Sport

Jacques Rogge szerint pótolta a hiányosságokat a birkózás

Jacques Rogge (Jacques Rogge)
Jacques Rogge (Jacques Rogge)

A NOB elnöke szerint nincs minden remény veszve. Ma este kiderül, él e tovább a szeptemberi NOB közgyűlésig a birkózó sportág olimpiai programban maradásának reménye.

Februárban jött a hír, miszerint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) Végrehajtó Bizottsága (vb) a2020-as nyári olimpiai játékok műsoráról törölné a birkózást. Az előzetes határozati javaslat kiverte a biztosítékotitthon és külföldön egyaránt.

A hír hallatán szinte azonnal lemondott a Nemzetközi Birkózó Szövetség regnáló elnöke, Raphael Martinetti, míg az új szerb elnök, Nenad Lalovic előrefele menekülve kijelentette, megújítaná a sportágat.

A közvélemény elsősorban a kívülállóknak kissé átláthatatlan szabályok megváltoztatását várta, míg a NOB olyan hiányosságokra hívta fel a Nemzetközi Birkózó Szövetség (FILA) figyelmét, mint a női és sportolói képviselet szinte teljes hiánya a szövetségben. A szövetség éppen ezért az elmúlt időszakban nem csupán világméretű kampányt indított a birkózásért – aminek során például az amerikaiak és az irániak látványos gesztusokkal fogtak össze -, hanem az elvárt változtatásokat is végrehajtotta, mind szervezetileg, mind a szabályokat tekintve.

“A szövetség jól láthatóan megértette a februári döntés okait, s megfelelően reagált– mondta Jacques Rogge, a NOB elnöke. – Ez még nem jelenti azt, hogy garantált az olimpiai helye, ám a hiányosságokat pótolta a sportág.”
A végrehajtó bizottság szerdán zárt ajtók mögött hallgatja meg a nyolc jelentkező prezentációját, s még aznap este eldönti, mely sportágakat tartja olimpiára alkalmasnak.

Korábban arról volt szó, hogy a Szentpéterváron jelenleg is zajló NOB Végrehajtó Bizottsági ülés kettő, esetleg csupán egy sportot terjeszt majd a NOB-közgyűlése elé, az AP amerikai hírügynökség azonban úgy tudja, hogy akár három vagy négy jelöltet is állíthat: az esélyek alapján a birkózás, a karate és a fallabda is “befutó” lehet a 2020-as olimpia olimpiai műsorára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik