Sport

Sikeres szezon: érmek, bajnokok, sportpálya-fejlesztések

alba fehérvár (alba fehérvár)
alba fehérvár (alba fehérvár)

Egy bajnoki arany, két kupagyőzelem, egy bajnoki ezüst, egy Európa Liga csoportkör szereplés, egy EBEL U20-as bajnoki cím, és egy 5. hely az eredménylistája Székesfehérvár négy kiemelt csapatának a 2012/13-as szezonban – hangzott el azon a sajtótájékoztatón, amelyen a város polgármestere és a sportklubok vezetői vettek részt.

Egy bajnoki arany, két kupagyőzelem, egy bajnoki ezüst, egy Európa Liga csoportkör szereplés, egy EBEL U20-as bajnoki cím, és egy 5. hely az eredménylistája Székesfehérvár négy kiemelt csapatának a 2012/13-as szezonban – hangzott el azon a sajtótájékoztatón, amelyen a város polgármestere és a sportklubok vezetői vettek részt.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester meghívására a Városházán értékelték az idei évet a város négy kiemelt klubcsapatának vezetői: Dávid Kornél, az Alba Regia SC elnöke és Halm Rolland, az Alba Fehérvár szakosztály-igazgatója, Balogh Attila, a Videoton FC ügyvezetője, Ocskay Gábor, a Sapa Fehérvár AV 19 szakosztály-igazgatója és Balássi Imre, a Köfém SC elnöke. A kedd délutáni találkozón szó volt még a székesfehérvári sporttámogatási rendszerről, az utánpótlásról és a TAO működéséről is.

Egy bajnoki arany, két kupagyőzelem, egy bajnoki ezüst, egy Európa Liga csoportkör szereplés, egy EBEL U20-as bajnoki cím, és egy 5. hely – így összegezhető az Alba Fehérvár, a Videoton FC, a Sapa Fehérvár AV 19 és a Fehérvár KC 2012/13-as szezonja. „Az eredmények azt mutatják, joggal mondhatjuk, hogy a város sportklubjai idén is remek teljesítményt nyújtottak, sok örömet szerezve a hétről-hétre kilátogató több ezer szurkolónak.” – mondta el a sajtótájékoztatón Dr. Cser-Palkovics András. A polgármester kiemelte: „Székesfehérvár Önkormányzata éves költségvetésében biztosítja a magas színvonalon működő helyi sportegyesületek támogatását, egy egységben kezelve az élsportot, az utánpótlás-nevelés támogatását, a tömegsport lehetőségének biztosítását, illetve a sportlétesítmények fenntartását.

Mindezen területekre a város 905,7 millió forintot fordít. A kiemelt sportegyesületek az élsportolók és utánpótlás-nevelésre összesen 303 millió Ft támogatást kapnak. Az egyéb utánpótlás- és diáksporttal foglalkozó sportegyesületek 90,3 millió Ft támogatásban részesülnek, az összeg tartalmazza az országosan egyedülálló nyitott tornatermek program finanszírozását is. A város jelentős forrásokat biztosít a sport és szabadidős létesítmények fenntartására, összesen 511,9 millió Ft összegben.

„Fontos kiemelni a látvány-csapatsportágak támogatását segítő úgynevezett TAO-pályázatokat, amelyek esetében szintén sikeresek a fehérvári sportklubok. Csak az utánpótlás fejlesztésre kb. 550 millió forint, a felnőtt csapatokra újabb mintegy 100 millió forint érkezett a klubokhoz az elmúlt szezonban.” – tájékoztatott Székesfehérvár polgármestere.

A sportklubok a várossal közösen igyekeznek minél jobban kihasználni az infrastruktúra-fejlesztésre fordítható TAO-forrásokat. Ennek eredményeként kezdődhetett meg a Vodafone Sportcentrum csaknem 900 millió forintos felújítása, amelynek várható befejezése ez év decembere. A Sóstói Stadion területén is sok fejlesztés valósult meg, ahol egy fedett edzőcsarnok, egy új műfüves pálya épült, illetve a régi pályák is megújultak. Dr. Cser-Palkovics András hozzátette: „Az önkormányzat támogatásával a klubok pályázatot adtak be a 2013/14-es időszakban egy jégkorong “C” pálya építésére, négy tornaterem felújítására, valamint egy dupla pályás kézilabda edzőcsarnokra. Bízunk a pályázatok pozitív elbírálásában.”

Az Alba Fehérvár idén mindent megnyert, a bajnokságban a végső siker mellett az alap- és a középszakaszt is, emellett a kupagyőzelmet is megszerezte a csapat, mondta Dávid Kornél. Az Alba Volán SC elnöke hozzátette, öröm volt, hogy hosszú idő után kétszer ünnepelhették a csapatot a Városház téren. Halm Rolland, az Alba Fehérvár szakosztály-igazgatója a jelenlegi feladatok közül a játékosállomány bővítését és a szponzori háttér erősítését emelet ki.

A Videoton FC fantasztikus őszt produkálva, bejutott az Európa Liga csoportkörébe, ahol portugál, belga és svájci ellenfelével szemben is megállta helyét, fantasztikus élmény volt a szinte teltház előtt megverni a Sportingot, vagy épp a Baselt. Emellett a bajnoki ezüst is szépen csillog – értékelte az elmúlt szezont Balogh Attila. A Videoton FC ügyvezetője a jövőbeni tervek között a nézőszám növelését is megemlítette. Változatlan jegyárakkal indítják az őszi szezont, és szeretnének olyan szolgáltatásokat bevezetni, amelyek javítják a szurkolói élményeket is.

Ocskay Gábor, a Sapa Fehérvár AV 19 szakosztály-igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, a csapat idei EBEL szereplése vegyes képet mutat,hiszen sokáig volt esély a rájátszásba jutni, végül ez nem sikerült, de a hazai kupasiker sokaknak okozott nagy örömet, emellett az U20-as hokisok bajnoki győzelme hatalmas siker. Ezért is pozitív a klub azon szándéka, hogy a következő néhány évben sok fiatalt szeretne beépíteni a felnőtt csapatba.

A Fehérvár KC női kézilabdázói által elért ötödik hely is szép eredmény, ismerve az anyagi hátteret. Balássi Imre, a Köfém SC elnöke elmondta, a klub fiatal csapatát építve jó úton halad a további sikerek elérése felé.

A sajtótájékoztatón részt vett Égi Tamás alpolgármester, aki köszönetet mondott a sportvezetőknek és általuk a kluboknak azért a teljesítményért, izgalmas mérkőzésekért, amelyekkel élményt szereztek a fehérvári közönségnek.  A város által nyújtott támogatát a szakmai tudással és a lelkesedéssel megsokszorozva nagyon szép teljesítményt értek el a csapatok.

Zárszóként dr. Cser-Palkovics András polgármester kiemelte: “Köszönet illeti a közönséget, amely minden időben kiáll és szurkol a  város csapatainak. Édesapaként pedig nagyon fontosnak tartom, hogy Székesfehérváron lehet gyermekekkel sporteseményekre járni. A családbarát szórakozás azt jelenti, hogy a fehérvári csapatoknak a jövőben is lesz szurkolótábora.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik