Sport

„Rágerjedtünk” a kézi-vb-re

Kezilabda(210x140)(1).jpg (Kézilabda)
Kezilabda(210x140)(1).jpg (Kézilabda)

Magyarországon rendezik a férfi U19-es kézilabda-világbajnokságot. A mieink minél tovább el szeretnének jutni.

Augusztus 9. és 23. között Magyarországon, azon belül is Budaörsön és Érden találkozik az U19-es kézilabda elit, ugyanis hazánk ad otthont a korosztályos világbajnokságnak. Újdonságnak számít, hogy a világeseményen a felnőtt vb-khez hasonlóan 24 csapat képviselteti magát, azaz összesen 100 mérkőzést rendeznek az elkövetkező két hétben.


Ezekre megy majd ki a játék
Fotó: MKSZ

Szerdán, a XI. kerületi Danubius Hotel Flamingóban nagyszabású, nyitó sajtótájékoztatót tartottak. Ezen megjelent Leon Kalin, a Nemzetközi Kézilabda Szövetség (IHF) verseny- és szervezőbizottságnak elnöke, Vetési Iván, a magyar szövetség és a szervezőbizottság első embere, Simicskó István sportért és ifjúságért felelős államtitkár, dr. Borsos Attila, a világbajnokság szervezési feladatait ellátó HB Multiprojekt Kft. ügyvezetője és természetesen a magyar U19-es válogatott szövetségi kapitánya, Kovács Péter is.

Az esemény kezdetén a mikrofonok kissé összegerjedtek, Vetési le is csapta a magas labdát:

„Rágerjedtünk a világbajnokságra” – kezdte mondandóját az MKSZ elnöke. „Fontosnak tartjuk, hogy Magyarország legalább kétévente rangos kézilabda-világversenyt rendezzen, ezt most túl is teljesítjük, hiszen 2014 decemberében Horvátországgal közösen felnőtt női Európa-bajnokságnak adunk majd otthont. Kovács Péternek nem lesz ismeretlen a feladat, hiszen 2001-ben Görbicz Anitáékkal ezüstérmet nyert az itthoni női junior világbajnokságon. Azt kívánom neki, hogy a fiúkkal most legalább ismételjék meg azt az eredményt.”

Simicskó István elmondta, a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a lakosságot összehozza a sporttal. Ennek érdekében 50 millió forinttal támogatják a világbajnokság megrendezését.

Leon Kalin nem győzte dicsérni a szervezőbizottságot, mint mondta, nagyszerű világbajnokságra van kilátás. A sportvezető a magyar nyelvvel is megismerkedne:

„Több magyar szót kellene ismernem, de itt lesz két hetem, hogy jobban elsajátítsam az önök nyelvét” – így Leon, aki felhívta a figyelmet arra, hogy a jövő nagy sztárjait csodálhatjuk meg a vébén, ugyanis elmondása szerint a következő olimpián a mostani kézilabdázók mintegy 10 százaléka ott lehet.

A csoportok és a magyar válogatott programja:

A csoportbeosztás:

A csoport (Budaörs): Dánia, Egyiptom, Fehéroroszország, Japán, Szerbia, Chile
B csoport (Budaörs): Svédország, Szlovénia, Katar, Tunézia, Dél-Korea, Románia
C csoport (Érd): Spanyolország, Horvátország, Argentína, Brazília, Angola, Franciaország
D csoport (Érd, Budaörs): Németország, Ausztria, MAGYARORSZÁG, Norvégia, Venezuela, Gabon

A magyar válogatott csoportmérkőzései:

augusztus 9. 18.45, Budaörs: Magyarország-Venezuela
augusztus 11. 18.15, Érd: Gabon-Magyarország
augusztus 13. 18.30, Érd: Ausztria-Magyarország
augusztus 14. 18.15, Budaörs: Magyarország-Németország
augusztus 16. 18.30, Érd: Magyarország-Norvégia

Az esélyeket Kovács Péter szövetségi kapitány latolgatta:

„Az álmunk a világbajnokság megnyerése. A célunk ugyanakkor az, hogy minél tovább masírozzunk, és élvezetes meccseket játszunk. Természetesen az a legfontosabb, hogy ebből a csapatból idővel minél többen eljussanak majd a felnőtt válogatottságig. A felkészülési mérkőzések nem éppen úgy alakultak, ahogyan mi azt elterveztük, nem termett sok babér a számunkra. De azok felkészülési meccsek voltak, ezek meg élesek lesznek, az számít, itt milyen eredményeket érünk el. Ha lehet párhuzamot vonni a vízilabdázókkal, akkor ők is botlottak párszor a felkészülés során, de sosem tértek le az általuk megálmodott útról. Nekünk is ezt a példát kell követnünk. A játékosok nagyon motiváltak, szinte vissza kell már őket fogni.”

Megtisztelte a sajtótájékoztatón Isidiro Martínez Martin is, a spanyolok szövetségi kapitánya, aki a felkészülés során már feltérképezhette a magyar együttest, mellyel még a vb előtt is játszik felkészülési meccset a magyar együttes. Az ibériai szakember újságírói kérdésre elmondta, ha lehetne választani, akkor a döntőben találkozna csak a magyar csapattal, melyet éremesélyesnek tart.

A magyar csapat bemutatkozó videója:

Faluvégi Rudolf, a magyar U19-es csapat kapitánya arról beszélt, kedvező, hogy első két mérkőzésükön könnyebb ellenfelek – Venezuela és Gabon – várnak rájuk. Kifejtette, ha az elején el tudják kapni a ritmust, akkor jól fel tudnak készülni a nehezebb ellenfelekre is.

Borsos Attila végezetül elmondta, hogy szép ütemben fogynak a jegyek, a magyar válogatott vannak olyan mérkőzései, amelyeken már szinte teltház van.

A vb 24 résztvevője négy hatcsapatos csoportban kezdi meg a küzdelmeket. A csoportok első négy-négy helyezettje jut a legjobb 16 közé, majd onnan a csapatok egyenes kieséses rendszerben folytatják a tornát. A magyar válogatott a házigazdának járó joggal élve választhatott, melyik hatosba szeretne kerülni, Kovács Péter pedig elárulta, sok tanakodás után döntöttek a D csoport mellett, ahol Németország, Ausztria, Norvégia, Venezuela és Gabon lesz az ellenfél.

A világbajnokság augusztus 9-én rajtol el hivatalosan az ünnepélyes megnyitóval, aznap egy mérkőzés szerepel a programban, Magyarország Venezuela ellen kezdi meg a remélhetőleg sokáig tartó menetelést.

A magyar férfi U19-es kézilabda-válogatott kerete

kapusok: Borbély Ádám, Holló Márk, Miklós Gergő, Pásztor Imre

jobbszélsők: Bujdosó Bendegúz, Gidai Máté, Gyene Norbert

jobbátlövők: Fekete Bálint, Leimeter Csaba, Pordán Gábor

irányítók: Tóth Patrik, Törteli Koppány

beállósok: Bánhidi Bence, Horváth Dániel, Mátó István, Szeitl László

balátlövők: Csontos Máté, Faluvégi Rudolf, Nagy Szabolcs, Stranigg János

balszélsők: Bohács Sándor, Kovacsics Péter

szövetségi kapitány: Kovács Péter

Ajánlott videó

Olvasói sztorik