Sport

Gőzerővel készül Győr az ifjúsági olimpiára

Az ünnepséget csapatgyűlés előzte meg, melyen elhangzott: 2017-ben Győr lesz a házigazdája a 14. nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválnak.

Ünnepélyes csapatgyűlés keretében tett olimpiai fogadalmat az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra (EYOF) utazó Magyar Ifjúsági Csapat a MOM Kulturális Központban, ahol Risztov Éva olimpiai bajnok úszó videoüzenetben kívánt sikeres szereplést a fiataloknak.

A hollandiai Utrechtben július 14. és 19. között rendezik a 12. nyári EYOF-ot, melyen 8 sportág 75 magyar ifjúsági korú sportolója vesz részt, minden idők legnépesebb, 103 fős delegációjával.

Az ünnepség alatt az olimpiai bajnokok zászlóját az ’52-es helsinki és az ’56-os melbourne-i olimpiai bajnok vízilabdázó, a 81 esztendős Bolvári Antal tartotta, az EYOF-ra utazó kézilabdázó Gerháth Fanni és a kosárlabdázó Dubei Debóra Franciska kíséretében. Anti “bácsi” gyakorlott zászlóvivő, Helsinkiben is ő vitte a magyar trikolort.

A korábbi EYOF-okon szereplő sportolók közül később többen bekerültek az olimpiai keretekbe, majd éremmel zártak az ötkarikás játékokon. Jó példa erre Risztov Éva, aki az eddigi fesztiválok legsikeresebb sportolója, 1999-ben összesen 6 érmet szerzett. A londoni hosszútávúszó bajnok videofelvételen jelentkezett be az ünnepélyes fogadalomtételre, melyen ő mondta a fiatalok előtt az olimpiai fogadalom szövegét.

Borkai Zsolt a parlamentből érkezett, ahol Orbán Viktor miniszterelnök 16 kiemelt sportág képviselőjével írt alá 2020-ig tartó megállapodást.

A győri delegáció tagjai izgatottan várják az utrechti utazást, ahol Observer (megfigyelői) programon vesznek részt. A kint tartózkodás több napján a holland szervező bizottság tagjainak beszámolóit hallhatják majd, valamint megismerik a rendező város infrastrukturális adottságait, a versenyhelyszíneket, és betekintést nyernek a lebonyolítás szervezői feladataiba is.

Természetesen azért marad idejük a magyar delegáció kiváló sportolóit is buzdítani. Különösen azokra a versenyekre látogatnak majd ki, ahol győri versenyzőknek is szurkolhatnak. Városunkat kézilabda sportágban hat fiatal tehetség képviseli, Lányi Gabriella, Élő Beatrix, Gerháth Fanni, Maláti Dóra, Linder Luca és Guttyán Adrienn.

Egy egyéni sportolónak is zúg majd a győri hajrá, hiszen Varga Dominik 100 és 200 méter hátúszásban igyekszik majd minél jobb teljesítményt nyújtani. A kiutazó szakmai stábot is erősítik győri szakemberek, Farkas Roland az atléták felkészülését segíti, míg Szentendrei Áron a női kosárlabda-válogatott mellett, Hatos Zsuzsanna cselgáncs-válogatottat segítve dolgozik majd.

Akik szeretnék figyelemmel kísérni a győri és a többi magyar versenyző olimpiai szereplését, kattintsanak a www.gyor2017.hu internetes oldalra. A napokban elindult ugyanis a 2017-es győri rendezvény honlapja, ahol a friss utrechti eredmények mellett minden fontos információt megtalálnak az érdeklődő szurkolók a győri előkészületekről, a pályázatról.

Emellett elektronikusan már tehetnek javaslatot a győri EYOF kabalaállatának, a kakasnak az elnevezésére, valamint kvízjáték keretében ismerkedhetnek az EYOF versenyével, a rendező város, Győr értékeivel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik