Sport

Kosárlabda: Nem volt pardon

A Magyar Kupa elődöntője előtt három nappal lélektani előnyt szerzett az Alba Fehérvár a Paks ellen azzal, hogy szerdán este a bajnokság középszakaszának 4. fordulójában legyőzte őket.

A két csapat szoros meccseket játszott az alapszakaszban, mindig hazai győzelemmel. Most Fehérváron az Alba számított esélyesebbnek, ráadásul sérülés miatt be sem öltözött a paksiak irányítója, Lorenzo Williams. Más kérdés, hogy elképzelhetően a hét végén megrendezésre kerülő Magyar Kupa négyes döntőjére is tartalékoltak a piros-fehérek, mivel ott  az elődöntőben találkozik a két rivális A mérkőzés fontosságát fokozta, hogy az Alba Fehérvár győzelme esetén veretlenül várhatná a középszakasz csúcsrangadóját, a jövő heti, Szolnok elleni találkozót. Mindkét csapat győzelemmel hangolt a szerdai presztízsmérkőzésre, hiszen az Alba Kaposváron nyert, az ASE pedig otthon győzte el a Jászberényt. Másfél hete Schmidt Béla lett a vendégek vezetőedzője a menesztett Gutierrez Garcia Enrique után, és bizony furcsa volt látni a vendégek kispadján őt a bemelegítés alatt. Megszokhattuk hosszú évek óta, hogy a melegítésnél ott állt a palánk alatt, és irányította a csapat munkáját. Most azonban ez a feladat Morgen Frigyesre hárult, bár igazából ő inkább a játékosokra bízta azt, hogy hangoljanak a meccsre.

Egy Alba-ASE párharc már évek óta rangadó a magyar kosárlabdában, és nem volt ez másképpen ezúttal sem. Ahogyan számítani lehetett rá rögtön egymásnak estek a csapatok, de igazából csak a 6. perc közepén volt először ötpontos hazai előny. Addig jobbára kóstolgatták egymást a felek. Főként Szabó Zsolt indult be rendesen, ezen idő alatt már nyolc pontnál járt, és láthatóan nagy kedvel vetette bele magát a játékba. Schmidt Béla 21-14-nél kérte ki első idejét, bízva abban, hogy a nagyobb sebességi fokozatba kapcsoló hazaiak lendületét valamelyest le tudják fékezni. Ez sikerült is, hiszen a játékrész végére már csak négy pont volt a különbség a két gárda között.

A folytatás is hasonlóan kemény párharcot hozott, az Alba tartotta előnyét, sőt Bódi Ferenc a 15. percben először hizlalta tíz pontra a hazai vezetést. A védekezés ebben a periódusban nem tartozott a vendégek erősségei közé, mindig volt olyan fehérvári, aki megtalálta a rést. Aztán Tóth Ádám borzolta a kedélyeket, ugyanis cselgáncsozóknak is becsületére váló nyaki fogással kulcsolta át Bódit, akinek ez nem mondhatni, hogy jól esett. Tóth jutalma, pedig egy technikai hiba lett. Igazán nem zavarta meg a paksiakat az intermezzo, mivel közelebb férkőztek a félidőre ellenfelükhöz. Igaz azonban, hogy Supola Zoltán utolsó pillanatban dobott triplája azért gondoskodott arról, hogy a hazaiak magabiztosabb, nyolcpontos vezetés tudatában mehessenek pihenni.

A nagyszünet után ugyan néhány eredményes akcióval közelebb férkőzött a Paks, ám ez ahhoz kevés volt, hogy igazán lőtávolon belül jussanak. Mindig volt olyan a kék-fehéreknél, aki lendített a szekéren, és őrizték a minimum ötpontos vezetésüket,  Brandon Wood, pedig ellenállhatatlanul dobott, a harmadik negyed végén 14 pontnál járt.

A záró tíz percre megint négy lett a különbség Steven Idlet kosara után, és ez meghozta a paksi szurkolók hangját is. Juhos Levente hármasa azonban gyorsan lehűtötte a kedélyeket, és a látható fizikai fölényben levő Alba pillanatok alatt tíz pont fölött járt. Ezt követően már nagyon koncentráltan játszottak, hogy megtartsák az előnyüket, igaz ehhez az is kellett, hogy az Atom mindössze nyolc pontot dobjon a játékrészben, ezt azonban bőven elég volt ahhoz, hogy egy híján húszpontos legyen a hazai győzelem.

A két csapat legközelebb szombaton Pakson találkozik a Magyar Kupa elődöntőjében.

Jegyzőkönyv:

Alba Fehérvár – Atomerőmű SE 78-59 (25-21, 18-14, 12-16, 23-8)

Székesfehérvár, 2000 néző.

Vezette: Földházi, Pálla, Farkas.

Alba Fehérvár: Moore 2, Wood 18, Hollis 8, Keller Á. 7, Szabó Zs. 12/3 Csere: Supola 3/3, Smith 10/6, Lekli 8, Bódi 5/3, Juhos 5/3. Vezetőedző: Dzunics Braniszlav

ASE: Kovács Á. 8/6, Levy 12, Vojvoda 14, Kámán 6, Tóth Á. 9 Csere: Idlet 10, Körtélyesi, Eilingsfeld, Kerpel-Fronius. Vezetőedző: Schmidt Béla.

Az eredmény alakulása: 3. p.: 9-6, 6. p.: 14-12, 9. p.: 21-17, 12. p.: 29-23, 15. p.: 33-23, 18. p.: 38-26, 22. p.: 49-37, 25. p.: 49-44, 28. p.: 53-47, 32. p.: 62-51, 35. p.: 66-55, 38. p.: 74-59.

Edzőszemmel:

– Egy kicsit tompák voltunk az elején, de ahogy a meccsbe egyre jobban belefolytunk, egyre jobban megtaláltuk a ritmust, főleg a védekezésben. A végére ez már a különbségben is megmutatkozott, a hajrában megtörtük a Paks ellenállását. – Dzunics Braniszlav az Alba Fehérvár vezetőedzője

– Jól játszott az Alba, nálunk újból érezni lehetett, hogy igazi irányító nélkül nem vagyunk képesek folyamatos játékra. Nagy nyomás alatt tartottak minket a hazaiak és centerjátékunk is akadozott, de ettől függetlenül nem sok hiányzott ahhoz, hogy közelebb férkőzzünk hozzájuk.  – Schmidt Béla az Atomerőmű SE vezetőedzője

Ajánlott videó

Olvasói sztorik