Sport

Nagyot kaszálhatunk a vizes vb-vel

Hajós Alfréd Uszoda (hajós alfréd uszoda, )
Hajós Alfréd Uszoda (hajós alfréd uszoda, )

A 2021-es vizes világbajnokságnak Budapest ad majd helyet. Rengeteg külföldi tekintheti majd meg a sporteseményt a helyszínen, de a Masters-világbajnokság is hozhat bevételt.

A budapesti vizes világbajnokságot népszerűsítő dresszek
Fotó: MÚSZ

„A korábbi rendezvények alapján nyereségessé lehet tenni a 2021-es vizes-világbajnokságot, amelyet Magyarország rendez meg” – nyilatkozta a Világgazdaságnak Simicskó István, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára.

Simicskó elmondta, a labdarúgó és az atlétikai világbajnokságok után a legnagyobb sportesemény lebonyolítására kapott bizalmat Magyarország, ahol az úszók, a nyíltvízi úszók, a műugrók, a műúszók és a vízilabdázók fognak szerepelni. Hazánk eddig még sosem nyerte el ilyen nagyszabású sportesemény megrendezésének a jogát.

A televíziós közvetítések során akár 3,5-4 milliárdan is nézhetik majd a versenyeket, a helyszínen több tízezres nézőszámra, 2500 versenyzőre, 1500 tudósítóra számítanak. A vizes-vb házigazdája egyúttal az öregfiúk-, a Masters-világbajnokság rendezési jogát is megkapja, amelyen tavaly Riccionéban 14600 versenyző és közel 40 ezer segítő és családtag vett részt, mind maguk fizették a szállásukat és fogyasztásukat. A két verseny bő négy hete alatt mindez a vendégéjszakák számában, az ország idegenforgalmi bevételében jelentős bevételt eredményez majd.

Megújul a Hajós Alfréd Uszoda is
Fotó:MTI

A versenyre építendő új uszodakomplexumot 17–19 ezer néző befogadására tervezik, majd a világbajnokságot követően visszabontanák 4–5 ezer fős kapacitásúra, hogy a létesítmény gazdaságosan üzemeltethető és fenntartható lehessen.

A Nemzeti Úszó és Vízilabda Olimpiai Központ uszodái a 2014-es úszó Európa-bajnokságra újulnak meg. Ide tartozik a Hajós-Széchy, a Császár-Komjádi és a Kőér utcai Sportuszoda is, előbbi két létesítmény szintén a 2021-es vb helyszínei lesznek

A vg.hu információi szerint a világbajnokság szükséges előkészületeire a kormány 300 millió forintot már átutalt – hogy alá lehessen írni a szükséges előszerződést – abból a 640 millió forintból, amelyet a költségvetés elkülönített a Magyarországon rendezésre kerülő világversenyekre. (Ebből a hétfőn kezdődő budapesti vívó-világbajnokságra 180 millió forintot szánt a kabinet.)

Finomhangolás lehet a tao-rendszerben

„Óriási igény érkezett a látvány csapatsportok támogatására a társaságiadó-kedvezmény révén az egyesületek, szövetségek részéről, amit érdemes megfelelő keretek között tartani” – hangsúlyozta a sportért felelős államtitkár, majd hozzátette: a tao-törvényt azért módosították, hogy növeljék az elmúlt időszakban visszaszorult szponzorációs kedvet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik