boston (boston)
Sport

8 éves kisfiú az egyik áldozat Bostonban

Eddig három halott és 144 sebesült. 17-en vannak válságos állapotban. Súlyos sérült gyerekek, leszakadt, amputált végtagok. Magyar áldozatról eddig nem tudunk. Ez a bostoni maraton jegyzőkönyve 2013-ban. A robbantásokért eddig senki nem vállalta a felelősséget.

Helyi idő szerint délután 2 óra 50 perckor történt az első pokolgépes robbanás, majd 12 másodpercre rá, mintegy száz méterrel arrébb következett be a második detonáció a bostoni maraton célegyenesénél. Szemtanúk nyilatkozatai szerint miután eloszlott a füst, több tucat áldozat feküdt a földön. Többen közülük eszméletlen állapotban voltak, néhányan leszakított végtagokkal.

A képre kattintva galéria nyílik
Fotó: Northfoto / Dan Lampariello

Az első lökéshullám több nézőt és legalább egy futót ledöntött a lábáról. Pánik tört ki, a versenyzők és a nézők fejvesztve menekültek a helyszínről. Az ünnepélyesen fellobogózott környéket vér, törmelék és üvegszilánk borította, az ablakok a második emelet magasságáig kitörtek.

A halottak egyike egy 8 éves kisfiú volt, de a The Boston Globe című lap beszámolója szerint legkevesebb nyolc 2 és 12 év közötti gyereket is kórházba szállítottak. A sebesültek közül legalább 17-en válságos, 25-en pedig súlyos állapotban vannak. A CNN hírtelevízió jelentése szerint legalább tíz embernek amputálták a végtagjait. A kezelőorvosok elmondása szerint a legtöbb sérülés az alsó végtagokon keletkezett, de olyanok is érkeztek a kórházakba, akiknek beszakadt a dobhártyája.

A merénylet elkövetését eddig senki nem vállalta magára. A robbantásokkal összefüggésben – az első híradásokkal ellentétben – senkit sem vettek őrizetbe. 

A képre kattintva galéria nyílik
Fotó: AFP/Marc Hagopian

A CNN rendőrségi információkra hivatkozva közölte, hogy a detonációkat kukákba rejtett, házilag készített pokolgépekkel hajtották végre. A kisméretű robbanószerkezeteket golyóscsapággyal töltötték meg, hogy növeljék a roncsolás hatásfokát. A terrorelhárítók a merényletet követően összesen öt gyanús csomagot találtak, amelyekről azonban később kiderült, hogy nem rejtenek bombát.

A nap folyamán, a futóversenyen elkövetett merényletet követően tűz ütött ki a JFK elnöki könyvtárban, amiről egy ideig tévesen úgy gondolták, hogy köze lehet a támadáshoz. A tűzesetben senki sem sérült meg.
“Még mindig nem tudjuk, hogy ki tette ezt és azt sem, hogy miért” – jelentette ki Barack Obama elnök, aki délután 6-kor élőben közvetített televíziós beszédet mondott a Fehér Házban. Háromperces nyilatkozata során nem említette a “terrortámadás” kifejezést.

“Tévedés ne essék: a végére járunk ennek, és kiderítjük, hogy ki és miért tette ezt. Bármely vétkes személy, bármely vétkes csoport magán fogja érezni az igazságszolgáltatás teljes súlyát” – hangsúlyozta az elnök. Mint mondta, a tények maradéktalan ismerete híján nem kell elkapkodni a következtetések levonását.

A nyilatkozatot követően azonban a Fehér Ház egy névtelenül nyilatkozó illetékese kijelentette, hogy mivel Bostonban több robbanószerkezetet is működésbe hoztak, “nyilvánvaló”, hogy terrorcselekmény történt, és az ügyet ennek megfelelően fogják kezelni. Azt a nyomozásnak kell majd kiderítenie, hogy a támadást külföldi vagy belföldi terrorcsoport tervelte-e ki és hajtotta végre.

A CNN úgy értesült, hogy a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szerint terrorcselekmény történt. A hírszerzés szerint a bostoni maratont megelőzően semmilyen jel sem utal arra, hogy bármilyen veszély fenyegetne.

Bencsik Zita, a New York-i magyar főkonzulátus vezető konzulja az MTI-nek elmondta: mind az ő hivatala, mind a bostoni tiszteletbeli konzulátus kapcsolatba lépett az illetékes hatóságokkal, de magyar sérültről nem kaptak tájékoztatást, magyar állampolgároktól pedig Magyarországnak az Egyesült Államokban működő külképviseletekre segélykérés nem érkezett. A futóversenyen négy magyar résztvevő – két New Jersey-i, egy budapesti és egy kecskeméti lakos – indult. Mindnyájan célba értek, az utolsó közülük mintegy 20 perccel a robbanás előtt futott be.

A képre kattintva galéria nyílik
Fotó: MTI/AP/Charles Krupa

Bostonban a robbanás környékét, a közeli zöld metróvonalat, a Charles-folyó hídjait, de még a város légterét is lezárták. Massachusetts fővárosában lemondták a tervezett tömegrendezvényeket, így a sportrendezvényeket és a koncerteket is, és megerősítették két Bostonhoz közeli atomerőmű védelmét is. Elővigyázatosságból Washingtonban, New Yorkban, Los Angelesben és San Franciscóban is megszigorították az óvintézkedéseket.

Barack Obama elnök elrendelte, hogy a szövetségi hatóságok minden lehetséges eszközzel kapcsolódjanak be az ügy felderítésébe. Az elnök telefonon beszélt Boston polgármesterével, Tom Meninóval és Massachusetts kormányzójával, Deval Patrickkal, és kifejezte együttérzését.

A merénylet miatt a hétfői maratonfutás több ezer részvevője nem fejezhette be a távot. Az először 1897-ben megrendezett bostoni maraton a világ egyik legrangosabb futóversenye, amelyen idén több mint 23 ezer amatőr és profi versenyző vett részt. Az esemény félmillió érdeklődőt vonzott. A futamot hagyományosan mindig április harmadik hétfőjén, a hazafiak napján tartják.

Videó – a robbanás utáni felvételek:

Videó – egy másik összeállítás:

A szomorú győztesek:

A férfiaknál egyébként az etióp Lelisa Desisa, a nőknél pedig a kenyai Rita Jeptoo “nyerte” a versenyt. Desisa a negyedik etióp futó, aki diadalmaskodott a világ legrégebbi városi futásán.

A nőknél Jeptoo 2006 után másodszor győzött Bostonban, ezúttal 2:26:25 órás idővel.

Ajánlott videó

Annak jártunk utána, hogyan zajlik egy eljárás, és azon túl mi vár a rajtakapott egészségügyi dolgozókra, valamint hogy kevesebb borítékot csúsztatnak-e zsebbe az új szabályozás óta a betegek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!