Sport

Mindenki az oroszok ellen

Oroszország (oroszország, )
Oroszország (oroszország, )

Pénteken kezdődik az A csoportos jégkorong-világbajnokság. A címvédő Oroszország helyére sokan pályáznak.

Pénteken délután Franciaország és Szlovákia összecsapásán dobják be először a korongot a finn–svéd közös rendezésű jégkorong-világbajnokságon. Ez az A csoportos csapatok, vagyis a világ elitjének küzdelme lesz, amely bő két héten át tart, május 19-én lesz a döntő. Nekünk, magyaroknak is érdekes lesz a torna, ugyanis a két kiesővel találkozunk a jövő évi divízió I-es meetingen, illetve felmérhetjük azt a mezőnyt, ahová a 2009-es kiesés óta visszavágyunk.


Kovalcsuk lesz a torna egyik legnagyobb sztárja
Fotó: AFP

Lebonyolítás

Nincsen túlbonyolítva a dolog, a résztvevő 16 csapatot két csoportra osztották, vannak, akik Helsinkiben játsszák majd a meccseiket (ez a fantáziadús névvel ellátott H csoport), illetve, akik Stockholmban (S csoport). Mind a két nyolcasból az első négy jut tovább, az első helyezett a saját csoportjának negyedikjével, a második pedig a harmadikkal meccsel azért, hogy eldöntsék, ki is jut be az elődöntőbe.

Ami a kiesést illeti, Fehéroroszország akármit tesz, az biztos, hogy jövőre is az élvonal tagja lesz, ugyanis 2014-ben Minszkben lesz a következő seregszemle. Így az S csoportban a kicsiknek hajtaniuk kell majd becsülettel, mert mind a két nyolcasból az utolsó helyen záró együttes esik ki, ám Stockholmban – amennyiben a fehéroroszok zárnak utolsóként – akár az utolsó előtti is kipottyanhat a divízió I-be.

A csoportok

H csoport (Helsinki): Oroszország, Finnország, Szlovákia, Egyesült Államok, Németország, Lettország, Franciaország, Ausztria

S csoport (Stockholm): Csehország, Svédország, Kanada, Norvégia, Svájc, Dánia, Fehéroroszország, Szlovénia

Esélyek

Elég nehéz megtippelni, idén ki érhet oda a legvégére, ugyanis sok csapat a jövő évi, Szocsiban megrendezésre kerülő téli olimpia miatt amolyan teszttornaként tekint a mostani vébére. Ez látszik is a keretek összetételén, minden nagyhatalomnál tele vannak tűzdelve fiatalokkal a csapatok.

Ami minket illet, mi a svéd, kanadai vagy a címvédő orosz trióban látjuk a leendő győztest. A társházigazda nagyon fogadkozott a tavalyi, negyeddöntőbeli búcsút követően, ráadásul Stockholmban rendezik a döntőt. A juharleveles együttesben csak és kizárólag NHL-es hokisok vannak, ráadásul a mindenkori hokinagyhatalom a 2010-es vancouveri ötkarikás diadal óta semmilyen kézzel fogható eredményt nem tud felmutatni. A szbornaja a világ második legerősebb bajnokságának tartott KHL-ből merít, közben pedig olyan klasszisok érkeztek a tengerentúlról, mint a tavaly még a Stanley Kupa-döntőben érdekelt New Jersey Devilst erősítő Ilja Kovalcsuk.

Persze jégkorongról van szó, ahol egy meccsen, főleg az egyenes kieséses szakaszban bármi megtörténhet, szóval akkor sem lennénk meglepve, ha Finnország, a nagyon fogadkozó Csehország, Szlovákia vagy az Amerikai Egyesült Államok csapata is éremért csatázna.

Videó – Tavaly az oroszok Szlovákiát verve lettek aranyérmesek:

Mire figyeljünk mi, magyarok?

Természetesen az osztrák és a szlovén válogatott eredményeit nem árt majd figyelemmel kísérni. A sógorok egy olyan együttessel állnak ki, amely nagy részint az EBEL-ben edződött játékosokra épít. Mivel a Sapa Fehérvár AV19 is az osztrák bázisú hokiligában szerepel hétről hétre, így sok jégkorongozót láthattunk már testközelből is, most pedig azt is megtekinthetjük, hogy mire mennek ők a legnagyobbak ellen.

Szlovénia hasonló háttérrel rendelkezik a hokiban, mint Magyarország, így az ő A csoportos szereplésük is több szempontból érdekes lehet számunkra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik