Sport

Furcsaságok tárháza a tengertúlon

baltimore ravens (baltimore ravens, )
baltimore ravens (baltimore ravens, )

Idén is beszédtémát szolgáltattak az NFL-csapatok döntései a 2013-as játékosbörzén.

Draft, vagyis játékosbörze. Az amerikaifutball-liga, vagyis az NFL csapatai ezen a három napon kiválasztják a legjobb egyetemi játékosokat, hogy velük megerősödve vágjanak neki a új, vélhetően eredményesebb szezonnak.

Átlagosan 300-400 egyetemista, vagyis NCAA-futballista (National Collegiate Athletic Association) jelentkezik a holtidényben a draftra – nem kötelező, és végzés előtt egy szezonnal is ki lehet jönni a börzére –, tehát van merítési lehetőség bőven.


Fotó: AFP

Természetesen az első tíz játékost kíséri a legnagyobb figyelem – a csapatok ilyenkor erősorrend szerint választanak: a legrosszabb mutatóval záró együttes az első, a bajnok az utolsó helyen húzhat –, hiszen ők alapemberek lesznek új állomáshelyükön, és általában ők az úgynevezett draft class legjobbjai.

Persze, ahogy az amerikai ligákban megszoktuk, ez a pár nap sem telhet el balhé nélkül, ráadásul némelyik játékos is rászolgál arra, hogy róla beszéljünk.

A leglátványosabban az irányító Geno Smith hisztizett, hiszen a legtöbb szakértő úgy vélte, akár már az első öt választás során felolvashatják a nevét. Az első napon azonban senki sem akarta őt, ezért megsértődött, és úgy döntött, a második draftnapon már el sem megy a helyszínre. Végül a 39. helyen elvitte őt a New York Jets, ahol így már négy irányító van – vasárnap még öt QB volt a csapatban –, noha kettő is elég lenne.

Idén a legfurcsább döntést a San Francisco 49ers húzta, amikor leigazolták azt a Lawrence Okoyét, akinek eddig köze nem volt az amerikaifocihoz, hiszen ő egy brit nehézatléta: diszkoszvetésben még ott volt a londoni olimpián is.

136 kilójával és 198 centijével remek alapanyag, de felkészületlensége nem garantálja azt, hogy sikeres védő lesz belőle, bár egy ekkora embertől elég egy pofon is, szóval ha megtanítják vele a játékot gyorstalpaló módon, sokra viheti.

Rontez Miles története sem mindennapi: a safety ugyanis bal karján egy Pittsburgh Steelers tetoválást visel, pechére azonban nem kedvenc csapata draftolta le, hanem a New York Jets. Persze mindenkinek lehet favoritja, de Miles ezt le sem tagadhatja. Persze lehet, hogy egyszer még hasznát veszi annak a tetoválásnak. Az biztos, hogy New Yorkba nem ezért igazolták le, hanem kemény blokkjai és ütközései miatt.

Idén egy magyar származású játékos is a tűz közelébe került: a Michigan egyetem safetyje, Jordan Kovacs a Miami Dolphinshoz került. A védő korábban csapattársa volt Meskó Zoltánnak. A Patriots magyarul is jól tudó rúgója egy korábbi nyilatkozatában elmondta, Kovacs sokáig nem is tudta, hogy magyar származású, hiszen a nagyszülei révén honfitársunk, és már Amerikában született.

Ha már szót ejtettünk a legjobbakról, lássuk, ki volt idén a 254. helyen elkelt futballista. Ő Justice Cunningham, az Indianapolis Colts új játékosa, vagyis Mr. Jelentéktelen (Mr. Irrelevant), akinek a drafton még a nevét is elrontották… Az NFL-ben ugyanis azt is számon tartják, ki az adott évben az utolsó helyen elkelt focista, aki megkapja a Mr. Jelentéktelen címet, hiszen vélhetően csak rövid ideig marad a ligában szerény képességei miatt.

És azért csak vélhetően, mert a sportág történetében több Jelentéktelen is komoly karriert futott be: az 1996-os szezonban Marty Moore a New England Patriots mezében Super Bowlt, vagyis nagydöntőt játszhatott, míg Jim Finn komoly alapembere volt a New York Giantsnek. A legfurcsább sztori Jimmy  Walker nevéhez fűződik: az 1967-es drafton utolsó helyen választották ki, majd az NBA draftján az első pozícióban, így végül profi kosaras lett belőle.

A 32 NFL-klub hamarosan elvonul edzőtáborozni, hogy a szeptemberi rajtra a lehető legjobban felkészüljenek. Vagyis már csak 4,5 hónapot kell arra várni, hogy a pályán lássul Okoyét, Milest vagy Geno Smitht, és szurkoljunk Mr. Irrelevantnak, hogy megragadjon a Coltsban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik