Sport

Egyre rosszabb orosznak lenni

jégkorong (jégkorong, )
jégkorong (jégkorong, )

A pénteki csodatevők az osztrákok voltak, a finnek pedig kihasználták a hazai pálya előnyét, és a franciák után ők is legyőzték a címvédőt az A csoportos jégkorong-világbajnokságon.

Bombameglepetéssel indult a pénteki játéknap is Finnországban: az osztrákoknak sikerült legyőzniük a jóval esélyesebbnek tartott szlovákokat. Északi szomszédunknak nincs túl jó szériája: csütörtökön a lettektől kaptak ki.

A meccs elején úgy tűnt, hogy tanultak a történtekből, és meg is szerezték a vezetést. A rendkívül fegyelmezetten játszó osztrák csapat azonban egyenlíteni tudott. A szlovákok becsületére legyen mondva, hogy derekasan küzdöttek, vesztükre Bernhard Starkbaum a szemüket is kivédte: 43 lövés záporozott rá, ebből 42-öt kivédett, ezzel toronymagasan vezeti a kapusok versenyét a tornán. Nem ismeretlen a magyar hokiközönségszámára: a Vienna Capitals hálóőreként alaposan megnehezítette az osztrák ligában játszó fehárvári hokisok dolgát egyébként ebben a szezonban már a svéd MODO csapatánál bríllirozott (egy csapatban tehetséges fiatal csatárunkkal, Hári Jánossal).

A büntetőlövéseknél pedig szüksége volt sógorainknak a mai cikkünkben már emlegetett Thomas Vanekra, aki csak nevével emlékeztet Rejtő Jenő csetlő botló regényhősére. Ő jött, ütött és gól lőtt, ezzel megszerezve csapatának a kétpontot jelentő győzelmet. Az osztrákok győzelme egyébként azt jelenti, hogy továbbra is a velük szemben alulmaradó lettek állnak kiesésre három ponttal, illetve veszélybe kerültek a Pat Cortina szárnyai alá tartozó németek is. A két utolsó helyen álló csapat szombaton vív majd meg egymással, aki veszít, azzal találkozunk valószínüleg jövő áprilisban a divizió I-es világbajnokságon.

A másik délutáni találkozó után megpecsételődni látszik a szlovének sorsa: hiába jöttek ki 2-2-vel egy góldús első harmadból, a középső játékrészt még kihúzták gól nélkül, a harmadik harmadban azonban kétszer is betaláltak a csehek. A szlovének csak akkor úszhatják meg a búcsút a hokielittől, ha akár a svédeket, akár a kanadaiakat le tudják győzni, és a dánok nem nyernek már meccset. Erre nem sok esély látunk, igaz, arra se mertünk volna fogadni, hogy a franciák megverik a címvédőt.

Történelmi pofont kaptak az oroszok csütörtökön este, korábban ugyanis még sosem kaptak ki Franciaországtól a jégen. Pénteken azonban megvolt a lehetőség a javításra, ráadásul a nagy rivális finnek ellen, Helsinkiben – ezt szereti igazán a szbornaja. Ehhez képest Petri Kontiola jól helyezett lövése után már a negyedik percben az orosz kapuban táncolt a pakk. Nem vette el kedvét ez a bekapott gól Ilja Kovalcsukéknak, akik sorra vezették az akciókat, az egyenlítés azonban csak nem akart összejönni.

A második harmadban aztán egy emberelőnyt értékesített Alexander Radulov, az arcok alapján pedig úgy tűnt, most beindulnak az oroszok. Nem tették, sőt, Kontiola egy kellemetlen belepiszkálással visszavette a finn vezetést, majd Aaltonen tovább növelte az előnyt – zúgott is a “Suomi, Suomi” a lelátón.

A harmadik harmad nagy része arról szólt, hogy az oroszok szétlőtték Antti Raanta kapust, majd a felek elkezdték egymást aprítani. Már-már úgy tűnt, hogy eldőlt a meccs, de Kovalcsuk a hajrában beköszönt, izgalmas volt a vége. Nem jött végül össze az egyenlítés az oroszoknak, a kissé frusztrált Kovalcsuk pedig még kiütött egy finn játékost, ám a meccset a társrendező nyerte meg 3-2-re, pedig az utolsó 20 percben 21-3 volt a kapuralövési arány. Nem a finneknek. Jó kis csata volt, na. Ráadásul a finnek a sikernek köszönhetően átvették az oroszoktól a vezetést a csoportban.

Fotó: AFP

Felrázó hatása lehetett a svájci pofonnak Kanadára, az észak-amerikai gárda azóta sorra nyeri meg meccseit imponáló magabiztossággal ráadásul. A pénteki áldozatok a fehéroroszok voltak (4-1 lett a vége), akiknek egyébként egy kicsit sem kell izgulniuk egy esetleges szlovén csoda miatt, hiszen nem eshetnek ki, mint a jövő évi torna rendezői.

Eredmények – A csoportos vb, 8. játéknap

Eredmények: H csoport (Helsinki):
Finnország-Oroszország 3-2 (1-0, 2-1, 0-1)
Ausztria-Szlovákia 2-1 (0-1, 1-0, 0-0, 0-0, 1-0) – szétlövéssel

A csoport állása:
1. Finnország 11 pont/5 mérkőzés,
2. Oroszország 9/5 (18-9),
3. Egyesült Államok 9/4 (16-10),
4. Szlovákia 7/5,
5. Franciaország 6/4,
6. Ausztria 5/5,
7. Németország 4/4,
8. Lettország 3/4

S csoport (Stockholm):
Kanada-Fehéroroszország 4-1 (2-0, 1-0, 1-1)
Csehország-Szlovénia 4-2 (2-2, 0-0, 2-0)

A csoport állása:
1. Kanada 13 pont/5 mérkőzés,
2. Svájc 11/4,
3. Svédország 9/5,
4. Csehország 8/5,
5. Norvégia 6/4,
6. Dánia 3/4 (7-10),
7. Fehéroroszország 3/4 (6-11),
8. Szlovénia 1/5

Ajánlott videó

Olvasói sztorik