Sport

Az életüket kockáztatják az óriástorony-ugrók

toronyugrás (toronyugrás)
toronyugrás (toronyugrás)

Páratlan élményben van része annak, aki a helyszínen tekinti meg a barcelonai vizes vb egyik leglátványosabb versenyszámát, a 27 méteres toronyugrást. A versenyzők élménye is unikális.

120 lépcsőfok, 9 emeletnyi, 27 méteres magasság. Ez a jellemzője annak a mobiltoronynak, amelyet a Moll de la Fustán, Port Vellben építettek fel. A barcelonai kikötő ezen része az 1992-es olimpia ikonikus helyszíne volt, az öreg kikötőt ugyanis itt újították fel először.

Most először szerepel egyébként a vb-programban a szám, de már most látszik, megérte a programba tenni.

Azt, hogy mennyire veszélyes ez a versenyszám, bizonyítja, hogy mindenkivel, aki felmászik a torony tetejére, a szervezők egy beleegyező nyilatkozatot íratnak alá, amelyben vállalják, hogy ezt a saját felelősségükre teszik.

Ráadásul nem elég, hogy fel kell oda mászniuk, még produkálni kell egy lehetőleg kiváló, egyben az életre kevésbé veszélyes ugrást. Mindamellett azért is izgalmas felmenni a tetejére, mert a lépcsőfokok az átlagosnál keskenyebbek, fémből vannak, és első látásra (vagyis lépésre) nem igazán stabilak.


Szenzációs verseny a vizes vb-n
Fotó: AFP

Nem mehetnek fel szandálban, flip-flopban, kizárólag zárt edzőcipőben. Felfelé haladva nem ildomos lefelé nézni, mert az ember elveszítheti az egyensúlyát. 5, 10 és 20 méternél nagyobb megállót építettek ki, a szervezők szerint a látvány páratlan, ahogy emelkednek az „arra járók”.

A nők egyébként 20 méterről ugranak, a férfiak felmennek a „tetőre”. Onnan a végén már 90 kilométeres sebességgel csapódnak a vízbe az ugrás alkalmával. Közvetlenül a vízbe érkezés után (itt talppal érik el a vizet) búvárok sietnek a versenyzőkhöz, és egy speciális orvosi csapat is megvizsgálja őket.

A verseny hétfőn elkezdődött. A kolumbiai Orlando Duque volt a legjobb, a hegylakó-fizimiskával bíró dél-amerikai mögött az orosz Artem Silchneko és a mexikói Jonathan Paredes végzett még az ideiglenes dobogón. A brit Gary Hunt csak negyedik lett. Az indulók közül egyébként többen is tagjai a Red Bull sziklaugró-versenysorozatának.

Az alábbi videó a teljes hétfői versenyt mutatja, érdemes megnézni, belenézni. A nők döntőjét kedden, a férfiakét szerdán rendezik meg.

Videó – az első nap teljes programja:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik