Sport

Kollár: a serpák nem indultak el Erősséket keresni

erőss zsolt (erőss zsolt, )
erőss zsolt (erőss zsolt, )

A Magyarok a világ nyolcezresein sorozat vezetője, Kollár Lajos újabb részleteket közölt a Kancsendzönga-expedícióról.

A Kancsendzönga csúcsának sikeres meghódítása után Erőss Zsolt és Kiss Péter nem érte el a 4-es tábort és eltűntek, azóta sem találják őket. Pénteken került elő egy olyan fotó, amelyen feltehetően Kiss holtteste látható, de közelgő monszun miatt nem lehet onnan lehozni. Kiss Péter valószínűleg kicsúszhatott egy jégfolyosón a fáradtságtól. Erőss Zsoltról úgy gondolják, hogy a fenti régióban maradt. Korábban Carlos Soria, spanyol hegymászó, aki szintén fent volt a hegyen, már szolgált némi információval a Kancsendzöngán történtekről.

Kollár Lajos, az expedíció vezetője a dehidratációt látta a legfőbb problémának, ezt el is mondta első interjújában. A 4bakancs.com készített a Magyarok a világ nyolcezresein expedíciósorozat alapítójával egy második interjút is, amiben Kollár eddig nem ismert részleteket közölt a tragikus mászásról.

“Zsolt azt mondta, hogy valószínűleg kevés volt a folyadék. Lehet, sőt biztos, én tudom ő mennyi folyadékkal járkál. Peti minimum kétszer annyit vitt magával, mert ő inni akar, és ebben igaza is van. Zsolt a bevallása szerint is elmérte a folyadékot” – ebben látta a legnagyobb hibát Kollár.

Fotó: MTI

“Kétségbeesésünkben megbeszéltük az egyik alaptábori serpával, aki a szakácsunk volt, hogy van fönt valaki, és két serpa a hármasból másnap reggel fölmenne a négyesbe. Mondtam, hogy van nálam ezer dollár, azonnal odaadom. Rádión beszélgettek, de a két serpa visszaválaszolt, hogy inkább ezer eurót kérnének. Akklimatizálódva volt, Carlosékkal jöttek ők le együtt. Bíztam abban, hogy Zsolt lekerül, gondoltam, hogy Peti már lent van valahol, de elkel a segítség, kell nekik segíteni lejönni minimum a kettesig.”

Kollár elmondta, az is megoldás lett volna, ha csak a 3-as tábort sikerült elérni, hiszen akkor még a spanyolok is fent voltak, és az orvosi stáb kezelésbe vette volna a két magyart. Először azt remélték, hogy Kiss Péter elérte a 4-est, és ott várja majd be Erőss Zsoltot, de nem így történt: “A serpákkal sikerült valamilyen egyezséget kötni, de innentől kezdve Zsolttal nem tudtunk beszélni.”

“Zsolttal sikerült megértetni, hogy mindenképpen le kell jönnie a 4-es táborba, ez a dolog kulcsa. Meg is értette, pontosan tudja, nem úgy van, hogy megnyomunk egy gombot, és megy a mentőautó. Így telt el egy éjszaka. A serpákkal másnap reggelre volt a megegyezés.”

Az egyik serpa 6-7 óra körül megjelent a sátorban, aki akkor jött le a hegyről. Kollár mondta neki, hogy a 3-asból ketten mennek föl, ám akkor közölték vele, hogy nem indultak el, hanem lejöttek az alaptáborba.

Fotó: MTI

“Azonnal megpróbáltunk a spanyolokkal kapcsolatot létesíteni, ekkor kiderült, hogy nincsenek magyarok a 4-es táborban. Megbizonyosodtunk róla, hogy sem Zsolt, sem Peti nincs a 4-es viszonylatában. Itt egy pillanatra megpattant egy húr, összenéztünk Jaróval (Jaroslav Dutka, az expedíció egyik tagja – a szerk..), hogy ez most befejeződött.”

A koreai mászók hozattak serpákat, délután el is indultak felfelé. Az ázsiaiak megpróbálták megkeresni az eltűnt magyar hegymászókat, és barátjukkal együtt, és a panorámafotókat is ők készítették, melyek közül az egyiken Kiss Péter holtteste látható az expedícióvezető szerint.

Kollár választ adott arra is, miért nem visznek magukkal helyzetmeghatározót a hegymászók: “Mire egy keresőcsapat összerántja magát, és odamegy, helyszínel, tizenháromszor meghal az illető. A GPS-re semmi szükség, azt is cipelni kell. De nem győzöm mondani, nincs mentés a Himalájában. A halottkeresés nem egyenlő a mentéssel. Itt a monszun, nem kockáztatja senki az életét még élő emberért sem, nemhogy egy halottért.”

A folytatásról Kollár elmondta, komoly adósságok vannak a hátuk mögött, és Magyarországon nincs is olyan mászó, akit be tudnának venni a csapatba. “Mindengyikünkben benne volt, hogy ezt bármelyik pillanatban, rajtunk kívül álló okok miatt abba kell hagyni. Ennek most vége van, ez egészen biztos.”

A teljes vágatlan felvétel a http://4bakancs.com/post/51878619810/telefonos-interju-kollar-lajossal-a-magyarok-a oldalon hallgatható meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik