Sport

„Janics igazából el sem ment”

Douchev-Janics Natasa háromszoros olimpiai bajnok kajakos jelenleg nem tagja a válogatottnak és saját pénzből készül külföldön.

Ábrahám Attila, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) főtitkára a szövetség hétfői sajtótájékoztatóján elmondta, a 30 éves versenyző, aki hétfőn jelezte, mégis Magyarországon folytatná pályafutását, nem vett részt a válogatott őszi összetartásán, így nem tagja a keretnek, ezáltal a szövetség nem támogatja őt, azaz saját pénzen készül külföldön.

Hozzátette, újbóli válogatottságához két alapvető feltételnek kell megfelelnie: egyrészt igazolt versenyzőként ki kell harcolnia a csapatba kerülést a válogatókon, másrészt érvényes szerződéses jogviszonyban kell állnia a szövetséggel. Ábrahám azt viszont hangsúlyozta, Janics nem visszatérő és nem befogadják, hanem el sem ment, ugyanis a versenyzői engedélyét nem adták ki.

Farkas Dávid, a versenyző szóvivője közölte, várhatóan már ezen a héten kiderül, melyik klubban folytatja pályafutását Douchev-Janics, aki jelenleg Portugáliában készül. Megjegyezte, a londoni olimpián K-2 500 méteren Kovács Katalinnal ezüst-, K-1 200 méteren bronzérmes sportoló hétfőn beszélt a szerb sportvezetőkkel, akik visszavonják azon kérelmüket, hogy a nemzetközi szövetség vizsgálja felül korábbi döntését, amelyben elutasította a versenyzői engedély kiadását. A tárgyalásra szerdán került volna sor.

Farkas kiemelte, Douchev-Janics Natasa belátta, hogy ősszel elhamarkodott döntést hozott, s képes volt ezen felülemelkedni.

Ábrahám úgy fogalmazott, a csapathajók összeállításában nagyobb variációs lehetőséget jelenthet Janics személye.

Andrian Douchevvel, a versenyző férjével kapcsolatban elhangzott, hogy Magyarországon jelenleg nem kaphat edzői állást, mert ahhoz vagy magyarországi szakképesítéssel kellene rendelkeznie, vagy egy minisztériumi igazolással, hogy a máshol megszerzett képesítése egyenértékű a magyarországival.

Ábrahám megjegyezte még, hogy a közvélemény Janics ellen hangolódott, de ez szerinte hamar megváltozhat, ha újra eredményesen szerepel a magyar válogatott tagjaként. Példaként felhozta Nagy László kézilabdázó esetét.

Storcz Botond szövetségi kapitány örül annak, hogy Janics meggondolta magát. A közvélemény már másképp viszonyul a sportolónőhöz, legalábbis a Sport24 szavazóinak és kommentelőinek többsége nem engedné újra magyar színekben versenyezni a kajakost.

Douchev-Janics Natasa szeptemberben jelentette be, hogy szülőhazájában, Szerbiában kívánja folytatni a pályafutását. Az MKKSZ felkészülési hozzájárulás címén 150 ezer eurót kért versenyzői engedélyének kiadásához. A pénz nem érkezett meg, így az MKKSZ nem adta ki az engedélyt, és a nemzetközi szövetség (ICF) is elutasította a benyújtott kérelmet.

Ajánlott videó