Sport

Lenullázták Amerikát

svájci jégkorong válogatott (svájci jégkorong válogatott, )
svájci jégkorong válogatott (svájci jégkorong válogatott, )

Svájc lesz ott a hoki-vb döntőjében, miután szombaton 3-0-ra legyőzte az USA válogatottját.

Svájc Csehországot, az Amerikai Egyesült Államok pedig a címvédő Oroszországot – 8-3-al – búcsúztatva jutott be az A csoportos jégkorong-világbajnokság elődöntőjébe. Az már délután eldőlt, hogy a másik ágról Svédország került döntőbe, a Háromkoronások Finnországot győzték le 3-0-ra.

A két szimpatikus együttes kissé egyoldalú első húsz percet produkált: a helvétek mentek előre és csak lőttek és lőttek, az amerikaiak pedig próbálták kihúzni kapott gól nélkül. Ez sikerült is, a még csak 19 esztendős John Gibson ismételten remekelt az USA kapujában.


Nem a bravúrt bravúrra halmozó Gibsonon múlt
Fotó: AFP

A tengerentúliak feljavultak a második játékrészre, épp ezért pech, hogy a gólt is ekkora kapták. A 31. percben járt az összecsapás, amikor Niederreiter köszönt be.

Az amerikaiak a harmadik harmadban csúsztak, másztak, erőlködtek, de egyszerűen semmi nem akart összejönni nekik támadásban. Na meg védekezésben sem, Moser védők mögé belőtt passzával ugyanis Julian Walker “gyalogolt” el a kapuig, majd kíméletlenül a ketrecbe bombázott. Az utolsó két percnek hat mezőnyjátékossal és üres kapuval vágott neki Amerika, egy újabb bekapott gól lett a vége.

A két 3-0-s elődöntő után tehát kialakultak a Svédország-Svájc, illetve a Finnország-USA párosítások. Előbbi a világbajnoki aranyért, utóbbi a bronzéremért megy majd vasárnap.

Eredmény – A csoportos jégkorong-világbajnokság, elődöntő

Svájc – USA 3-0 (0-0, 1-0, 2-0)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik