Sport

Az Alba Fehérvár lett a bajnok a kosarasoknál

A Szolnoki Olaj nem tudott eléggé koncentrálni az 5. meccsen, így a címvédő elbukta a finálét és a bajnoki aranyérmet.

Egy bajnoki döntőn ötödik meccsre bízni a döntést nagy lutri. Hiába ugyanis a bajnoki forma, annak időzítése, egy meccsen bármi előfordulhat.

A bajnoki címvédő Szolnok ugyanakkor valamivel gyengébbnek tűnt a korábbi meccsenek is az Albánál, és a fehérváriak önbizalmát növelhette az a tény is, hogy a kupadöntőben egyszer már legyőzték a döntő meccsen az Olajat.

Mindkét együttes hozta két hazai meccsét, és mivel az Alba nyerte a középszakaszt, az 5. találkozó Fehérváron zajlott. Idegesen, pontatlanul kezdtek a csapatok, 8-3-ra aztán elhúzott a Szolnok. Wood hozta vissza az Albát, de a negyed 12-12-vel zárult.


Fotó: MTI

Az amerikaiak voltak a főszereplők – ismét -, bár a 2. negyedet Szabó Zsolt triplája nyitotta. Az Olajban Báder volt még kulcsfigura, miközben a triplák egyik csapatnak sem mentek. Az Alba hétpontos előnyt szedett össze a nagyszünetig.

Wood közelijével 31-22-nél 9 ponttal vezetett a Székesfehérvár, és Hollisnak később bejött a tripla (36-27), az Olajnak el kellett kezdeni kapaszkodnia. Gay, Sehovic és Báder tett erről (44-40). Csakhogy ezután a lepattanókat jobban szedte a hazai csapat, jött Moore és Wood pontja, majd Szabó hármasa, máris ismét tíz pont volt a differencia (50-40). Ez maradt a záró tízperc előtt is.

Horváth Ákos és Sehovic pontjaival 5 pontra zárkózott az utolsó negyedben az Olaj, nagyon izgalmas volt a mérkőzés. Keller zsákolással, dühből válaszolt az igyekezetre (56-49).

Öt perccel a vége előtt 8 pont volt az Alba előnye, Florence pedig fontos büntetőket hagyott ki. Jobban koncentrált a hazai csapat és két és fél perccel a vége előtt 67-56-ra vezetett – ekkor még időt kért Nenad Asceric, az Olaj mestere.

A végén a hazaiak már örömkosárlabdát játszottak, a Szolnok faultokkal próbált közelebb kerülni, de 13 pontos Alba-előny után ez már nem volt egy hittel teli igyekezet.

Győzött az Albacomp és hosszú idő után felült a hazai kosárlabda trónjára.

Eredmény – férfi-kosárlabdabajnokság, döntő, 5. meccs:

Alba Fehérvár – Szolnoki Olaj 75-66 (12-12, 17-10, 25-22, 21-22)

A párharc végeredménye: 3-2 az Alba Fehérvár javára.

A bajnokság végeredménye:

1. Alba Fehérvár
2. Szolnoki Olaj KK
3. Atomerőmű SE
4. Kaposvári KK

Ajánlott videó

Olvasói sztorik