Sport

Legyőzte a rákot a világválogatott kézilabdázónk

A Varga Pista. Mindenki csak így hívta a ’70-es évek zseniális debreceni kézilabdázóját. Két éve diagnosztizáltak nála rákot. A tüdejében.

Varga Pista ötszörös magyar bajnok, háromszoros kupagyőztes, hatszoros gólkirály, 127-szer ölthette magára a címeres mezt, kétszer vett részt olimpián, kétszer világbajnokságon, szerepelt az európai és világválogatottban is. Németországban, egykori csapata városában Spengében diagnosztizálták nála az elsőször kétoldali tüdőgyulladásnak hitt rákot – meséli a sok csatát megélt bajnok a dehir.hu-n

„Ugyan nem láttam magam, de feltételezem, hogy nagyon mafla képet vághattam. Úgy vettem észre, a főorvos sajnálta ezt a nagydarab embert, aki hamarosan meg fog halni. A kórházban megismételtek minden vizsgálatot, de az is azt az eredményt hozta, hogy a tüdőnek és a hörgőnek egy olyan átkozott betegsége ez, ami nem gyógyítható. A tüdő ráadásul egy olyan szerv, melyben a leggyorsabban burjánzik a rákbetegség.” – mesélte a világválogatott átlövő.

A német orvosok ugyan felajánlották, hogy a szükséges kezeléseket ott végezzék, de Varga Pista úgy gondolkodott, ha már meg kell halni, ne bonyolítsa a helyzetet, inkább otthon haljon meg. Igazából persze sosem gondolt a halálra.

A feleségének és a lányának otthon, Debrecenben mondta el, hogy legfeljebb hat hónapot adott az orvos, azt is hozzátette, hogy ne szomorkodjanak, nem fogok meghalni. Hihetetlen törődést kapott a családjától, ez is rengeteget segített.


Iklódy János hihetetlen fotója a Varga Pista klasszikusról, az időn túli szabaddobásról

„A debreceni Kenézy Kórházban Szilasi Mária professzor asszony és stábja kezelt, aki gyakorlatilag megmentette az életemet. Nem akarok nagyon belemenni a részletekbe, de pokoli kínokat él át az ember. Csak az egyik tüdőmön majdnem hétszáz kisebb daganatot találtak, így a műtétről szó sem lehetett, és sugárkezelést sem kaphattam. A harmadik kemoterápia után ráadásul azzal is le kellett állni, mert attól meg a vesém ment tönkre” – mesélte az időntúli szabaddobások gólkirálya, akinek a kezeléseket követően egyik tüdejéről a több száz daganat eltűnt mind egy szálig.

A másik tüdején vannak még érelzáródások, melyekről – hogy azok élő vagy halott szövetek – még vitatkoznak az orvosok. Pár hónapja még mindenhol a lakásában oxigénpalackok voltak, ma már nem kell maszk, nincs folyadéka  tüdejében, és kerékpárral teker akár tizenöt kilométert is. Jól van. Azóta járt Németországban is, ahol az ápolók is csodálkoztak, egyikük szó szerint nekitolt egy beteget a falnak, annyira elbambult. A főorvos is rettentően meglepődött, de persze nagyon örült.

„A nehézségek közepette össze is barátkoztunk az orvosaimmal. rettentően örülnek a gyógyulásomnak. Rendre elmondják, hogy nagyon ritkán van lehetőségük együtt örülni egy ilyen beteggel. Rengeteg szeretetet kaptam és kapok ma is az emberektől. Ugyanakkor mindig is voltak irigyeim is, hiszen irigylésre méltó karrierem volt. Arra azonban rájöttem, hogy ha a rosszakaróimra is szeretettel gondolok, legyőzöm a rosszindulatot, a gonoszságot” – zárta történetét a dehir.hu-n Varga István, aki szeptemberben lesz 70 éves.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik