Belföld

Lányok „birkóznak” a szavazatokért

A magyar bajnoki címe mellé, a legszebb birkózó lány címet is szeretné elnyerni egy fejér megyei lány, Pécsi Alexandra. Célja elérésében mi is segíthetünk neki.

Egy igazi természetes szépség, a bájos Pécsi Szandra ül előttem. A látszólag törékeny, 16 éves lány nem a balettet, vagy a szinkronúszást választotta sportjának, kicsi kora óta egy férfias világban küzd, Szandra ugyanis birkózó. Ő hevesen tiltakozik, a „törékeny lány” és a „férfias sport” kijelentéseim ellen. A látszat néha csal, bár Szandra mindössze 52 kg, igazi csajos lány, de ha birkózásról van szó megmutatja a kemény oldalát. Elmondása szerint soha nem volt fiús, kislány korában sem. Akkor arról álmodott, hogy szupermodell lesz, vagy énekesnő, sportja pedig a lovaglás lesz. Hogy került mégis a birkózás világába? „12 éves koromban választottam ezt a sportot, azóta a szívem csücske. Úgy éreztem ez áll a legközelebb hozzám, és apukám is támogatott ebben. „

A lepsényi lány a Dunaferr SE versenyzője, Enyingen vannak edzései heti háromszor, hétfőn, szerdán és pénteken. Emellett Székesfehérvárra is lejár edzeni, a Honvéd Szondi György SE-be. A kezdetek óta az 52 kg-os súlycsoportban indul. A Dunaferr SE birkózójaként öt aranyat, négy ezüstöt és egy bronzérmet birkózott össze, emellett van egy magyar bajnoki címe is. Távlati célja, hogy induljon az olimpián, bár most veszélybe került a sportág biztos helye az olimpiai műsorban.

„Pontosan ezért indult az egész kampány. Népszerűsíteni szeretnénk a birkózást a lányok körében, így talán ők is kedvet kapnak ahhoz, hogy ezt a sportot válasszák. Ez egyáltalán nem csak a férfiak sportja. Egymás között is egy nagyon jó feszültségoldó. Olyan, mint a dzsúdó: különböző fogásokat alkalmazunk, nem csupán az erőkifejtés a lényeg, fontos a technikai tudás is.”

A férfi birkózóknál szokás, egyfajta „harcos szimbólum”, hogy direkt eltörik a fülüket. A karfiolfül a lányoknál nyilván nem divat. „Sok lány fél attól, hogy eltörik a füle, vagy a nyaka. Vannak eszközök, amivel ezt meg lehet akadályozni. Az enyém biztos nem fog eltörni, mert nem engedem!  Van még néhány szabály, például, hogy nem lehetnek a hajunkban fémes hajcsatok, a versenyeken mindig afrofonással fonjuk be a hajamat, emellett a műkörmökről is le kell mondani, a saját  körmünket is alaposan le kell vágni, mert súlyos sérüléseket lehet vele okozni. ”

Szandra cseppet sem átlagos ifjú hölgy. Amellett, hogy heti háromszor birkózik, énekelni tanul, szolfézsra, énekkarba jár, és már hét és fél éve zongorázik. „ Egy átlagos napom úgy néz ki, hogy reggel suliba megyek, hétfőn meg szerdán vannak kórusaim, amikor hazaértem rögtön indulok is edzésre, ami 6-ig tart, utána pedig tanulok.”  A birkózó lány a  gimnázium után sem szeretne elköszönni a sporttól: a Testnevelési Főiskolára készül, testnevelő tanár akar lenni.

Szandrának ígéretet tett állandó segítője és támasza Kátai Laura, hogy segít elérni a célját, hogy ő lehessen a legszebb birkózó lány az országban, ezzel pedig a női birkózás reklámarca. „Mindent meg kell tennem, annak érdekében, hogy Szandra nyerjen. Egy hónapja „ütöm-verem” a számítógépet: reggel fél 7-től, este 8-ig küldöm ezresével a leveleket az ország minden pontjára, amíg le nem tilt a közösségi oldal, már negyedszer is. Ha megnyeri a legszebb birkózó lány versenyt, plakátokon és élőben, az országot járva reklámozza majd a sportágat.”

Szoros és kemény a verseny a szavazatokért, a lányok most nem a tatamin küzdenek, hanem a közösségi oldalon. Kell a segítség, hogy a mi lányunk, egy fejér megyei lány legyen a hazai női birkózás reklámarca! Ide kattintva adhat le szavazatot Szandra képeire.  Add tovább!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik