Sport

Erőssék a világ harmadik legmagasabb hegyére mennek

erőss zsolt (erőss zsolt, )
erőss zsolt (erőss zsolt, )

A Kancsendzöngának, világ harmadik legmagasabb hegyének meghódítására készül Erőss Zsolt és csapata, a gyöngyösi Kis Péterrel, a szlovákiai Jaroslav Dutkával és az expedíció vezetőjével, szervezőjével, az alaptábori emberrel, Kollár Lajossal.

Kedden búcsúztatták a támogatók a csapatot Budapesten a Nemzeti Színházban. Többen ajándékkal látták el a hegymászókat. Akadt, aki vitamint csomagolt az útra, de volt, aki a gyors regenerálódást segítő nanotechnológiás csodatermékét tesztelteti Erőssékkel. Az expedícióra minikamerát és napelemes töltőt is magukkal visznek, hogy minél több anyagot tudjanak gyűjteni az útról. El lehet majd érni őket műholdas telefonon keresztül, emellett pedig blogolni is fognak.

Három magyar is az expedíció tagja (Fotó: MTI)

Erőss Zsolt a sajtótájékoztatón elmondta, a legnagyobb közösségi portálon sokan üzentek nekik, ami nagyon fontos számukra, így azt egy adathordozóra kigyűjtötték és magukkal viszik a csúcsra. A legnagyobb nehézséget a havas lejtők fogják jelenteni számukra, valamint a magasabb szakaszokon gyakori lavinák.

Lavina

Nem meglepő, hogy a hegymászó tart a lavináktól, hiszen a tavalyi Annapurna-expedíción egyik társa, Horváth Tibor életét vesztette, amikor ereszkedés közben egy jéglavina magával sodorta.

Kollár Lajos szervező elmondta, holnap előbb Moszkvába utaznak, azután indulnak csak a Himalája felé. Megszállni először egy katmandui szállóban fognak, majd elindulnak tábort építeni. Az első táborhely 5500 méter magasan lesz. Kollár innét fogja majd felügyelni az expedíciót. A többi tábort szakaszonként építik, körülbelül 7400 méter magasságban lesz az utolsó.

„Azt tudni kell, hogy a Kancsendzönga első meghódítása, mely 1955. május 25-én történt egy brit expedíció keretében, George Band és Joe Brown nevéhez fűződik. A brit expedíció tisztelte Szikkim lakosságának vallását, akik a csúcsot szentként tisztelik, s megálltak néhány méterre a tényleges csúcstól. A legtöbb sikeres csúcshódító (mászó) azóta is követi ezt a hagyományt, így mi sem fogjuk megszegni azt.”


Nemzeti jelentőséggel is bír a mászás (Fotó: MTI)

Simicskó István, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért és ifjúságért felelős államtitkára elmondta, a kormány azért támogatja négymillió forinttal az expedíciót, mert nemzeti jelentőséggel is bír, hiszen a mászás előtt a csapat tiszteletét teszi Kőrösi Csoma Sándor nyelvtudós, felfedező Dardzsilingben található sírjánál is.

Rizikó?

A legfiatalabb tagja a csapatnak Kis Péter lesz. A huszonhat éves fiatalember a Sport24-nek elmondta, rendkívül megtisztelő számára, hogy Erőss mellett mászhat. Barátja javaslatára tizenhárom évesen kapott kedvet a túramászáshoz. Miután azt megunta, inkább a minél magasabb, minél hosszabb távokat tartotta kihívásnak.

„Bár Erőssék kitételeinek nem felelek meg, mert nincs még 7000 méter feletti mászásom, de a többi sikeres eredményem miatt mégis beválogattak a csapatba. Eddig a legmagasabb hegy, amin jártam a 4800 méter magasan lévő Mont Blanc volt.”

Kis Péter az expedíciótól nem fél, számára egy újabb kihívást és tapasztalatszerzést jelent. Egy bizonyos, az ő egészségi állapotára jobban kell majd figyelni, hiszen kérdéses, hogy szervezete, mennyire tud akklimatizálódni a magassághoz.

Az expedíció része a Magyarok a világ nyolcezresein sorozatnak, amely Erőss Zsolt és Mécs László 2002-es, sikeres Mount Everest-mászása után célul tűzte ki, hogy földünk 14 nyolcezer méternél magasabb hegycsúcsát megmássza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik