Sport

Új klubjánál edzett Janics

Először edzett kedden Győrben, új állomáshelyén a háromszoros olimpiai bajnok kajakos Douchev-Janics Natasa. Új klubja, a Graboplast Győri VSE bejelentette, hogy a trénere hivatalosan Tokár Krisztián lesz, míg férje, Andrian Douchev szaktanácsadóként segíti a felkészülését.

A versenyző tavaly ősszel jelezte, hogy szülőhazájában, Szerbiában folytatja pályafutását, de miután a magyar szövetség nem járult hozzá országváltásához, március elején bejelentette, hogy mégis Magyarországon marad. Egy nappal később az is kiderült: nem korábbi klubjában, Szegeden, hanem Győrben kajakozik tovább.

Janics a délutáni tréningen szemerkélő esőben, hidegben szállt vízre a Mosoni-Dunán, vele tartottak az egyesület legjobb női versenyzői is. Ezt követően az egyik helyi szállodában sajtótájékoztatót tartott a győri klub a sportoló részvételével. A 18-szoros világbajnok kajakos először arról beszélt, hogy októberben miért akarta elhagyni Magyarországot, majd ismertette azt is, miért írt levelet Baráth Etelének, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKKSZ) elnökének, miszerint újra szeretne magyar színekben versenyezni.

„Tulajdonképpen egyszer már elmondtam a távozásom okát, és akkor is az igazat mondtam – magyarázta Douchev-Janics. – A férjem más országban szeretett volna edzősködni. Sokáig húztuk a döntést, és mivel a családomat is egyben akartam tartani, dél felé vettük az irányt. Gyorsan rájöttünk azonban, hogy nagyot hibáztunk, hiszen Szerbiában az ottani szövetség, az olimpiai bizottság és a minisztérium nem működött jól együtt. Sokat kellett várnunk a válaszokra, másként alakultak a dolgok, mint ahogy elterveztük. Tudtuk, hogy azt az állapotot a riói olimpiáig nem tudjuk bevállalni. Elsősorban az én érdekeimet figyelembe véve jöttünk vissza. Amikor elmentünk, akkor is azt mondtam, a férjem nem érezte jól magát itt, nem pedig én.”

A magyar szurkolók egy jelentős része a történtek után elfordult a versenyzőtől, aki erről így vélekedik:

„Megértem azokat, akik csalódtak bennem, és azokat is, akik haragszanak rám és nem bocsátanak meg nekem. De sokan nem tudhatják, hogyan gondolkodom, és nem látnak bele a családi életembe sem, szerencsére. Most úgy látom, hogy már többen vannak, akik visszafogadtak azért, hogy magyar és győri színekben fogok versenyezni. Amikor hazatértem a portugáliai edzőtáborból, Budapesten például a repülőtéren szurkolók fotózkodtak velem. Húsvétkor Szegeden edzettem a Maty-éren, ott is mindenki biztatott, ezúton is köszönöm nekik.”

Douchev-Janics múlt pénteken tért haza a portugáliai edzőtáborból, s mint elmondta: többé-kevésbé elégedett a jelenlegi formájával, s főként az egyes számokra koncentrál az idei versenyeken.

„Nem vagyok teljesen elégedett, még van mit dolgozni rajtam. Jó csapatba jöttem haza, itthon vagyok, és biztos vagyok benne, hogy ezeket a kis hibákat a válogató versenyekig ki fogjuk javítani. Elsősorban az egyesekben szeretnék minél gyorsabban menni, a kétszáz méter a fő cél, de ötszázon is jól szerepelhetek. Mindent meg tudok nyerni, ha minden úgy megy, mint eddig” – fogalmazott.

A versenyző új edzője, Tokár Krisztián megerősítette, hogy a kajakos jó fizikai állapotban szállt vízre Győrben.

Érzékelhető, hogy Natasa jó formában van. A kislánya születése után a második alapozást végezte, a mostani már keményebb, összeszedettebb volt, mint a korábbi felkészülése. Biztos vagyok benne, hogy a válogatókon már a régi Natasát fogjuk látni versenyezni” – mondta Tokár.

Kadler Gusztáv, a győri egyesület szakosztályvezetője – egyben az MKKSZ alelnöke és Tokár apósa – elmondta: nagy reményeket fűznek Douchev-Janics Natasa leigazolásához, és biztosak benne, hogy az egyénisége húzóerő lesz a klub több szép reményű, a korosztályában nemzetközi szintű eredményekre képes versenyzője – Farkasdi Ramóna, Takács Tamara, Czéllai-Vörös Zsófia – számára is.

„Janics Natasa szerződésének írásba foglalása még folyamatban van, de minden szerződés annyit ér, amennyit betartanak belőle. – mondta Kadler. – A szintén háromszoros olimpiai bajnok Kammerer Zoltán tizennyolc éve a klubunk tagja úgy, hogy mindössze egy amatőr versenyzői szerződés köti hozzánk. A főbb pontokban Natasával természetesen megállapodtunk, és a szerződése a riói olimpiáig szól majd.”

A sajtótájékoztató zárásaként Ábrahám Csaba, a Győri VSE ügyvezető elnöke úgy köszöntötte a 30 éves Janics Natasát, mint aki visszatért a folyók városába. A fiatal Janics ugyanis – még jugoszláv színekben – 1999-ben háromnegyed évig Győrben készült a versenyekre. A kajakost jelképesen is befogadták új klubjába azzal, hogy a sajtó képviselői előtt átadták számára a győri egyesület felszerelését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik