Sport

Barcelonapló 3.: büszkeség a javából

olimpiai múzeum (olimpiai múzeum, vörös zsuzsanna, )
olimpiai múzeum (olimpiai múzeum, vörös zsuzsanna, )

Felemelő érzésben volt részünk, mert ellátogattunk a barcelonai Olimpiai Múzeumba, és sok magyar legendával találkoztunk. Csak kis hiányérzetünk volt.

A barcelonai Olimpiai Stadion (itt játszott sokáig az Espanyol labdarúgócsapata) mellett helyezkedik el a múzeum. 2007-ben nyitották meg, három évvel később Juan Antonio Samaranchról, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság egykori spanyol elnökéről nevezték el. A hallatlan tiszteletnek örvendő sportdiplomatának, egykori gyeplabdázónak külön termet szenteltek a létesítményben.

No, és nekünk, magyaroknak is jutott hely, nem is kevés. Már az első teremben, szinte az első nagyobb installáción Vörös Zsuzsanna öttusázó köszön nekünk: ezen a molinón mutatják be a babérkoszorú történeti hátterét.


Vörös Zsuzsa és a babérkoszorú
Fotó: Sport24
A képre kattintva galéria nyílik.

Befelé haladva előbb az egyetemes sport kiemelkedő alakjai, csapatai között külön blokkot szenteltek „a világ legjobb vízilabdacsapatának”, a mindenkori magyar válogatottnak.

Kemény Ferenc, a Magyar Olimpiai Bizottság titkára ott volt a NOB megalapításánál, 1896. április 10-én, az alapító okirat aláírásánál készült felvétel is kinagyítva fogad minket.

A sportági bemutatóknál először Kubala Lászlóval, a Barcelona legendás magyar játékosával szemezhetünk, ő az egyetlen focista, aki három válogatottban is szerepelt pályafutása során (a csehszlovák, a magyar és a spanyol nemzeti csapatban).

1948-ban és 1952-ben is olimpiai aranyat nyert Takács Károly sportlövő, neki is óriásposztert szenteltek, érdekesség, hogy Vörös Zsuzsa ismét megjelenik az öttusa bemutatásakor. Egy sarokban két magyar!

Ott van a múzeum egyik szegletében Polgár Judit sakkozó fotója, aki 15 évesen világranglista-vezető volt.


Polgár Judit a sakk nagyasszonya
Fotó: Sport24
A képre kattintva galéria nyílik.

Az elektronikus adatbázist is megnéztük a múzeum alsó termében, ahol a sport legendás alakjait és eseményeit idézik fel: itt Egerszegi Krisztina, Gyarmati Dezső, Takács Károly és Gerevich Aladár jelenik meg kiemeltként, valamint az 1964-es és 1968-as olimpiai bajnok magyar labdarúgó-válogatott.

Hogy mi a hiányérzetünk? Nos, az 1992-es barcelonai olimpia egyik legnagyobb alakja volt Egerszegi Krisztina, akit talán jobban megilletett volna egy poszter az úszás „falán”, ehelyett ott az oroszból spanyollá lett Nina Zhivanevskaya szerepel. Ráadásul 92-ben még az oroszokat erősítette.

Nincs kiemelve az Aranycsapat és Puskás Ferenc példátlan pályafutása sem, reméljük, ez nem azért van így, mert utóbbi a Real Madridban tündökölt pályafutása csúcsán.

A múzeum egy hangyányit eklektikus, kis következetlenség jellemzi: hatalmas szektor állít például emléket a tavaly elhunyt olasz motorversenyzőnek, Marco Simoncellinek.

Sebaj, mi azért így is büszkén hagyhattuk el a kiállítást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik