Sport

Eldőlt: megkaptuk a 2021-es vizes vb-t

orbán viktor hosszú katinka (orbán viktor, hosszú katinka, )
orbán viktor hosszú katinka (orbán viktor, hosszú katinka, )

Budapest és Balatonfüred rendezheti meg nyolc év múlva az úszó-, műúszó-, műugró-, hosszútávúszó- és vízilabda-világbajnokságot.

Sikeres volt a magyar pályázat, Barcelonában úgy döntött a vizes sportokat összefogó nemzetközi szervezet, a FINA 22 tagú végrehajtó testülete, hogy Magyarország kapja a 2021-es világversenyt, 2019-ben pedig Dél-Koreában találkoznak a legjobb vizes sportolók.

Nagy sportdiplomáciai siker ez, hiszen az olimpia, a foci-vb és Eb után talán a legnagyobb érdeklődéssel kísért világeseményről beszélhetünk.

A döntés előtti napokban Barcelonába utazott Simicskó István sportért felelős államtitkár, Gyárfás Tamás az úszók, Kemény Dénes, a vízilabdázók szövetségi elnöke, több jelentős magyarországi nagyvállalat első embere, a XIII. kerület és Százhalombatta polgármestere, Vígh László kormánybiztos, Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke.


Orbán Viktor, Hosszú Katinka és Borkai Zsolt
Fotó: Facebook/Orbán Viktor

A prezentációt pénteken délelőtt tartották: a magyar bemutató Demjén Ferenc és Závodi Gábor dalával indított, majd Borkai Zsolt, a MOB elnöke és Szabó Bence, a MOB főtitkára mondott rövid beszédet. Őket követte Hosszú Katinka, majd végül Orbán Viktor miniszterelnök „kortesbeszéde”.

Az, hogy a magyar küldöttségben ilyen magas rangú állami vezető volt jelen, nyilvánvalóan emelte az esélyeinket. A miniszterelnök újra megerősítette, hogy a magyar kormány minden garanciát megad a sikeres világbajnoksághoz, és az új, XXI. századi létesítmény a Duna partján a világ úszósportjának fellegvára, méltó otthona lesz.

A kormányfő hangsúlyozta, hogy jövőre ugyan választások lesznek Magyarországon, de annak kimenetele nem befolyásolhatja a magyarok elszántságát, hogy 2021-ben sikeres világbajnokságot rendezzenek.

Az is segítette a pályázatunkat, hogy Azerbajdzsán és az Egyesült Arab Emirátusok végül visszalépett csütörtökön este a további, végső “küzdelemtől”.

A vb-hez a 22 BÜRO-tag közül 12-nek kellett Magyarország mellett voksolnia. A helyszínen az a hír terjedt el, hogy Gyárfás Tamás nem szavazott, holott korábban azt ígérte, ne várják el tőle, hogy tartózkodjon.

A testület végül egyhangúlag Budapestnek és Balatonfürednek ítélte oda a világbajnokság megrendezését.

Előzmények

Hazánk idén februárban döntött arról, hogy pályázik a rendezésre, azután, hogy megkapta erre a kormánygaranciát. Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke, aki a 203 tagországot tömörítő FINA vezető testületének is tagja, akkor elmondta, hogy szinte minden érintett az utolsó pillanatban adta be a jelentkezését a 2019-es és 2021-es vb rendezésére.

Így tett az Egyesült Arab Emirátusok, Dél-Korea, Japán és Kína is, Azerbajdzsán már korábban jelezte, hogy otthont adna valamelyik vb-nek. (Japán és Kína végül később visszalépett.)

Már akkor biztos volt, hogy amennyiben nyerünk, új uszodát kap a főváros, a Dagályon felépülő szuperlétesítmény része a pályázatnak.


A FINA elnöke, Gyárfás Tamás és Orbán Viktor
Fotó: kormany.hu

Nem kell lemondania Gyárfás Tamásnak

A pályázat fő menedzsere nemrégiben azt mondta, ha nem hazánk kapja a rendezést, lemond az Úszó Szövetség elnöki posztjáról.

„Ez az a megmérettetés, amelyen a második hely már valóban kudarc. Itthon az utolsó pillanatban, február 21-én dőlt el, hogy pályázunk, de azóta minden úgy megy, mint a karikacsapás. Másnap, az akkor zajlott Büró-ülésen már személyesen adhattam át Orbán Viktor miniszterelnök levelét a FINA elnökének. A kormány azóta is minden támogatást biztosít” – mondta Gyárfás a múlt héten.

A sikeres pályázatot előrevetítette, hogy három napja Magyarországnak ítélték a 2017-es junior úszó-világbajnokság megrendezését. A FINA elnöke, Julio Cesar Maglione budapesti látogatásakor jelezte, a korosztályos vb elnyerése előnyt jelenthet a végső döntés meghozatalakor.

Ilyen lesz az új uszoda

A világbajnokságot négy fő helyszínen rendezik majd meg. A nyíltvízi úszók Balatonfüreden küzdenek, Budapesten pedig a Császár-Komjádi Uszoda, a margitszigeti Hajós Alfréd Sportuszoda áll a versenyzők rendelkezésére, a Dagály strand tőszomszédságában pedig felépül egy új, minden igényt kielégítő sportuszoda.


Ilyen lehet az új uszoda
Fotó: MNSK

A vb idejére 17-19 ezer ember férne el a létesítményben, azt megelőzően és azt követően pedig 4-5 ezer ember. A beruházás során megújul a strand teljes területe.

Videó – a vb-pályázat hivatalos dala:

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik