Sport

Az oroszokat szétszedték, a csodacsapat tovább szárnyal

svájci jégkorong válogatott (svájci jégkorong válogatott, )
svájci jégkorong válogatott (svájci jégkorong válogatott, )

A 2013-as A csoportos jégkorong-világbajnokság negyeddöntőjében az USA 8-3-ra lealázta az oroszokat, Svájc pedig szoros meccsen verte a cseheket.

A csoportmeccsek után többen azt mondták, Svájc kipukkan, hiszen a kiscsapat lendülete és lelkesedése már nem lesz elég az egyenes kieséses szakaszban. Ennek ellenére a piros-fehérek számítottak a mérkőzés esélyeseinek, hiszen korábban már legyőzték a cseheket, akik csak az utolsó játéknapon tudták biztosítani helyüket a legjobb nyolc között.

A negyeddöntőből nem telt el sok, máris vezetést szereztek a svájciak, hiszen Hollenstein vette be a cseh kaput, így a lélektani előny náluk volt. Ráadásul nem is álltak le, szimpatikus hokit játszva rohamozták a cseh kaput, aminek egy újabb találat lett az eredménye, már a középső etapban: Josi emberelőnyben duplázta meg a svájci gólok számát.

A meccs hajrájában a csehek mindent megtettek az egyenlítésért, hiszen a 46. percben szépíteni tudtak, vagyis közel jártak a hosszabbításhoz, de hat az öt ellen, majd egy kiállítás miatt hat a négy ellen sem találták a betonbiztos svájci védelem ellenszerét, így 2-1 lett a vége. Svájc bejutott az elődöntőbe, ahol az Egyesült Államok lesz az ellenfél.

Fotó: AFP

Az USA csapata nagyszerű meccset játszott a világbajnok Oroszország ellen, és erre számítani is lehetett, azonban a papírforma nem azt az eredményt jósolta, ami végül megszületett. Hiszen a címvédő Alekszander Ovecskinnel kiegészülve álltak fel, ám Mr. Gól is kevés volt a győzelemhez.

Ugyanis az amerikaiak, akik a csoportmeccseken inkább csak szenvedtek, megemberelték magukat, és a fegyelmezetlenül játszó, egyénieskedő orosz válogatott ellen úgy nyertek 8-3-ra, hogy a tengerentúliak szinte minden nagyobb helyzetüket gólra váltották. Persze az oroszok sem játszottak rosszul, az első két harmadban beszorították kapujuk elé az amerikaiakat, de a gól alig jött össze nekik.

Végül kivégzést tartott az USA, hiszen ritkán kap a világbajnok nyolc gólt, de ennek az orosz csapatnak a mentalitását jól mutatta az, ahogy felálltak – illetve nem álltak fel – a kék vonalra a díjátadáskor, hiszen nem adták meg a tiszteletet ellenfelüknek, összevissza, kisebb csoportokban várakoztak, hogy mehessenek már az öltözőbe.

Eredmények – A csoportos jégkorong-világbajnokság, negyeddöntők

Oroszország Egyesült Államok 3-8 (1-2, 0-2, 2-4)
Svájc Csehország 2-1 (1-0, 1-0, 0-1)

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik