Sport

Gyurta Danié a 2012-es év Fair Play cselekedete

gyurta-daniel(210x140)(1).jpg (ingyenes, gyurta dániel, )
gyurta-daniel(210x140)(1).jpg (ingyenes, gyurta dániel, )

A Magyar Fair Play Bizottság kedd délelőtt átadta a 2012-es évre vonatkozó díjait.

Ki más kaphatta volna a 2012-es esztendő Fair Play cselekedete trófeát, mint Gyurta Dániel, aki londoni olimpiai aranyérmének egy másolatát saját kezüleg adta át Alexander Dale Oen, a tragikusan elhunyt norvég vetélytársa családjának?

Fair Play cselekedet diplomát vehetett át Baji Balázs – aki a londoni olimpia 110 méter gát előfutama után visszasietett a bukott és kiesett Liu Hszianghoz, Peking olimpiai bajnokához, és segített neki átsántikálni a célszalagon –, valamint Liszka Eszter tájfutó is, aki versenyét feladva bajba jutott társán segített.

A Fair Play népszerűsítéséért trófeát kapott Sákovicsné Dömölky Lívia (egykori vívó), míg ugyanebben a kategóriában rasszizmus elleni fellépésért, küzdelemért oklevelet vehetett át a Honvéd tulajdonosa, George F. Hemingway és a Fradi elnöke, Kubatov Gábor, aki jelzésértékűen a csapat játékosával, a hétvégén „lehuhogott” Somaliával együtt vette át a díjat. Az FTC egy videókampánnyal hívta fel a szurkolók figyelmét arra, hogy itt az ideje a lelátókról is kiűzni a fajgyűlöletet.

„A pályán és az öltözőben ez egyáltalán nincs jelen, akkor a lelátón miért kell ott lennie? A mellettem álló Somalia igazi példaképpé vált Magyarországon. Ennek a gyűlöletet nem ismerő fiatalembernek nem tudom elmagyarázni, hogy miért huhognak a nézők a lelátón” – mondta beszédében a zöld-fehér klub elnöke.

Az egykori kiváló kézilabdázó, Radulovics Bojana életműdíj-diplomát kapott, míg rajta kívül díjazták még Zsigmond Tibort (tájfutó, életműdíj), Fináczy Györgyöt (trófea: vitorlázás, életműdíj), Kunszt Gábort (Honvéd SE egykori elnök, életműdíj), Sípos Pétert (vitorlázás, életműdíj).

Az esemény végén Kamuti Jenő, a Magyar és a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke bejelentette, hogy két új kategóriával bővítik a Magyar Fair Play Díjat. Jövőre az ifjúságiak (20 éves korig) és az amatőrök között is értékelik a sportszerű cselekedeteket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik