Sport

Csodás győri győzelem a Valcea “otthonában”

Görbicz Anita (görbicz anita, )
Görbicz Anita (görbicz anita, )

A Bajnokok Ligája elődöntőjének első meccsén 24-22-re nyert a Győr Bukarestben.

 

Eredmény – női kézilabda Bajnokok Ligája, elődöntő, 1. mérkőzés:

Oltchim Valcea – Győri Audi ETO KC 22-24 (10-14)

Bukarest, vezette: Geipel, Helbig (németek)

Oltchim Valcea: Ungureanu, Navarro 1 (kapusok), Barbosa 1, Bradeanu 1, Bulatovic 8 (1), Curea 1, Farcau 1, Jovanovic, Manacharova, Manea 2 (1), Meirosu 2 (1), Nechita 4, Pineau 1. Vezetőedző: Jakob Vestergaard

Győr: Lunde, Herr (kapusok), Amorim 6, Görbicz 8 (5), Hornyák D., Korsós, Kovacsics 4, Lekic, Löke 2, Orbán A. 1, Radicevic 1, Rédei-Soós 2, Sirián, Szepesi, Tervel. Vezetőedző: Ambros Martin

Kiállítások: 8, illetve 12 perc

Hétméteresek: 5/3, ill. 6/5

A másik elődöntőben: Larvik-Krim Ljubljana 22-24 (9-16)

A Győr története során először győzött a Valcea ellen idegenben, és ezt a lehető legjobbkor tette meg. Ugyanis a 24-22-es siker azt jelenti, hogy a magyar együttes nagyon kedvező helyzetből várhatja a veszprémi, április 11-i visszavágót.

A mieink rendkívül jól kezdték az elődöntőt, Görbicz és Amorim vezérletével, Haraldsen bravúrjai mellett már az első félidő derekára 7 góllal elhúztak (6-13). Nem tudtak mit kezdeni a románok a magyar védekezéssel, az ellenoldalon pedig nem volt elég kemény a Valcea a játék ezen elemében.

Az egyedüli gond az volt, hogy Amorim nagyon korán megkapta a második kiállítását, így Ambros Martín nem tudta használni a brazil játékost védekezésben.

A Valcea ezt azonban csak a második félidőben használta ki, akkor ugyanis a keményebb védekezés mellett Katerina Bulatovic révén középről alig hibáztak. Ezért sikerült feljönniük egyetlen gólra. Háromszor is támadhatott a Valcea az egyenlítésért, de két alkalommal a kapufa, egyszer egy labdaeladás segített a Győrnek abban, hogy ez ne következzék be.

A magyar csapatban a szenzációsan játszó Görbicz Anita mellett Amorim, a nagyon fontos gólokkal és váratlan megoldásokkal jelentkező Kovacsics Anikó, a kapus Lunde Haraldsen volt a vezér, ők biztosították, hogy a Ferencváros korábbi sikere után egy másik magyar csapat is megverje ebben a szezonban idegenben a Valceát.

A Győr sorozatban 13 alkalommal győzött a Bajnokok Ligájában, ez pedig korábban még egyetlen csapatnak sem sikerült.

A visszavágó tehát Veszprémben lesz, 5000 magyar drukker előtt. Ugyanakkor a korábban BL-t nyerő Vestergaard edző csapatát hiba lenne lebecsülni. Nagyon nehéz lesz a második mérkőzés, de a Győr ismét közel került a Bajnokok Ligája döntőjéhez, egymás után másodszor.

Érdekesség, hogy a Krim Ljubljana szintén 24-22-re nyert a másik elődöntőben, a Larvik otthonában.


A képre kattintva galéria nyílik!
Fotó: MTI

Élő, szöveges közvetítésünk az alábbiakban olvasható.

VÉGE A MÉRKŐZÉSNEK, MEGVAN A MAGYAR GYŐZELEM!

56-60. PERC: Időkérés következett Valcea-részről az 56. perc elején. A román támadás rossz, majd Kovacsics harcolt ki hetest. Görbicz állt oda, belőtte – 21-23! Haraldsen védett aztán! Amorim előtte a következő támadást, 3 perc volt ekkor hátra. Kiváló volt a Győr védekezése ekkot (Amorim visszatért védekezésben a végére), Bulatovic nem tudott megfelelően célozni. Cúrea aztán eredményes volt, Rédei-Soós hibája után – 22-23! 1:50-nel a vége előtt Görbicz hetese kapufán csattant… Tervel szerzett labdát az 59. perc végén, Radicevic megindult, Meirosu szabálytalankodott, és kapott egy kétpercest. KOVACSICS!!! 22-24, majd Haraldsen a kapufa segítségével mentett. 18 másodperccel a vége előtt, kétgólos magyar vezetésnél Martin időt kért. Amorim lövése nem volt jó, még egy időn túli szabaddobással jöhetett a Valcea. Nem jött be nekik, nyert a Győr!!

51-55. PERC: Kovacsics kettő percre kiszállt, tíz perccel a vége előtt. Manecharova a ziccert ismét a kapufára lőtte, égi szerencse volt! 20-21-re alakult az állás Bulatovic újabb góljával, Lekic képtelen volt tartani, Amorim nagyon hiányzott onnan középről. Amorim olyan gólt lőtt az 53. percben, ami nemhogy egy falat kenyérnek felelt meg, hanem egy egész vekninek! Bradeanu válaszolt aztán – 21-22! Amorim labdaeladása után Nechita hibázott ziccerben. Rédei-Soós is…

46-50. PERC: Görbicz Anita szerezte a 20. magyar gólt, fantasztikusan játszott a játékmester, ez volt a 8. gólja. Manea lőtt aztán a kapuba, és Lekicet is kiállították, nem volt jogos a büntetés 17-20. Amorim nagyon könnyedén lőtte el a labdát aztán. Jól védekezett az ETO, de Bulatoviccsal nem tudott mit kezdeni, 18-20. Aztán jött egy pimasz megoldás, Kovacsics Anikó talpról, alsó lövéssel talált be – 18-21! Nagy bravúr volt a magyar játékostól! Csak Bulatovic játszott BL-elődöntős szinten, ő tartotta életben a Valceát – 19-21! Feljöhetett volna egyre a Valcea, de eladták a labdát, szerencsénkre. Majd Manecharova lőtt kapufát.

41-45. PERC: Hosszan támadott a Győr, már fent volt a bírók keze, amikor Rédei-Soós lőtt elképesztően fontos gólt – 15-18! Bulatovic is eredményes volt, miközben a románok sokkal határozottabban védekeztek, mint az első félidőben. És keményen is: Jovanovicot állították ki 16-18-nál. Görbicz passza után Amorim lőtt gólt – 16-19! Egy góllal megúszta a Valcea a hátrányt. Haraldsen két fontos védéssel jelentkezett 45. percben.

36-40. PERC: Amorimé a 16. gól, nagyon fontos, hogy ő végig a pályán maradjon. A Valceának meg Bulatovic fontos, 13-16! Navarro lőtt aztán kapusként gólt, kint áll Haraldsen. Ez lélekromboló gól volt, 14-16, időt kért Ambros Martin. A közönség lázba jött. Az időkérés után Amorimnak belemenést fújtak, majd Manea nem kapott labdát, Radicevic megindult, 14-17! Pineau esett aztán rosszul, hetest kapott a Valcea, Meirosu belőtte – 15-17! Lekicnek nem ment a Győrben, átlövései a falban landoltak, és labdát is eladott, nem először.

31-35. PERC: Radicevic révén hagyta ki az első támadás végén a helyzetet a Győr, majd Bulatovic hibázott. Aztán újra, pontosabban Haraldsen volt a helyén, majd a harmadik támadásuknál eladták a labdát. Megúszta gól nélkül az ETO a hátrányt. Amorim azonnal válaszolt egy góllal, a miheztartás okán, Nechitát ráadásul kiállították – 10-15! Bulatovic talált be hátrányból, ez volt a harmadik találata. Nagy rohanás következett ezután, Farcaú belőtte szélről – 12-15!

VÉGE AZ ELSŐ FÉLIDŐNEK, NÉGGYEL MEGY A GYŐR!

26-30. PERC: Lekic, majd Kovacsics hagyott ki helyzetet magyar oldalon, majd hosszan támadott a Valcea. Bulatovic messziről gyengén lőtt, de eladta a Győr a labdát, Pineau pedig büntetett – 10-13! Újabb eladott labda, amely után a ziccert szerencsére elhibázta a Valcea. 4-0-s sorozatot hozott össze a hazai alakulat. Ezt zárta le Orbán – 10-14! Az utolsó támadás a románoké volt, Orbánt kiállították, Barbosa hetest lőtt, fölé. 14-10 a Győrnek, de emberhátrányban kezdjük a második félidőt!

21-25. PERC: Kovacsics a 21. perc elején lőtte a 11. gólt, szélről, hattal vezetett az ETO. Rédei-Soós aztán jóvátette korábbi hibáját, egy tucat gólnál járt a csodálatosan játszó magyar csapat a 22. percben (5-12). Tervelt állították ki a németek aztán. Barbosa belőtte a hetest (6-12), majd Görbicz kapufát lőtt, és aztán a magyaroknál maradt a labda. Emberhátrányban Lekic harcolt ki büntetőt, amelyet Görbicz be is lőtt – 6-13! Nechita hozta közelebb a Valceát, ő játszott a legjobban a hazaiak közül, két gólt is lőtt a meccs ezen szakaszában – 8-13! Sőt, Meirosu is átlőtt, 9-13! Időt kért a Győr.

16-20. PERC: Amorim helyére Kovacsics jött, és azonnal be is talált! 9-3-ra ment el a fantasztikusan játszó Győr. 2-0-ra megnyertük az emberhátrányt! A 18. percben a kapufa is a Győrrel volt, dehát jó csapatnak van szerencséje. Nechita használt ki aztán egy lerohanást (4-9). Manea is betalált, négy gólra jöttek fel a hazaiak, Rédei-Soós adott el két labdát, ő játszot Amorim pozíciójában. Curea ziccerét nagy bravúrral fogta Haraldsen, nagyon kellett, Görbicz azonnal büntetett kétszeresen – 5-10!

11-15. PERC: Amorimot állították ki a 10. perc végén, hetesből Bulatovic szépített (2-6). Löke emberhátrányból is betalált Görbicz passza után, így jól jöttünk ki a kétperces kényszerből (2-7). Abszolút uralta a játékot a magyar együttes, annak ellenére, hogy több támadást is könnyen letudott. Nechita szépített a 14. percben (3-7), majd Barbosát rántotta le Amorim, emiatt kettő perces kiállítást kapott. Ez nem jött jól. Bulatovic ejteni próbált hetesből, Haraldsen fogta! Görbicz hátrányból is betalált – 3-8!

6-10. PERC: Radicevic kétszer is rossz megoldást választott, de utóbbinál szerencsénk volt, hetest kaptunk. Görbicz eredményes volt, 0-2. Már a 7. percben időt kért Vestergaard edző román oldalon. Tervel remek védekezése után Manea hibázott, Amorim viszont nem, 3-0-ra vezetett a magyar csapat! A 8. percben szerezte első gólját a Valcea, Bulatovic, messziről – 1-3. Manea kapott aztán kétperces kiállítást. Löke ki is használta (1-4), majd Bulatovic a magyar blokkba lőtt, hogy aztán újra Löke harcoljon ki hetest.

A 9. percben Navarro állt a kapuba, de Görbicz eszén ő sem járt túl – 1-5! Nem tudott mit kezdeni a román csapat támadásban. A mieink viszont szárnyaltak, Amorim, 6-1! Barbosa Haraldsen nyakát találta el a következő támadásnál, ápolni kellett a kapust.

0-5. PERC: A románok kezdték a meccset, Ungureanu a kapuban, a győrieknél Lunde Haraldsen. Az első hosszú támadás után Bulatovic kapufát lőtt. A győri támadást füttyszó kísérte, Hornyák hibázott az elsőnél, majd Barbosa adta el a labdát. Löke harcolt ki hetest a 3. percben, Görbicz be is lőtte – 0-1! Bradeanu, majd Szepesi rontott győri oldalon, a mieink remekül védekeztek a meccs elején.

Már írtunk róla, hogy a Pro Sport című lap kifejezetten szemtelen felvezetéssel jelentkezett a meccs előtt.

A BL himnusza szólt az imént, meglehetősen kemény a hangulat a csanokban.

A visszavágót április 11-én rendezik egyébiránt, arra a meccsre lényegében minden jegy elkelt.

Már a játékosokat mutatják be Bukarestben, ahol ugyebár egy órával később járnak.

Német játékvezetői lesznek a mérkőzésnek: Lars Geipel és Marcus Helbig.

A másik mérkőzésen a Krim Ljubljana 24-22-re győzött a norvég Larvik otthonában, így rendkívül kedvező helyzetbe került a visszavágót illetően.

Nem Valceában, hanem Bukaresten fogadja a Valcea a Győrt a női kézilabda Bajnokok Ligája elődöntőjének odavágóján. Mindezt azért teszi a román csapat, hogy sok néző előtt fogadhassa a mieinket.

Így tesz majd a visszavágón a győri együttes is, amely a Veszprém Arénában fogadja majd a románokat.

“A rengeteg befektetett munka eredményét most kell kiadni magukból, nagyon szeretnének bizonyítani, borzasztóan éhesek a játékra, a győzelemre!” – mondta az ETO honlapjának Ambros Martin, a csapat vezetőedzője.

“Nagyszerű játékosokból áll a román csapat, de változékony játékképet mutatott az eddigi mérkőzéseken. Nekünk mindenféleképpen arra kell törekednünk, hogy ezeket a hullámvölgyeket kíméletlenül kihasználjuk, stabil játékot mutassunk, mert akkor jó esélyünk van a győzelemre” – fogalmazott a győriek vezetőedzője.

Egy éve a két együttes ugyancsak az elődöntőben találkozott egymással. Akkor az ETO 35-31-re kikapott idegenbe, majd Veszprémben 31-23-re nyert, így összesítésben 62-58-cal jutott a döntőbe.

Amennyiben a Győr nyerni tud a román fővárosban, BL-rekordot állít fel, ugyanis megszakítás nélkül 13 alkalommal még egyetlen csapat sem tudott győzni a legerősebb kupában.

A 12-es sorozatra is csak egyszer volt példa: a Németh András irányította, Tóth Tímeával felálló osztrák Hypo Niederösterreich a 2007-08-as szezonban jutott el hasonlóképpen hibátlan mérleggel az elődöntőbe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik