Sport

Fodor Rajmund és a magyar pólósok Máltán is oktatnak

fodor rajmund (fodor rajmund)
fodor rajmund (fodor rajmund)

Egyre több magyar klasszis játszik nyaranta a máltai vízilabda-bajnokságban, igazi happening az ottani szezon. Az olimpiai bajnok Fodor Rajmund pedig egyedülálló vízilabdatábort működtet a szigeten, már negyedik éve.

Véget ért múlt héten a máltai vízilabda Premier League, sorozatban negyedik alkalommal lett bajnok a Neptunes csapata, soraiban dr. Molnár Tamással. A szigetországban magasan a legnépszerűbb sportág a vízilabda, a nyári bajnokság pedig (mert van téli is) nagy érdeklődés mellett, sok pénzt megmozgatva zajlik, egyre több magyarral.

A kezdetekről

Nem új keletű a magyar pólósok szerepvállalása Máltán, elég csak arra gondolni, hogy a liga egyik legnépszerűbb és legeredményesebb klubjának, a Sliemának már 1993-ban magyar edzője volt, az 1973-ban világbajnok, 1976-ban olimpiai bajnok kapus, Molnár Endre.


Egyedülálló környezet áll rendelkezésre
Fotó: Facebook/Hungarian Water Polo Summer Camp

„Azóta nyilván sok minden változott Máltán, akkor még nem voltak uszodák, reggel hattól a tengervízben edzettünk. A bajnokság előtt egy hónappal kezdtek el készülni a játékosok, napi egy edzést tudtunk tartani. Persze az elvárások már akkor is nagyok voltak, rögtön meg kellett nyerni mindent. Én előtte Kuvaitban dolgoztam, ahhoz képest pihenés volt számomra a máltai munka. Már akkor is a Neptunes és a Sliema volt a két nagy rivális, mi másodikak lettünk, nem is örültek neki a vezetők. Kellemes volt Máltán dolgozni, egy idő után a család is utánam jött” – mondta a Sport24-nek az egykori remek kapus.

Ne gondoljuk azt, hogy csak könnyed játszadozás folyik a nyári liga meccsein, a két nagy rivalizálása alap, olyan ez, mint egy Haladás-ZTE vagy Újpest-Ferencváros focimeccs, jó pár meccs hangulata forró, nem csak az időjárás miatt. Nem ritka a balhé sem, és miután 2000-ben hatalmas rendbontás volt az egyik mérkőzésen a két szurkolótábor és a rendőrök között az egyik olasz játékos szabálytalanságát követően, hat évig nem engedtek be külföldi játékost a máltai bajnokságba. 2006-ban aztán újra megnyílt a lehetőség, és abban az évben Benedek Tibor, Märcz Tamás és Varga I. Zsolt is pólózott Máltán, rá egy évre pedig Varga Tamás is kipróbálta a lehetőséget.

A 2000-ben és 2004-ben olimpiai bajnoki címet szerző Fodor Rajmund 2008-ban fogadta el először a máltaiak invitálását. Nem csak ezért jó ismerője a máltai körülményeknek.

„Már a hatodik szezont töltöm Máltán, hármat játszottam, 2008-ban, 2009-ben és 2011-ben, 2010 óta pedig minden nyáron működtetem a nemzetközi nyári táboromat, ami a résztvevők számára egy kombinációja a nyaralásnak, a vízilabdának és az angol nyelvtanulásnak. Ez a tábor nyitott bárki számára, a világ minden tájáról érkeznek gyerekek, többnyire 14 és 18 év közötti fiatalok.


Fodor Rajmund nyári tábora nagyon népszerű
Fotó: Facebook/Hungarian Water Polo Summer Camp

Négy szezon után elmondhatom, hogy 21 különböző országból voltak tanítványaim, rendkívül boldog vagyok, hogy ezt elértem, lényegében a semmiből. Idén elindítottunk egy ikertábort július első két hetében, a spanyolországi Málagán, jövőre biztos, hogy ez megismétlődik, már hosszabb időre, oda egyébként 12 éves kortól vártuk a gyerekeket. Nem én mondom, hanem a szülők és a táborozók, a stábtagok: sikeres és élvezetes dolog az, amit a Hungarian Water Polo Summer Camp tud nyújtani” – mondta kérdésünkre Fodor Rajmund, akinek a teljesség igénye nélkül a nyári nevelő munkában segített már Kásás Zoltán, Vincze Balázs, Dávid Zoltán, Kovács Róbert, Szilágyi Kristóf, Pelle Anikó és Kiss Gergely is.


A magyar játékosok gyakori vendégek Máltán
Fotó: Facebook/Hungarian Water Polo Summer Camp

A hangulatról

„A máltai bajnokságba rendszerint olyan külföldi játékosok érkeznek, akik már túl vannak pályafutások zenitjén, és sok esetben családos emberek. Ez a környezet kellemes arra, hogy a barátságok elmélyüljenek a játékosok között, a gyerekek egymásra találnak, kívánják egymás társaságát, lényegében a nyári szezon egy nagy happening. Ráadásul Európában jó pár országban megirigyelnék azt, ha a nagy rangadókon csak fele annyian ülnének a lelátón, mint a fontos máltai meccseken. Én kétszer nyertem bajnokságot és kupát a Sliema csapatával, óriási hangulatú meccsekben volt részem, van, amikor több mint 3 ezer ember zsúfolódik össze a lelátókon” – tette hozzá Fodor Rajmund.

Videó – Ilyen volt a hangulat a szeptember 3-i, mindent eldöntő meccsen:

Egyetért vele dr. Kiss Gergely is. A háromszoros olimpiai bajnok a Sliemával idén kupagyőztes lett.

„Nagyon családias a légkör a tengerparti klubban. Az emberek többsége generációk óta szimpatizáns vagy klubtag. A tengerbe épített sós vizű medencék körül és az éttermi részen zajlik a klubélet, sok kisgyerekkel. Gyermekeimnek is sok lehetősége volt játszani, úszni és angolt gyakorolni, míg kint voltunk. Első alkalommal voltam kint a válogatottbeli elfoglaltságaim miatt Máltán. A bajnoki szezon hamar elment nekünk, mert gyengén kezdtünk és csak harmadikok lettünk végül. Viszont a kupát végig jól játszva megnyertük, így az utolsó hetem sikeres lett” – mondta Gergő, aki csapatában részedzéseket is tartott, miután a sikertelen bajnoki rajt után elküldték a csapat vezetőedzőjét.


Fodor Rajmund és Kiss Gergely
Fotó. Facebook/Hungarian Water Polo Summer Camp

Nem ritka tehát az sem, ha nemcsak a medencében, hanem a parton kívül is szerep jut a magyar pólósoknak.

„Molnár Endréről már volt szó, de folyamatosan kapnak kisebb-nagyobb szerepet magyarok az edzői feladatokban. Kovács Robi, aki mind a négy szezonban volt a nyári táboromban edző, idén az egyik csapat játékos-edzője volt az egész idényben. Vincze Balázs szegedi munkavállalása előtt főedző volt nálam, mellette a Sliema U20-as és U17-es gárdáját dirigálta. Az igény mindig megvan a magyar szakemberekre. Más neves edzők is dolgoztak egyébként a máltai bajnokságban, így például Paulo Manara, Sergei Markoc, Igor Gocanin vagy Paulo de Crescenzo. Szeretik a minőségi vízilabdát mind a parton, mind a vízben” – sorolta Fodor Rajmund.

„Szeretnek tanulni, de általában lusták a megvalósításban” – ez Kiss Gergő véleménye a máltai játékosokról, és Fodor Rajmund szerint sem szeretnek túlságosan izzadni. (A téli bajnokságban persze szoktak, ott nem megengedett ugyanis a külföldi játékosok szerepeltetése.) Ennek ellenére vannak, akik sokra viszik: Molnár Tamás „neptunesos” csapattársa, Niki Lanzon például játszott a KSI-ben is pár évvel ezelőtt, a magyar élvonalban, míg a jelenlegi legjobb máltai pólós, Steve Camilleri éppen Fodorral szerepelt egy csapatban az olasz Bogliascóban.

A magyar klubok nem gördítenek akadályt a máltai szerepvállalás elé, az edzők nyilván örülnek, ha edzésben maradnak a játékosok, persze augusztus végén azért már szeretnék a csapatukban tudni a leendő főszereplőket. Biros Péter és Molnár Tamás például a Magyar Kupa selejtezőit kihagyva, csak négy nappal a bajnoki rajt előtt „végzett” a máltai melóval.

Mindamellett ezek a játékosok tettek már le annyit a magyar vízilabda asztalára, hogy a máltai lehetőséget kihasználhassák. Ugyanis a pihenés, a nyaralás és a játékban maradás mellett természetesen az anyagiak miatt is vonzó ez a kaland. Maradjunk annyiban (hiszen konkrét összegekről nem tudunk beszámolni): megéri a fáradozás a játékosoknak.


Fodor Rajmund egy reggeli bemelegítő gyakorlatot vezet
Fotó: Facebook/Hungarian Water Polo Summer Camp

Persze nem mindenki kalandnak fogja fel, Fodor Rajmund nyári tábora már túllépett ezen a szinten, mindenki megelégedésére:

„Nagyon boldog vagyok, hogy a máltai vízilabda részese lehetek, és minden nagyképűség nélkül mondhatom, ők is örülnek, hogy olyan emberekkel dolgozhatnak együtt, mint például én vagy a korábban felsorolt segítőim. Már a tavalyi szezonban speciális rajtengedéllyel a Hungarian Water Polo Summer Camp saját csapatot indított az U20-as bajnokságban, idén pedig már az U17-esben is” – tette hozzá Fodor Rajmund, aki egyébként Szarvason is létrehozott egy edzőtábort (nem csak pólósoknak, legutóbb például a Vasas női kézilabdacsapata járt és készült ott), és aki emellett az UVSE fiataljaival is foglalkozik az újpestiek tavalyi megkeresését elfogadva.

„Nagyon pozitív eredményeket látunk a közös munkában, és mivel nagyon szeretem ezt a sportágat, a vízben is próbálok majd segíteni a csapatnak” – utalt az UVSE OB I.-be jutási törekvéseire Fodor.

S hogy a legfrissebb információt is közöljük: Fodor Rajmund elfogadta a floridai Fort Lauderdale Beach Water Polo Club ajánlatát, és jövőre az ottani nyári tábor egyik vezetője lesz.

Az idei máltai szezonról

A máltai nyári bajnokságot a Neptunes-Emirates csapata nyerte, igen, a neves légitársaság a főszponzora a csapatnak. Ez volt sorozatban a negyedik győzelme a csapatnak (összesítésben a 22. aranyérme), soraiban dr. Molnár Tamással, a háromszoros olimpiai bajnok centerrel, aki már hazatért, hiszen a Szeged színeiben játszik, és készül a bajnokságra.

Az ezüstérmes a San Giljan lett, ebben a csapatban játszott idén Biros Péter. A mindent eldöntő meccset 9-7-re nyerte a Neptunes, úgy, hogy három nappal korábban a sírból jött vissza, hiszen megnyerte kettejük találkozóját, pedig Biroséknak már ez pont is elég lett volna akkor a bajnoki címhez (5 gólt szerzett a szombati meccsen Molnár Tamás).

A Premier Leauge-en kívül divízió I-es bajnokságot is rendeztek, azt a Valetta United nyerte.

Kint volt Máltán idén többek között a Szegeden játszó Kiss Csaba (Sirens) és Hegedűs Gábor (Mscala), Kovács Róbert, Kovács Péter (utóbbi két játékos a divízió 1-es Marsaxlokk csapatában), Babay Árpád (Sirens), de a magyar bajnokságból jól ismert, a Szegedtől távozó Joseph Kayes (Mscala)és a Debrecentől eligazoló Milos Korolija (Valetta United) is. Rajtuk kívül Máltán játszik és utánpótlásedzőként dolgozik Szilágyi Kristóf is.

A Premier League végeredménye:

1. Neptunes Emirates 10- 0-2 (178-99) 30 pont
2. San Giljan Sir Alex 10-0-2 (167-141) 30 pont
3. Sliema Frank Salt 7- 0-5 (156-127) 21 pont
4. Sirens Ritter Sport 2-0-10 (117-181) 6 pont
5. Exiles Ferretti 1-0-11 (116-186) 3 pont

A mindent eldöntő bajnoki:

San Ġiljan-Neptunes-Emirates 7-9 (2-3, 1-0, 1-3, 3-3)

San Ġiljan: D. Camilleri, J.C. Cutajar, C. Gialanze, J. Sammut, K. Dowling, M. Zammit 1, M. Avramovic 2, A. Bianchi, C. Spiteri de Barro, P. Biros 1, P. Fava 2, D. Zammit 1, M. Pisani.

Neptunes: A. Borg Cole, N. Lanzon 1, A. Sammut, M. Stellini 2, T. Agius, A. Ciric, S. Camilleri 3, J. Camilleri, G. Pace, S. Gravina, B. Lanzon, T. Molnár 2, C. Mercieca 1.

A kupadöntő:

Sliema-Neptunes 17-16 (3-2, 1-2, 3-3, 3-3, 1-0, 0-1 – 6-5) hosszabbítás után, ötméteresekkel

Sliema: Coleiro, Burics 2, Lubrano, Sullivan 3, Meli 1, Soler 1, Kiss G. 2, Aquilina, Brownrigg 1, Gabarretta 1, Paolella, Spiteri Staines, Abela.

Neptunes: Borg Cole, Lanzon 2, Sammut, Stellini 2, Agius, Csirics, S. Camilleri 3, J. Camilleri , M. Lanzon , S. Gravina, B. Lanzon, T. Molnár T. 4, Mercieca.

A Divízió 1.-es bajnokság végeredménye:

1. Valletta United 11-0-1 (177-99) 33 pont
2. M’scala Mor€ 7-1-4 (142-129) 22 pont
3. Otters Nivea 5-3-4 (122-138) 18 pont
4. Ta Xbiex Amigos 3-1-8 (147-170) 10 pont
5. Marsaxlokk 1-1-10 (119-171) 4 pont

Ajánlott videó

Olvasói sztorik