Sport

Új sportág a milliárdokkal dobálózás

Albert Stadion (Albert Stadion)
Albert Stadion (Albert Stadion)

Örvendetes a sport magas fokú finanszírozása, de sokszor nem tudjuk, mi mennyibe is kerül.

Mióta a kormány elkötelezte magát a sportágazat megerősítésére, sorra jelentik be a fejlesztéseket, és egy-egy alapkőletétel vagy stadionbontás után joggal bizakodhatnak az érintettek, hogy ezúttal valóban meg is valósulnak az ígéretek.

Stadion épül a Ferencvárosnak, stadion épül Debrecenben is. A Magyar Olimpiai Bizottság szétosztotta a költségvetéstől kapott pénzeket a sportági (szak)szövetségek számára (ez másfél milliárd forintot jelent), és kap pluszpénzt is 16 kiemelt sportág, nem is keveset. Csarnok épül Győrben a győri női “szuper-kézilabdacsapat” új otthonául, és Budapesten felújítják a Tüskecsarnokot (mellé uszoda is épül), valamint elkezdődött a Nemzeti Stadion és környékének ötletpályázata és megvalósítási terveinek a kidolgozása is (erre már fizettek is ki pénzeket).

Fotó: Sportállamtitkárság

Győrben egyébként is megpezsdült az élet, a város ugyanis elnyerte a 2017-es Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) megrendezését. Ehhez 10 milliárd forintot biztosít majd az állam (az összes költség eléri a 30 milliárd forintot), erre is épül csarnok, és a meglévő létesítményeket is fel kell újítani.

No, de mindez mennyibe kerül? Ez nem mindegy az ország jelenlegi gazdasági helyzetének figyelembe vétele mellett. Borkai Zsolt, a MOB elnöke a győri sportcsarnok felépítését 4-5 milliárd forintra teszi, a kiemelt sportágak támogatása szerinte 15-20 milliárd forint lehet, ezt nyilatkozta nemrég a DigiSport reggeli műsorában. Nos, már csak ha ezt a kettőt összeadjuk, vagy 19 milliárdot kapunk, vagy 25 milliárdot a két szélsőséges esetben. Nem mindegy. A különbség 6 milliárd forint, amely egy közepes magyarországi város éves költségvetése.

Persze érthető a bizonytalanság, hiszen sok kérdés még nem tisztázott, mindenesetre szemléltetésképp egy rövid táblázatban néhány összeget feltüntettünk. Eszerint majdnem 80 milliárd forint áramlik idén és 2014 első felében a magyar sportba.

Akadnak pontos összegek is, gondoljunk csak bele, a Fradi-pálya felhúzását forintra pontosan meghatározták (13 488 488 019 forint lesz a bontás és a felépítés költsége), de az állam támogatta már a budapesti áprilisi cselgáncs-Eb, a szintén áprilisi divízió I.-es jégkorong-vb (a Papp László Sportaréna ingyenes használatba adása volt a támogatás), a májusi karate-Eb, a szeptemberi birkózó-vb, a szegedi kajak-kenu Világkupa, vagy éppen a Forma-1-es Magyar Nagydíj megrendezését.

Ha távolabbra nézünk: a kormány támogatja a 2020-as úszó-, műúszó-, műugró-, hosszútávúszó- és vízilabda-világbajnokság megrendezéséért folytatott kandidálási folyamatot, ha elnyerjük a rendezést, fel kell építeni egy új uszodát Budapesten.


Fotó: MTI /Ilyés Tibor

Aztán akadnak olyan pillanatok, amikor rendkívüli támogatásról döntenek, ilyen volt a Vasas megtámogatása is az elmúlt időszakban, tavaly ősszel 250 milliót kaptak a XIII. kerületiek, hirtelen.

Meg kell említenünk a társasági adó felhasználását is, ennek köszönhetően rendkívüli összegek kerültek a csapatsportágakhoz, különösen a labdarúgáshoz. Ugyanakkor ezek az összegek a cégek saját elhatározásából kerültek a sportba (legalábbis, reméljük), így nem közvetlenül az állam döntött róluk. Viszont ott vannak az állami vállalatok, amelyek gyakran szponzorációs tevékenységet is folytatnak. Emlékezhetünk, a Szerencsejáték Zrt. tavaly több labdarúgócsapatot, így például a Ferencvárost vagy a Kecskemét együttesét támogatta, több száz millió forinttal. A MOL is szereti a sportot.

Mi is csak dobálózunk, kapkodunk, kicsit elvesztünk a részletekben, megakadtunk. Nem tudunk teljes képet adni, ezt töredelmesen bevalljuk.

Nem kérdés, szeretjük, imádjuk a sportot, örülünk, ha ebben az ágazatba folyik a pénz, csak fontos lenne tudni, pontosan mennyi is. Könnyen lehet azonban, hogy nincs ember ebben az országban, aki ezt a pontos összeget meg tudná mondani.

Pénzek a sportágazatba:

Az új Albert Stadion: 13 488 488 019 forint (idén 6,9 milliárd forint) – átadás 2014-ben
A DVSC új stadionja: 11,45 milliárd – átadás 2014-ben
A Tüskecsarnok felújítása: 5,9 milliárd forint – átadás 2014-ben
A Tüskecsarnok melletti uszoda felépítésének költsége: 2,2 milliárd forint – átadás 2014-ben
Az új győri csarnok felépítése: 4-5 milliárd forint – átadás 2014-ben
A MOB sportágaknak nyújtott támogatása: 1,5 milliárd forint
A kiemelt sportágak támogatása 2013-ban: 15-20 milliárd forint
A Nemzeti Stadion és környékének megújítása (idei keret): 1,4 milliárd forint
A győri EYOF idei költségei (és az összes, államtól kapott pénz): 1,5 milliárd (10 milliárd)
A Hungaroring felújítása 2013-ban: 6 milliárd forint

Ajánlott videó

Olvasói sztorik