaptáborba érhetnek vissza.

A Shisha Pangma (8027m) a Föld 14. olyan főcsúcsa, amely 8000 méter fölé magasodik. A Himalája hegységben található, a nepáli határtól néhány kilométerre, Tibet (Kína) déli, középső részén. Ez a terület ma is vitatott a két ország között. Tibeti nevének jelentése: „Tető a füves síkságok fölött”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik