Sport

A Győr már Larvikban is győzne

Győri Audi KC (győri audi kc)
Győri Audi KC (győri audi kc)

Először nyerhet európai kupát a Győr, pedig annyiszor nekifutott már. Most a BL lehet a magyar bajnoké.


Fotó: MTI

A Győri ETO eddig hét alkalommal játszott az európai kupákban finálét, de mindig vesztesen hagyta el a pályát. A BL-ben 2009-ben és tavaly, utóbbi esetben idegenben lőtt kevesebb gól miatt maradt alul.

Az EHF Kupában 1999-ben, 2002-ben, 2004-ben és 2005-ben, a KEK-ben pedig 2006-ban maradt alul a fináléban. A legrangosabb sorozatban csupán két magyar együttes, 1982-ben a Vasas, 1999-ben a Dunaferr ért fel a csúcsra.

A Larvik 2011-ben győzött a BL-ben, előtte a KEK-ben 2005-ben és 2008-ban bizonyult a legjobbnak, 2009-ben pedig finalista volt, míg 1996-ban a Debrecennel szemben elveszítette az EHF Kupa-döntőt.

Görbicz Anita, a győriek csapatkapitánya a norvégiai elutazás előtt kijelentette: abszolút nem foglalkozik azzal, hogy mi volt a múltban, őt és társait csak a mostani siker érdekli. Hozzátette: örül annak, hogy Veszprémben, a kitűnő atmoszférájú arénában lesz a visszavágó, és bízik benne, hogy már idegenben is nagy arányú győzelmet arathatnak.

A Győr másik két világsztárja, az egyaránt olimpiai, világ- és Európa-bajnok kapus Katrine Lunde és a beállós Heidi Löke honfitársai ellen lép pályára, utóbbi 2011-ben BL-t is nyert a Larvikkal – akkor a győriek trénere, Ambros Martin a legyőzött spanyol Itxako trénere volt -, és most sorozatban harmadik BL-fináléjára készülhet.

Martin elárulta: nem volt szükség külön speciális, mentális felkészülésre a fináléval kapcsolatban.


Fotó: MTI

“Megvan az önbizalmunk, ez egy nyerő csapat! Remélem, hogy ezt minden szurkolónk ugyanígy érzi, üzenem nekik, hogy bízzanak ők is a csapatban!” – nyilatkozott a spanyol tréner utalva arra, hogy az ETO keretében számos klasszis játékos található.

Hozzátette: ha kifejezetten jól vagy akár csak átlagosan játszanak, akkor nyernek. Ha viszont rossz napot fognak ki, mint ahogy a Valcea elleni elődöntő visszavágóján történt, akkor egy vereségbe is belefuthatnak.

“Ez ennyire egyszerű, nincs szükség semmilyen kombinációra, esélylatolgatásra. Bármi is történt eddig, mi semmi másra nem gondolunk, csak arra, hogy nyernünk kell! Larvikban és itthon is. Nincs más alternatíva!” – fogalmazott Martin.

Kiemelte: a két együttes jól ismeri egymást, sok mérkőzésük volt már.

“Véleményem szerint ez nem egy taktikai csata lesz, nem ezen fog múlni a győzelem, hanem azon, hogy ki tudja a saját játékát minél precízebben játszani, ki képes minél koncentráltabban végigvinni a meccseket” – mondta.

A két csapat a középdöntőben már találkozott egymással, és a Győr mindkétszer hat góllal nyert. Február 16-án az ETO 24-18-ra győzött idegenben, március 2-án pedig Győrben 30-24-re.

Az első mérkőzés vasárnap 16 óra 45 perckor, a visszavágó jövő szombaton 15 óra 15 perckor kezdődik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik