Sport

Karl Erik Böhnre csontvelő-átültetés vár

karl-erik böhn (karl-erik böhn, )
karl-erik böhn (karl-erik böhn, )

A női kézilabda-válogatott norvég szövetségi kapitányára újabb háromhetes kórházi ápolás és műtét vár. Bizakodó.

Karl Erik Böhn kitartó és végtelenül optimista
Fotó: MTI

A Nemzeti Sport kedden interjút közölt Karl Erik Böhnel. A 48 éves szakembert az év eleje óta Norvégiában kezelik akut leukémiával. A magyar válogatottal tavaly Európa-bajnoki bronzérmet szerző edző állapota korábban kritikus volt, és az orvosok egy új eljárással próbálkoztak.

Karl Erik Böhn az interjúban elmondta, hogy hétfőtől újabb három hétre be kellett feküdjön a kórházba. Az első kezelések után három hete ugyan kiengedték és 10-12 napig remekül érezte magát, de újra egyre gyengébb lett. A szervezete nem termel elég hemoglobint.

A Norvégiában a 2012-es év kézilabdás személyiségének választott szakemberre vérátömlesztés, újabb kemoterápiás kezelés, és csontvelő-átültetés vár.

Böhn mindössze 68 kiló, saját bevallása szerint “sem nyújt valami szép látványt”, viszont már nincsenek rákos sejtek a szervezetében, az orvosok ellenőrzés alatt tartják a betegséget.

“Nem idegeskedem. Mondtam korábban is, nem félek a haláltól. Szép életem volt, sok csodálatos élménnyel, ha ennyi adatott meg nekem, nos, akkor ez jutott. De attól, hogy elfogadom a helyzetemet még teljes  erővel harcolok a gyógyulásért. Decemberben, a világbajnokságon még csak a csapat legnagyobb szurkolója leszek.. De utána szeretnék ismét munkába állni, ha tudok” – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak a szövetségi kapitány.

A Magyar Kézilabda Szövetség nem bontotta fel a kapitány szerződését. Év eleje óta a biztos világbajnoki résztvevő magyar csapattal Siti Bea másodedző foglalkozik. Ugyanakkor ma bejelentik, hogy a decemberi szerbiai világbajnokságig – információink szerint – Hajdú János veszi át az irányítást.

Variációk a kapitánykérdésre

A: Az első számú jelölt kétség kívül Hajdu János, aki volt már mind a női, mind a férfiválogatott kapitánya, ráadásul “beugróként” is. 2008-ban, a pekingi olimpia selejtezőjén ő dirigálta a női együttest, amellyel az ötkarikás játékokon negyedik lett.
Két héttel később már a férfiválogatottat irányította, a csapat pedig a 2009. januári horvátországi világbajnokságon a hatodik helyen végzett. Az 59 éves Hajdu jelenleg a Magyar Nemzeti Kézilabda Akadémián a női szakág igazgatója, ezenkívül az Európa-bajnokságra készülő női juniorválogatott szövetségi edzője. Az ő segítője lehet majd Böhn “jobb keze”, Siti Beáta.

B: A kapitányválasztó elnökségi ülésen Németh András is szóba kerülhet lehetséges utódként, ő a 2005-ös szentpétervári vb-n bronzéremig vezette a női csapatot, jelenleg pedig nincs klubja, miután nyáron elhagyta az osztrák Hypo NÖ-t.

C: Elképzelhető olyan megoldás is – bár csak ideiglenesen -, hogy a két legerősebb magyar klub, a Bajnokok Ligájában címvédő, bajnok Győri Audi ETO KC, valamint a bajnoki ezüstérmes FTC-Rail Cargo Hungaria közösen adna kapitányt, vagyis az Ambros Martín, Elek Gábor kettős vezetné a válogatottat a decemberi, szerbiai vb-n.

A válogatott alanyi jogon résztvevője az év végi világbajnokságnak, így az első foglalkozásra csak augusztusban vagy szeptemberben kerül sor.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik